ISMERD MEG ÖNMAGAD!

A siker titka: lásd tisztán a környezeted, és tudd, hogyan kell kommunikálni! A sorsunk irányítása a saját kezünkben van. Munkatársunk Juhász Csaba önismereti tréningjén szerzett tapasztalatairól írt.

Az önmagát megismerni vágyó embernek nyújt segítséget a Juhász Csaba által továbbfejlesztett érzelmi skála. A széles körben ismert szakember 11. éve foglalkozik emberekkel, mint kommunikációs tréner és természetgyógyász. Azonban én mégis coach-ként definiálnám amiatt, ahogy az emberekről és az általa használt módszerről beszélt az előadásán. Csaba tréningjének tudásanyaga roppant átfogó. Olyan kérdésekre kapnak választ a résztvevők, mint például: Mi irányítja az érzelmeinket?  Hogyan hatnak az érzelmeink a testünkre? Mi az összefüggés az érzelmek, az őszinteség és a megbízhatóság között? Hogyan tudjuk jobban működtetni a kapcsolatainkat? Hogyan lehetünk jobbak a választott szakmánkban? A tréningen első sorban az érzelmi tónusskála rendszeréről, annak működéséről és a saját tapasztalatairól beszélt, hogy miként alkalmazza azt a mindennapokban.
Amikor beléptem a konferenciaterembe meglepő volt számomra karizmatikus személyisége, magas, erős alkata. Tekintetéből is látszott, hogy különleges emberhez van szerencsém. Egyszerűen, hétköznapi ember számra is érthetően magyarázott, fogalmazott meg mindent, így sikeresen adta át a rendszer alapgondolatait.
A módszerről
Az érzelmi skála egy rendszer, ami elsőre bonyolultnak tűnhet. Ez a skála az embereket a legfontosabb tulajdonságaik alapján rangsorolja. A módszerről érdemes tudni, hogy a skálán függőlegesen helyezkednek el az árnyalt érzelmi tónusok. Ezeknek az érzelmi árnyalatoknak a felsőbb értékei a magasan hangoltságot, az öntudatos, felelősségvállaló, céljait meghatározó és azért tudatosan tevő egyént jelölik. A skála legalsó részét pedig olyan érzések fémjelzik, mint a bánat, félelem, antiszociális viselkedés, düh, harag. Egy egészséges lelkülettel rendelkező ember képes megélni, belehelyezkedni bármelyik állapotba. Itt olyan egyszerű példákat említett Csaba, hogyha a gyerekemet bántja egy idősebb gyerek a játszótéren, dühös leszek. De ez nem akadályoz meg abban, hogy még ugyan azon a napon, vagy ugyanabban az órában lelkesen beszéljek jövőbeli terveimről, aminek megvalósítása már folyamatban van. Vannak olyan emberek, akik egész egyszerűen ezen a skálán nem képesek egy bizonyos pontnál feljebb kerülni. Ha egy problémával találkozunk az életünkben nagyon gyakran előfordul, hogy nem tudatosan cselekszünk, hanem „bekapcsol” egy tanult régi program, amit gyerekkorunkba láttunk és sajátítottunk el. Csaba célja elsősorban, hogy a tréningen ezeket a programokat ismertesse, és ezáltal segítsen nekünk felismerni azt, ha ezeket használjuk. Így fogalmazza meg saját küldetését: „Célom, hogy a lehető leghatékonyabban változást érjek el, hogy az ember sikeresnek, cselekvőnek érezhesse magát, és tegyen a céljaiért.” Csaba olyan volt, mint egy jó barát. Szórakoztató személyiségének köszönhetően testközelből mutatta be, játszotta el a figurákat, amikből hamar felismertük környezetünket, családtagjainkat, barátainkat, kollégáinkat, és persze, bizonyos pontokon magunkat is. Remekül szembesített, jól fejlett intuíciójának köszönhetően. Végig fenntartotta a figyelmet, és a hallgatóságot is belevonta az előadásba. Lehetőségek – megoldások
Csaba szerint a megoldás nagyon egyszerű. Tudatosítanunk kell magunkban, hogy a sorsunk irányítása a saját kezünkben van. Meglátni, hol tartunk és eldönteni, merre szeretnénk tovább lépni, hova szeretnénk eljutni. Arra próbált rávilágítani, nem csak egy cél elérése fontos az életünkben, hanem az is, hogy folyamatosan legyenek céljaink. A tréning tanulsága és üzenete volt az is, nem elég, ha tisztán látod a környezeted, tudnod kell azt is, hogyan kell kommunikálnod. Ha be tudod azonosítani, hogy hol helyezkedik el a másik ember az érzelmi skálán, már sokkal egyszerűbb lesz vele egyeztetni, megértetni magad. Ez a rendszer – azon túl, hogy segít megláttatni, a környezetedben ki hol tart segít abban is, hogy felismerd: merre felé van a felfelé ívelő út, hogyan tudod megcélozni te is, és hogyan segíthetsz a környezetednek a „jó ösvényre” lépni. Jó hír az érzelmi zűrzavarban kavargóknak, hogy sokkal nagyobb lehetőségünk van felfelé indulni, pozitív dolgokat megélni, mint lefelé, egy kis, szűk térbe beszorulni.
„Csak fel kell tudnunk ismerni, ha megrekedtünk, és tudatosan kezelni a szituációkat.”

A következő kommunikációs tréningek
Párkapcsolati tréning: május 24. – május 25.
Helyszín: Debrecen
Kezdés: 10:00 (Vége: 16:00)
Információ/Regisztráció:
Szolnoki Mónika: + 36 70 779 22 13
Hajdu Györgyi: +36 30 974 39 54
Párkapcsolati tréning: május 31. – június 1.
Helyszín: LIFESTYLE HOTEL MÁTRA
Kezdés: 11:00 (Vége: 16:00)
Információ – regisztráció:
Juhász Csab. + 36 20 249 71 66
https://www.facebook.com/csaba.juhasz.927
http://juhaszcsaba.com

Author: Sablik Henrik

(1979, Érd – Budaörs – Budapest) A Mentrópia (www.mentropia.hu) főszerkesztője sablik.henrik@mentropia.hu (70/325-94-51)

Vélemény, hozzászólás?