ÉPÍTETT KÖRNYEZET

Néhány éve nagy port kavartak a sorozatos fakivágások Budapesten. Egy fa eltávolítása abban az esetben megindokolható, ha az adott növény elöregedett, beteg vagy valamilyen módon veszélyes (laza gyökérzet, a talajnedvesség miatt túl laza talaj stb.). Történt már haláleset autóra dőlt fa miatt. Gyakran azonban egészséges, fiatal fák is áldozatul esnek a fűrésznek — helyükre villamos pálya, parkoló, villanyoszlop kerül. Az épített környezet az emberek számára nagyon is kényelmes, komfortos. De kiszorítani a természetet a perifériára: mennyire jó ötlet?

Magyarország területének jelenleg kb. 20%-a erdő. Ez mintegy 5%-kal kevesebb, mint a századelőn. Az erdőirtás az egész világon komoly problémát jelent, különösen „a Föld tüdejének” nevezett Amazonas vidékén. Helyükre általában városok vagy szántóföldek kerülnek, figyelmen kívül hagyva a fák elvitathatatlan szerepét az élet fenntartásához. Úgy is mondhatnánk, nem véletlenül vannak ott, és ez nekünk, de nem csak nekünk, minden egyes élőlénynek nagyon jó. Lenne.

Kisebb problémának tűnhet a városi fakivágás, pedig nem az. Nem csak azért, mert a lakosok többségének általában szívügye a fák, hanem az ún. városi hősziget kialakulására is hatással van. A fák ugyanis árnyékot adnak, továbbá párologtatnak, aminek szintén hőmérséklet-csökkentő hatása van.

Forrás: lakberinfo.hu

A 21. század elején a számítógépek megjelenésével mindenki azt várta, hogy sokkal kevesebb papírt fogunk használni, mert úgyis ott van a számítógépen elmentve, el tudjuk küldeni, és már digitális aláírás is létezik. Nos, a papírfelhasználás mértéke a várttal ellentétben nem csökkent, hanem nőtt. Ez az ún. papírmentes iroda paradoxonja. Kinyomtatunk szinte mindent, iktatjuk, aláírjuk, lefűzzük, bedobozoljuk, aztán ha már elavultak, levisszük a pincébe.

Történt, hogy egy hölgy még a rendszerváltás előtt orosz nyelvvizsgát tett. Évekig nem volt rá szüksége, de egy ízben munkahelyet váltott, ahol viszont bekérték a nyelvvizsgát. Ő azonban azóta többször költözött és az ilyenkor szokásos nagy kavarodások közepette a bizonyítvány elveszett. Bement hát a vizsgaközpontba, ahol közölték, hogy a hiteles másolat lent van a pincében. De. A pince nemrég teljesen beázott, és minden tönkrement, akkoriban pedig még nem volt elektronikus nyilvántartás. Így még ők sem tudták igazolni, hogy valóban abszolválta a megmérettetést. Megoldás: vizsgázzon újra… Az eset rámutat arra, hogy a papír alapú tárolás nem teljesen biztonságos. Igaz, az elektronikus sem 100%, gondoljunk csak arra, hogy mindenki veszített el már  pendrive-ot.

De vissza a fákhoz. A fa és ember közötti viszony ismeretes. De mi a helyzet magukkal a fákkal? Evidensnek hangozhat, mégis ritkán tudatosul: a fa él. Sőt, egyes kutatások szerint még kommunikálnak (!) is egymással.

A Szerző saját felvétele

A kormány azt tervezi, hogy 20%-ról 25%-ra növeli a fás területek arányát. Ez mindenképp jó hír, jóllehet még az is alacsony részarány lesz. De a tervezett irány jó.

A fák tehát a barátaink. Legyünk mi is az ő barátaik…

Author: Weisz Dávid

Tájékoztatás, értelmezés, tanítás - ez a három tevékenység a tudomány által elért eredményeknek a megszokottól kissé eltérő módon történő kommunikálására vonatkozik. Az aktuális tudományos hírek hátterének ismertetésére törekszem. Kapcsolat a szerzővel: weiszd@caesar.elte.hu

Vélemény, hozzászólás?