VERSSZÍNHÁZ LONDONBAN

A Londoni Magyar Kulturális Intézet színpadára újabb teltházas előadással tért vissza a versszínházi műfaj alapítója. Az ott élő magyarok kérésére ezúttal a Radnóti Miklós életét bemutató színházi produkciót adta elő. Előbb azonban egy találós kérdés: Ki ő? Egyik nap Londonban Radnóti, másik nap Hatvanban Pilinszky, délelőtt a Borgiák-ban középkori francia tisztet alakít, este már Balázsházy huszárfőhadnagy a József Attila Színházban. Majd Petőfiként éli a ’48-as forradalom lüktető történéseit, és akkor még nem is említettük József Attila-i létét és Faludy György bőrében történő pokoljárását…

Turek Miklós színművész, a Versszínház™ alapítója. A portréfelvételt Samad Bálint készítette.

Nyolc évvel ezelőtt érdekes színházi kísérletként, az őriszentpéteri Hétrét Fesztiválon indult útjára a magyar versszínház, mint műfaj. Akkora érdeklődés kísérte az előadást, hogy Miklós megalapította a Versszínház™-at, hogy minél többen megismerjék és megkedveljék ezt a formabontónak számító értékes, minőségi szórakozást nyújtó színházi és irodalmi műfajt. A hőskor óta már egy alaposan kiérlelt programsorozattal állunk szemben, amely nem csak szórakoztat, hanem az irodalom- és történelemoktatást is segítő, elismert színházi nevelési eszközzé vált. A Versszínház™ azt is küldetésének érzi, hogy a szülőföldtől távol élő, dolgozó magyarokhoz is eljuthassanak a magyar költészet klasszikusainak örökérvényű gondolatai. Miklós novemberben ismét Londonban vendégszerepelt Radnóti Miklós halálának 68. évfordulója alkalmából az „Árny az árnyban c. Radnóti előadással.
Miért tartja fontosnak, hogy a határainkon túlra is eljussanak az előadások? Ennyire igénylik a míves magyar szót a külhoni magyarok?
– Az őszinte magyar szót igénylik. Az elmúlt nyolc év számos külföldi fellépése alapján azt tapasztalom, hogy a határ menti és határon túli magyar közösségekben még erőteljesebben szólal meg minden kimondott magyar mondat. Pedig a Versszínház™ előadásai nem ígérnek könnyed kikapcsolódást, felhőtlen szórakozást: a magyar költészet zseniális gondolatait kínáljuk át- és továbbgondolkodásra, mindenki annyit értsen és vigyen haza belőlük, amennyit bír, és használja e szavakat-gondolatokat, amire és amikor azokra éppen szüksége van.
– Miért Radnótit vitte Londonba?
– A londoni színház- és versbarátok méltó módon kívánták megünnepelni Radnóti halálának évfordulóját. Erre kiválóan alkalmasnak mutatkozott Radnóti Miklós életét és költészetét bemutató előadásom, ezért ismét meghívtak, mert a tavalyi József Attila előadás után már tudták, milyen minőségre számíthatnak. A megemlékezés a Londoni Magyar Kulturális Intézetben kapott otthont a költő halálának pontosan a 68. évfordulóján, november 9-én a Stage in London Ltd. szervezésében. Az előadásban Radnóti angyala, a halott Radnóti Miklós tekint vissza hányattatott életére,. a korra, amelyben sok millió zsidó és nem zsidó ember lelte halálát különböző hamis ideológiák áldozataként. Radnótit 3200 magyar társával egy szerbiai munkatáborból erőltetett menetben hajtották Németország felé és a legyengült szervezetű költőt a háború vége előtt pár nappal lőtték tömegsírba Magyarországon, Abda község határában. Az előadás ennek a jelenetnek a kimerevített pillanata, amikor a golyó a koponyába hatol, de az emlékezet még működik.
– Mintha a nagyvilágban élő magyaroknak érezhetően fontosabb lenne a költők üzenete, mintha az elmélyítené a magyar identitásukat, nemzeti és lelki hovatartozásukat.
– A Versszínház™ előadásai kulturális hidat jelentenek az anyaország és a befogadó ország között, amelyet külföldi jelenlétünkkel folyamatosan fenntartunk és erősítünk. Előadásainkat könnyű utaztatni, nem kell hozzá sok díszlet, kellék, szinte bárhol teljes értékűen előadhatóak és ez könnyebbség a vendéglátóknak. Játszottunk már a washingtoni nagykövetségen, bostoni templomban, torontói könyvtárban, professzionális színpadon, de kávéházban és szabadtéren is, sőt volt Faludy-előadás a Lánchídon.
– A történelem viharai által megtépázott költők gondolatait közvetíti. Miért tartja fontosnak, hogy megismerjük a nagy világégések általuk közvetített szubjektív krónikáit?
– A történelem velünk él, ha nem is veszünk róla tudomást. A térben és időben messzinek tűnő események nem is oly távoliak, és feltétlenül hatnak mindennapjainkra. Az idő folyamatában beleélve magunkat az eltűnt korok névtelen vagy neves hőseinek életébe, felvehetjük gondolataik fonalát és megérthetjük saját sorsunkat, gondolkodásunkat is.
– Mikor megy legközelebb Londonba?
– Szó esett egy a jövő évi március 15-i ünnepi londoni megemlékező Petőfi előadásról, de erről még folynak az egyeztetések. Tavaly a József Attila előadás hozta lázba a kint élő magyarokat, és úgy látom, a Versszínház™ egész programsorozatára kíváncsiak lettek. Ennek következő állomása lehet a már említett Petőfi előadás. A Stage in London szervező párosa, Juhász Edit és Marton Gábor, hallatlan lelkesedéssel és odaadással szervezi ezeket a kinti magyarok számára különlegességnek számító kulturális rendezvényeket. Vendégszerepelt már náluk Rudolf Péter és Nagy-Kálózy Eszter, Kálloy Molnár Péter és Palya Bea – és most kaptam a hírt, hogy a BEUGRÓ stábját is hamarosan vendégül látják Londonban.
– Magyarországon hol találkozhatunk a Versszínház™-zal?
– Jelenleg az előadásoknak nincs állandó helyszíne. Szerte az országban szerveződnek előadásaink meghívások alapján. „Versszínház a suliban” projektünkkel rendszeresen lépünk fel iskolákban, egyetemeken, művelődési intézményekben. Amelyik oktatási intézménynek nincs az előadás befogadására alkalmas helyisége, annak diákjait, hallgatóit partner színházaink egyikébe visszük, hogy színházi keretek között tekinthessék meg az előadásokat a diákok. Partnereink között szerepel – sok helyszínlehetőség mellett –, a József Attila Színház és a Pesti Magyar Színház is.
– Mi a következő feladata?
– Következő feladatom? Rengeteg van! Most hazafelé még szőlőt veszek a feleségemnek, mert az a kedvenc gyümölcse, este pedig még tanulom következő reklám-forgatásomnak a szövegét. Izgalmas! Hamarosan meglátják, hogy mi lesz az…

Author: Sárvári Balázs

versszinhaz@atw.hu