VEGA, PALEOLIT, MAKROBIOTIKUS

Folyamatos időhiány, stressz és állandó teljesítménykényszer – életritmusunk drasztikus változásai a reformkonyha legkülönbözőbb irányzatait hívják életre. Találunk köztük múló divatirányzatokat és az idő próbáját kiállt szemléleteket. Szepesi Dóra 20 év tapasztalattal a háta mögött írta meg makrobiotika elveit követő könyvét, melynek címe: Főzz évszakok szerint!

A könyvbemutatón Lövei Anett fotózott.

A makrobiotika a reformkonyha egyik ágaként évszakok, éghajlat és életkor szerinti étrend alapján igyekszik kezünkbe adni a mai világ okozta civilizációs- és hiánybetegségek megoldó kulcsát.

Folyamatosan találkozunk életmódunkra, étkezésünkre vonatkozó alternatívákkal, különböző reform irányzatok formájában: ott vannak a vegák, ( lakto-, valamint  ovo-lakto vegetáriánusok) a paleolit, vagyis az evolúciós szempontú étrend követői, a bio ételek kedvelői valamint a Főzz évszakok szerint! című könyv elméleti hátterét adó makrobiotikus családi konyha elkötelezettjei.

A makrobiotikus szemléletnek már hazánkban is vannak követői. Akinek mégsem cseng ismerősen a makrobiotika, de szívesen elmélyülne benne, Szepesi Dóra könyve valamennyi kérdésére választ ad, módszertannal, javaslatokkal, receptekkel valamint Aschenbrenner Sándor gasztro fotóival kiegészítve. Ahogy Szepesi Dóra mondta, attól, hogy egy étel egészséges még nem kell szürke, unalmas, színtelen masszának lennie. Az egészséges étel is lehet színes és legyen is, hiszen az étkezés, az étel fogyasztása már az étel látványával megkezdődik. Az írónő állítását az Alexandra Irodalmi Kávéházban megrendezett könyvbemutatón magunk is megtapasztalhattuk, a kultúrát kulináris élvezettel összevonva, kóstolóval tették teljessé a könyvbemutatót, azt követően, hogy Szepesi Dóra és Aschenbrenner Sándor a Napi Elemózsia Magazin szerkesztőjének kérdésire válaszolt.

Nyitottság az újdonságra
A könyv kifejti, a makrobiotika nem egy drákói szigorral körülhatárolt rendszer, ami felforgatja korábbi életünket, búcsút int megszokott vásárlási és étkezési szokásainknak, inkább tapasztalatok gyűjteményeként jellemzi a könyvben felsorakoztatott ismereteket. A makrobiotikus étrendnek is megvannak az alappillérei, azonban egyensúlyra törekszik, így belefér a kilengés, mivel a kis kitérő utáni visszalendüléssel újra helyreáll az egyensúly. Emellett az ételeket és recepteket saját ízlésünkre formálhatjuk – amit még hozzáadhatunk: nyitottság és érdeklődés az újdonságok felé. Az ilyen módon elkészített ételek pedig táplálnak, fokozzák és támogatják az életerőt és emellett finomak is – olvashatjuk a könyvben.

Nem kell lemondani a húsról, de válogassuk meg
Habár a könyv állati fehérjétől mentes recepteket kínál, nem tiltja a húsfogyasztást, nem szélsőséges, egyoldalú táplálkozási módot hirdet – éppen hogy a személyre szabottság áll a középpontjában – évszakok, nem és kor szerint. Ilyenformán fogyasszuk azt, ami szezonális, ami az éghajlatunkon megterem (ha éghajlatunkon nem terem annyi zöldség és a húsfélék vannak többségben így a húsfogyasztás sem tilos). A makrobiotika azonban kritikával illeti a mai élelmiszeripart, óva int mindenkit a tömegtermelésből származó – antibiotikum és hormonkezeltek – húskészítményektől. A húsfogyasztás tehát nem bűn, de annak minőségét ellenőrizzük!

