ÉLETRE KELT FEJEZETEK

Emma Taylor fiatal brit művésznő könyvek iránti rajongása meglepő formában kelt életre: a könyvek kézzelfogható értékei és saját olvasmányélményei hatására térbeli könyv-szobrok készítésébe kezdett.

 

Emma Taylor „The Country Cottage” című alkotása

Könyv-kompozícióit olvasás során szerzett élményei ihlették. Emellett azonban hamar kialakult a könyv, mint tárgy, kézzel fogható érték iránti rajongása, hogy ugyanannyira becsüli, mint magát a történetet, azt a tudást, amit a könyvek hordoznak.

 

Emma Taylor

Munkáihoz elsősorban antikváriumi könyveket használ, úgy érzi, ezek a könyvek többet adnak, van saját személyes történetük. Egy tollal írt üzenet a belső borítón, egy rajz, egy megjelölés vagy feljegyzés a sorok között értékesebbé teszi a könyvet, ihletforrássá válik a művésznő számára egy következő kreációhoz. De inspirálóan hat rá egy művészi gondossággal elkészített fedőlap, egy szép könyvgerinc vagy egy különleges borító is – írja a honlapján Emma Taylor. Kompozíciói már több időszakos kiállításon is megjelentek, legutóbb 2014 áprilisában Cambridge legpatinásabb sétálóutcáján a King’s Parade-en található Byard Art galériában.

"Summer reading" című kompozíció

A könyvek iránti tiszteletnek és rajongásnak ez a formája kissé formabontó, és néhányunkban valószínűleg kérdéseket is felvethet, hogy tudunk-e a  könyvekre ilyen formán tekinteni, úgy mint alapanyagra. De mégis tagadhatatlan, hogy ezek az alkotások valami újat hoztak, eddig nem látott kompozíciók, könyv és szobor egysége, a történet, ami kilép a könyvből valami érdekes és szerethető, új és mégis érthető, ami valljuk be a kortárs alkotásoknál ritka kincs.

A képek Emma Taylor saját honlapjáról származnak, ahol további alkotásai is megtekinthetőek: itt.

Author: Pirik Fanni

pirik.fanni@gmail.com

Vélemény, hozzászólás?