THE MAN IN BLACK

A 12 éves, sanyarú sorsú fiú arkansas-i kis falujából vág neki a nagyvilágnak, gitárja a hátán, és amikor csak teheti, recitálja-énekeli mondandóját. Ő  lesz később a „Man in black”, a feketébe öltözött ember, aki külsejével is tiltakozik a vietnámi háború ellen; amerikai elnökök megbecsült barátja, miközben sosem hajt fejet senki előtt. Öt évtizeden keresztül csak zenél, szó szerint az utolsó leheletéig.

Hangja olyan hatalmas volt, hogy a világ egészen eltörpült mellette.” (Bob Dylan)
Bob Dylan (balra) és Johnny Cash

Zengő baritonja, sajátos előadásmódja az amerikai zene egyik legmeghatározóbb tényezőjévé vált. Minden dala kis színházi előadás – nem csak elénekli, jellegzetes szájtartásával, mindenféle sallang nélkül, néha egy kis mosolyt megengedve magának adja elő, tökéletesen közvetítve a tartalmat is. „Ismertem a ‘Bridge Over Troubled Water’-t (Híd a zavaros víz felett) egész életemben, de hogy valójában miről szól, akkor értettem meg, amikor Johnnytól hallottam.” (Rick Rubin)

Az egyik legamerikaibb műfaj, a country ikonikussá vált, hiteles előadója. Ennek a zenének a gyökere az Amerikai Egyesült Államok déli részén élő, főleg skótok, írek zenéje, akikre hatott az amerikai blues és gospel is.  Pályája kezdetén olyan barátokat mondhatott magának, mint Elvis Presley, Roy Orbison, Carl Perkins és Jerry Lee Lewis (közös lemezt is készítettek). Közreműködött Bob Dylan 1969-es, Nashville Skyline című lemezén, és szerepelt a Dylan pályakezdése 30. évfordulójára rendezett koncerten. 1971-ben megjelent a The Man in Black című lemeze. A címadó dalban elmondja, hogy addig jelenik meg feketében koncertjein, amíg háborúk sanyargatják a világot, és vannak olyan emberek, akik nyomorognak.

June és Johnny

Kétszer házasodott. Második felesége June Carter, a country-zene úttörő csapatának, a Carter Family-nek a tagja. Egy koncert közben, a színpadon kérte feleségül élete szerelmét, és 1968-ban vette feleségül. June akkor már híres, sokoldalú művész volt, énekelt, négy hangszeren játszott és humoristaként, színészként is dolgozott. Johnny az ő következetes és gyengéd szeretete segítségével volt képes lemondani – még házasságuk előtt – a kábítószerről. Rendszeresen felléptek együtt, leghíresebb közös daluk a Grammy-díjas Jackson, közös szerzeményük a Ring of Fire volt.

Koncertjeit rendre ezekkel a szavakkal kezdi: „I’m Johnny Cash!” – amit a közönség kitörő örömmel fogad. A „First 25 years”  (Az első 25 év) címet viselő koncertjén  – ahol  neves művészbarátaival együtt láthatjuk a színpadon, – is  ezt halljuk:

Utolsó, befejezett dala nagyon megrázó: Johnny számot vet az életével és búcsúzni készül. Ez a híres Hurt, aminek klipjében még June-nal együtt szerepelnek. Johnny már nagyon beteg. Kis idővel később az asszony elhunyt, Cash pedig négy hónapra rá követte szerelmét.

De nem zárom ezzel a felvétellel ezt a megemlékezést, hiszen ünnep van: Johnnynak ma, február 26-án van a születésnapja. Annak a művésznek, akinek a neve mára  fogalommá vált, akinek háromszáznál több lemeze jelent meg, és jóval több mint 100 milliót adtak el belőlük. Tizenhárom Grammy-díj mellett számos egyéb díjat és kitüntetést kapott. De ami még ennél is fontosabb: hiszem, hogy sok-sok ember őrzi lelkében alakját, hangját, emberségét, művészetét.

The Man in Black

 

 

Author: Róbert Katalin

A magyar-francia tagozaton végzett középiskolai tanulmányok után a PSZF rendszerszervezői szakán szerzett diplomát. 2017-től több internetes kulturális magazin, folyóirat létrehozásában, működtetésében vett részt, és számos cikke jelent meg.

Vélemény, hozzászólás?