A makrobiotika már hazánkban is több évtizede jelen van, a tradicionális keleti gyógyászat szerves részeként és a szervezet öngyógyító tevékenységével összekapcsolódva hirdeti a keleti filozófia szemléletét: „változások törvénye” – miszerint semmi sem állandó folyton változik, ugyanúgy, mint az évszakok.

Éghajlat és évszak szerinti étrend
Decemberi paradicsom, februári eper, mangó és kivi. Távoli tájak ízei helyett a makrobiotikus szemlélet saját éghajlatunkon termő, szezonális zöldségeket, gyümölcsöket, fűszereket ajánl fogyasztásra. Megtippelni sem merjük hogyan, milyen eljárással kezelve jut el hozzánk több száz vagy akár több ezer kilométeres útja során akármelyik egzotikus gyümölcs.

A könyv a hozzávalókon túl az elkészítés módjával kapcsolatban is útmutatást nyújt. Fontos követnünk a természetes ételkészítési módszereket, térjünk vissza az otthonfőzéshez, kerüljük a mikro, a fagyasztó és az aprítógép használatát – olvashatjuk, a Főzz évszakok szerint! hasábjain. A makrobiotika külön kiemeli a tűz jótékony szerepét a konyhában. Emellett javaslatot kapunk a különböző edények és tálak minőségére is: a természetes anyagokból – fából, kerámiából, cseréből – készült edények használatával nem csak az étel íze lesz jobb, hanem jótékony hatásával is megismerkedhetünk, ami a teflon, műanyag vagy alumínium tálaknál nem jelentkezik.

Mit együnk télen, mit együnk nyáron?
Régóta elismert tény, hogy télen egészen másra van szüksége szervezetünknek, mint nyáron, a téli hónapokban több főtt ételt, melegítő hatású ételt fogyasztunk, szervezetünk jobban igényli az efféle táplálékot. Nyáron inkább a nyers zöldségek, az ételkészítés terén pedig inkább a pirítást választjuk. A könyv fejezetein a recepteket évszakok szerint ajánlva olvashatjuk:

Tavasz: Medvehagymaleves, Pitypangleves, Gabonafasírt
Nyár: Lecsós tofu, Sült cukkini, Zöldségnyárs
Ősz: Sütőtökleves pirított tökmaggal, Birsalmasajt, Kölespuding
Tél: Székelykáposzta – tempével, Sült alma töltve, Országtorta – makró módra

Gasztronómiai multikulturalitás
A kulináris forgatag és a gasztronómiai multikulturalitás ma már ugyanúgy jellemzi az üzletek polcait, mint világvárosok sétáló utcáit, ahol egymást érik az egzotikus tájak ízeit kínáló éttermek. Ma már bármi elérhető az év bármely szakában. Keleti fűszerek, észak-európai halak, mediterrán zöldségek. A távoli tájak ízei helyett inkább fedezzük fel szezonális zöldségeinket, bio piacokat, fogyasszunk minél kevesebb élelmiszeripari terméket, helyette kertben vagy balkonládánkban termő zöldségeket fogyasszunk. A könyv fő üzenete, eszenciája, hogy a személyre szabottság álljon étkezésünk középpontjába, jöjjön el az otthonfőzés reneszánsza, a konyha régi szerepének felélesztése, megválogatott hozzávalókkal, harmónia önmagunkkal és főztjeinkkel.

A felvétele az Alexandra Irodalmi Kávéház könyvbemutatóján készült. Fotó: Lövei Anett

A KÖNYV ALAPADATAI
Szerző: Szepesi Dóra
A könyv címe: Főzz évszakok szerint!
Alcíme: Makrobiotikus családi konyha természetesen, állati fehérje nélkül
Kiadója: M-érték Kiadó
Felelős kiadó: A M-érték Kft. ügyvezető igazgatója
Fotó: Aschenbrenner Sándor
Irodalmi vezető:  Ambrus Éva
Tipográfia: Hanák Katalin
A hazai megjelenés éve és helye: 2012, Budapest
ISBN száma: 978-615-5113-59-8
Fogyasztói ára: 3499- Ft

Author: Pirik Fanni

pirik.fanni@gmail.com