FRANZ KAFKA UTOLSÓ SZERELME

A „Vágy, hogy indiánok lehessünk” 25 perces kísérleti film, amely Franz Kafka életének utolsó évét és utolsó szerelmét mutatja be. A szereplők nélküli történetben a képek és a hangok összjátéka egészen különleges. Az alkotók több műfajban is otthonosan mozognak: Szemző Tibor ebben a művében nemcsak zeneszerző, hanem író és operatőr is.

A 25 perces kísérleti film Franz Kafka utolsó szerelmének és utolsó barátságának története. Utolsó szerelmével, a nálánál húsz évvel fiatalabb, lengyel származású Dora Diamant-tal, azaz Gyémánt Dórával negyven évesen – kevesebb mint egy évvel a halála előtt – ismerkedik meg, és költözik össze Berlinben.
Élete utolsó barátjával, a fiatal dombóvári medikus Klopstock Róberttel a Magas-Tátrában ismerkedik meg néhány évvel korábban. Kafka – ahogy Klaus Mann kissé patetikusan fogalmaz – az ő „karjai között leheli ki lelkét”.
Dora Diamant és Klopstock Róbert végigélik Kafka utolsó heteit, ápolják, és kitartanak mellette az utolsó pillanatig egy Bécs melletti szanatóriumban. Kafka itt szólítja fel Klopstockot: „Öljön meg, máskülönben Ön egy gyilkos”.
Kafka életének magyar vonatkozásai kevéssé ismertek. Az irodalmi érdeklődésű dr. Klopstock Róbertet azonban nemcsak Kafkához fűzte szoros kapcsolat. Kezelte többek közt Klaus Mannt is, később ő volt Babits Mihály háziorvosa három éven keresztül, míg 1938-ban elhagyta Magyarországot és Amerikába költözött, sikeres tüdőgyógyász lett, egy brooklyn-i kórház tüdőosztályának vezetője és egyetemi tanár.

A film, a maga sajátos képi eszközeivel rekonstruálja a barátság és a szerelem történetét, miközben Kafka, egyáltalán nem nyilvánosságnak szánt magánbeszélgetésein elhangzott gondolatai, érdekes okfejtései is életre kelnek. A szereplők nélküli filmben a képek mintegy „aláfestései”, vizuális megerősítései a narrációnak, azaz azoknak a visszaemlékezéseknek, melyeket hol Dora Diamant, hol Klopstock Róbert mond el.

Dóra Diamant – José L Bernabé Tronchoni

A történetet „A Császár üzenete” címmel Szemző Tibor és Forgách András a Magyar Rádióban már „lemodellezte” egy 104 perces rádiójáték formájában. Ezt a rádiójátékot az MTVA számos fesztiválra nevezte, ahol komoly sikereket ért el: Prix Europe (Berlin), Prix Maroluc (Hvar), Prix Italia (Torino).
A rádiójátékban olyan kiváló színészek működtek közre, mint Székely B. Miklós, Lukáts Andor, Csákányi Eszter, Máté Gábor, Hámori Gabriella, Helyei László vagy Garas Dezső. A mű színpadi változata 2013 februárjában került bemutatásra a Művészetek Palotájában.
A Kino Moziban vetített kísérleti filmnek ezek a művek voltak az előfutárai.

Szemző Tibor (2016) – Stekovics Gáspár felvétele

A Vágy, hogy indiánok lehessünk, Szemző Tibor korábbi filmjéhez, a Locarno-i Filmfesztiválon Kritikusok díját elnyert Csoma-legendárium-hoz hasonlóan kettős szerkezetű, és mint Szemző munkáiban általában, a zenének, és a hangoknak ebben a filmben is kiemelt jelentősége van.
A film különleges technikával készült: ma már nem gyártott, de itt-ott még vásárolható 8 MM-es és super 8 MM-es filmre forgott, ami digitális scannelés és utómunka során nyerte el a mozikban elvárt HD minőséget.

*

Első megjelenés dátuma: 2014.05.16.

Author: Juhász Anikó

2013 ősze óta Brüsszelben él, dolgozik és folyamatosan tanul. Két évig szellemi fogyatékosokkal végzett önkéntes tevékenységet az Arche Bruxelles nonprofit szervezetnél, ahol a bentlakók ellátásával és a nekik szóló programok szervezésével foglalkozott a közösségben. Ez idő alatt mélyítette el a francia nyelv és a belga kultúra ismereteit. A Brüsszeli Szabadegyetemen végzett Modern nyelvek szakon. Fordítói tanulmányokat kezdett az Université Libre de Bruxelles (ULB), ami folytatása volt a kétezres évek elején a magyarországi Mafilm Audionak végzett szakfordítói munkájának. 2019-ben sikeresen diplomázott angol, olasz, és francia szakon. 2010 óta a PR Herald állandó szerkesztőségi munkatársa, 2013 óta pedig brüsszeli tudósítóként is segíti a szakmai hírportált fordítói és újságírói munkával.

Vélemény, hozzászólás?