KOLOSTORBA VONULTAM

A világtól való elvonulás, a csöndes visszavonultság nem csupán a keleti vallások sajátja. Nem kell kontinenseket átutaznunk ahhoz, hogy a világ egy távoli pontján rátaláljunk a nyugalomra. Közép-Európa történelme során fennmaradt kolostorai ma hazánkban is a turizmus egyik legmeglepőbb ágának, a „kolostor-turizmusnak” adnak otthont.

A középkorban szigorú regula szerint élő szerzetesek aligha gondolták, hogy néhány száz év leforgása alatt a világ kifordul sarkaiból, és családok, kalandvágyó fiatalok, nyugalmat kereső utazók költöznek az egykori kolostorok falai közé.

Igazi időutazás ez, egy teljesen más világ: a kolostor több száz éves falai közt sétálva az ember teljesen kiszakad megszokott környezetéből, a történelemkönyvek életre kelt fejezeteit érzi maga körül. Olyan épületekben jár, olyan erdőkben sétál, amik századokkal ezelőtt is ott voltak.

Az Oroszlány melletti Majk településen, a tó partján található majki kolostor az egykori kamalduli szerzetesrend otthona. A barokk épületegyüttes, a tó és az azt körülvevő erdő – a természet és az építészet csodájának e harmonikus egyvelege – Budapesttől autópályán alig egy órára fekszik.

Kolostor Majkon

Egy rövid séta, egy nagyobb kirándulás vagy akár többnapos kikapcsolódás lehetősége is nyitva áll a Majkra látogatók előtt. Hihetetlen élmény az egykori „néma barátok” házaiban lakni, akik saját korukban a bencés szerzeteseknél is szigorúbb, aszkétikus életet éltek. Sem egymással, sem a külvilággal nem kommunikálhattak, némasági fogadalmuk alól minden évben csupán néhány nap volt kivétel.

A magas fallal körülvett remeteségben szigorú sorba épültek egymás mellé a szigorúan egyforma remeteszállások, amik közül tíz ma vendégházként működik. A remeték egykori házai, amiknek hivatalos elnevezése a cella, kissé riasztóan hathat. Ám az átalakított remetelakok berendezése maximálisan megfelel a mai kor igényeinek. Modern konyhái és fürdőszobái megdöbbentően hatnak a kolostor ódon falai között. Mindegyik ház alkalmazkodott ily módon a kor igényeihez, de televízió, rádió és internet a hely jellege miatt természetesen nincs.

Szent György-vonalak találkozása

A kolostor építése során a helyszín kiválasztását nem a puszta véletlen inspirálta. A Földön keresztül futó Szent György-vonalak különös jelentőséggel bírnak. A majki remeteség sajátja, hogy nem csupán egy vonal mentén helyezkedik el, hanem különös módon a Szent György-vonalak találkozási pontján található. A vonalak találkozása jótékonyan hat az emberi testre és lélekre, ám sok időt nem tanácsos ott tölteni. Ebből az okból építettek templomot a vonalak találkozásához, ahol az emberek heti néhány óránál többet nem töltenek.

Gyógynövények, kertek

Mint minden szerzetesrend, a kamaulduli is alkotó munkát végzett. A kolostor területén a mai napig találhatóak gyógynövénykertek. A kert jellegéhez hozzátartozik a kolostorok kertjeinek jellemzője: a szabályosság és a szimmetria. Középen elhelyezkedő kút, szimmetrikus utak, ápolt gyep jellemzi, a mértani formák szabályos elhelyezkedését az édenkertre való utalásként értelmezhetjük.

A csend lehetőséget ad az elmélkedésre, a világtól való elvonulást azonban a mai ember a saját képére formálta és önmagát állította ennek is a középpontjába. Az elmélkedés, a csendes visszavonultság, az itt eltöltött idő – még ha csak egy hétvégére élvezzük is – képes elhozni a harmóniát saját magunkkal, embertársainkkal és az egész teremtett világgal, beleértve az állatokat és növényeket is. Így élhetjük meg igazi élményként a kolostorban eltöltött pihenést, közel a természethez, egy baráti vagy családi program keretén belül vagy akár egymagunkban.

Author: Pirik Fanni

pirik.fanni@gmail.com

Vélemény, hozzászólás?