A MAGYARORSZÁGI BAHÁ’Í KÖZÖSSÉG EGYHÁZI STÁTUSZA

A Fővárosi Törvényszék jogerős végzésével nyilvántartásba vett egyházként jegyezte be a Magyarországi Bahá’í Közösséget. Ezzel egy hosszabb jóváhagyási folyamat zárult le, és lehetőséget ad a Közösségnek, hogy a korábbiaknál ismertebbé válhasson hazánkban, és a társadalom érdekében kifejtett szolgálatát szélesebb körben végezhesse.

A bahá’í hit a világ legfiatalabb, mindössze 150 éves független vallása. Hirdeti, hogy a Föld egyetlen ország: minden vallás Istene ugyanaz az egy Isten, a világunk egy, és az emberiség is az, mely előtt egyetlen út áll: békében, szeretetben élni egymással.

Ennek napjainkban különös jelentőséget ad a COVID-19 pandémia, mely az egész emberiséget érinti, és melynek csak együttes erővel lehet véget vetni.

A Perzsiából kiinduló vallás mára eljutott a világ minden országába. Követőinek száma mintegy 6 millió. 1987-ben az ENSZ a „béke hírnöke” címet adományozta a bahá’í közösségnek.

Magyarországon is 110 éves múltra tekint vissza a Bahá’í Közösség. Abdu’l-Bahá, a vallásalapító fia, világkörüli útja során Stark Lipót és más kiváló személyiségek meghívására 1913. áprilisában Magyarországra látogatott. Ez jelentette a magyarországi bahá’í hit történetének indító pillanatát. Személyisége, előadásai nagy hatást tettek mindazokra, akik hallhatták Őt. Ekkor találkozott vele Vámbéry Ármin, orientalista, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, akit az első magyarországi bahá’í-nak tekintenek.

Abdu’l-Bahá ittlétekor reményét fejezte ki, hogy “Budapest a Nemzetek újraegyesülésének középpontja lehet és ebből a városból a fény kisugárzik más városokra”.

Author: Róbert Katalin

Az informatika területén dolgozott különféle szektorokban, legtovább az egészségügyben. A Pénzügyi és Számviteli Főiskolát 1974-ben fejezte be. Rendszerszervezőként dolgozott, eközben főképp szakmai anyagokat és recenziókat írt, a tanítás során pedig tankönyveket szerkesztett. Nyugdíjba vonulása (2018) óta rendszeresen publikál: korábban a Gondola Kulturális Magazin szerkesztője és lektora volt, idén március óta pedig a KONTRASZT független irodalmi és művészeti folyóirat munkatársa. Ars poeticája Tatiosz mondása: „Nézz szembe önmagaddal, és magad elől ne titkolj semmit!”

Vélemény, hozzászólás?