MINDEN GYERMEK KAPJON KÖNYVET!

A Nemzetközi Könyvajándék Nap hazánkban az International Book Giving Day példája nyomán jött létre, amit a világ számos országában, minden évben február 14-én tartanak, nemes céllal és tartalommal megtöltve ezt a napot. A kezdeményezéshez csatlakozók új vagy jó állapotban lévő könyvet ajándékoznak egy környezetükben élő gyermeknek, elősegítve ezzel azt az utat, ami az olvasás valódi szeretetéhez vezet.

Az olvasással kapcsolatos attitűdök a gyermek- és fiatalkorban látott példák alapján alakulnak és fejlődnek. Minél fiatalabb korban látják a gyerekek, hogy a könyv érték, azt becsülni és szeretni kell, annál jobban rögzül és ezáltal az olvasásra nem teherként, nem egy kötelező, teljesítendő feladatként tekintenek.

Nemzetközi Könyvajándék Nap

A fiatalon átélt „könyves élmények” egy életen át elkísérik az embert. Ezért olyan fontos a kezdeményezés üzenete: Minden gyermek kapjon könyvet! Megkérdezett fiatalok vallanak arról, hogyan alakították fiatalkori élményeik mai olvasási szokásaikat:

 „Nálunk nem telhetett el úgy karácsony, hogy ne került volna legalább egy-két könyv a fa alá, ezt a szokást később szeretném tovább vinni.”

„ Iskolás koromban egyfajta rituálénak számított minden nyári szünetben elolvasni a Harry Potter köteteket, soha nem untam rájuk, nálam ott kezdődött a könyvek szeretete.”

„Gyerekkoromban egy antikvárium fölött laktunk, sosem kedveltem különösen, egy sötét, ósdi porfészeknek láttam. Csak miután elköltöztünk onnan, akkor kezdtem rendszeresen bejárni, mert a fejemben összekapcsolódott az egykor szeretett otthon képével.”

Az olvasás olyan élmény, olyan tapasztalás, amit minden gyermeknek meg kell kapnia. Fejleszti a fantáziát: nem egy készen kapott világot lát maga előtt, hanem a saját képzelete, a saját gondolatai jelennek meg, miközben a sorokat olvassa. Ez egy folyamat, aminek később a gyakorlati haszna is megjelenik tanulás közben, a nem elhanyagolható egyéb értékei mellett.

Fénykép a bookgivingday.com galériájából

Ugyanis fiatalkorban dől el, hogy valaki később a metrón ülve két megálló között is elővesz-e egy könyvet olvasni, vagy, hogy soha nem tapasztalja meg azt az érzést, amikor teljesen megszűnik a külvilág egy-egy könyv fejezeteit olvasva.

A Nemzetközi Könyvajándék Naphoz csatlakozhatunk önállóan, azzal, hogy bármely környezetünkben élő kis- vagy nagygyereket megajándékozunk egy általunk hasznosnak vagy szépnek tartott történettel, könyvvel. Emellett lehetőségünk van felkeresni olyan helyeket, ahol évről-évre szervezetten folyik a gyűjtés. Idén Budapesten a Tranzit Art Café szervezett könyvgyűjtést a Tűzoltó utcai Gyermekklinika olvasói számára. A Magyar Gyermekirodalmi Intézet munkájához pedig immár második éve csatlakoznak fővárosi könyvtárak, valamint más nagyvárosok könyvtárai és gyermekkönyvtárai.

A kezdeményezés célja rámutatni arra, hogy a gyerekek közvetlen környezetének milyen nagy felelőssége van az ő jövőjükre nézve. Lehet szülő, nagyszülő, testvér, tanár vagy mentor, aki inspirálhat egy gyermeket. Egy-egy könyv, annak szeretete pedig kijelölheti az utat, mivel tölti később a szabadidejét, mennyire könnyen tanul, milyen művek és szerzők alakítják a világnézetét. Ami nagyon fontos, hogy ez a nagy felelősség olyan csekély dolgon múlik, mint egy jó könyv odaajándékozása.

További információk a kezdeményezés hivatalos oldalán találhatóak: www.bookgivingday.com

Author: Pirik Fanni

pirik.fanni@gmail.com