MESSZEHANGZÓ TEHETSÉGEK

Az alapítvány 2008 óta közhasznú, nonprofit tevékenységet végez az iskolán kívüli tehetséggondozás területén. Krassói Karolinával, az alapítvány operatív ügyvezető igazgatójával beszélgettünk. Vidd hírét: itt a jó akarat és profizmus együtt jár.

Statisztikai adatok szerint az általános iskolások száma évről évre csökken, azonban ezen belül a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű tanulók létszáma növekszik. A tehetséggondozás pedig alig-alig létezik ezen a területen. Jelenleg, regisztráltan 4 szervezet működik az országban, amelyik az általános iskolás, hátrányos helyzetben lévő tehetségekkel ingyen foglalkozik. Az alapítók, a Messzehangzó Tehetségek Alapítvány létrehozásakor, azt a „piaci rést” célozták meg, ahol a legnagyobb szükséget láttak. Kijelenthetjük, hiánypótló szervezetet hoztak létre. 

Érdemes tisztáznunk, mit jelent pontosan a hátrányos helyzet: a család alacsony jövedelme; szűkös, bizonytalan lakáskörülmények; a szülők alacsony iskolai végzettsége; a deviáns, függőségben élő családi környezet; az ép család hiánya; a beteg, korlátozott képességű szülők; hátrányos helyzetű régió; a munkanélküliség; az etnikai kisebbséghez tartozást…

Szomorú tény, hogy környezetünkben ezeket az összetevőket nem kell nagyítóval keresni…

 Talán sokan elképzelni sem tudjuk, ilyen helyzetben mekkora anyagi terhet jelent egy tehetséges gyermek képzése, és mekkora lelki terhet, ha ezt a segítséget nem tudjuk megadni neki .

 A Messzehangzó Tehetségek Alapítvány dolgozói, önkéntesei a saját szakmai és családi tapasztalataik legjavát adják, hogy a rendszer tökéletesen működjön. A szervezet vezetése fontosnak tartja az állandó tréningek tartását és ezeken való részvételt : „A tehetséggondozás innovatív ágazat, folyamatosan fejlődnünk kell.” – mondta a beszélgetés során Krassói Karolina.

 A szervezet életében mégsem a folyamatos képzések biztosítása, hanem az anyagi és eszköztámogatás előteremtése a legnehezebb. 2011-ben egy nagyvállalat kereste meg őket, mert az 1%-os kampányuk felkeltette az érdeklődésüket. A cég 1 évre az alapítvány mögé állt, és biztosította az ösztöndíjasok segítését és a nyári tábor működését. De ez a ritkább eset.

„Az embereket nem könnyű megszólítanunk. A nehéz sorsokra kevesen figyelünk, mert itt nincsenek látható sebek!

Az Alapítvány célja, hogy az általános iskolában felfedezett tehetségeket a középiskola végéig támogassák.
„Fontos erőforrása az országnak a szürkeállományunk! A kiteljesedéshez biztosítani kell a lehetőséget mindenkinek!”

2008 óta 780 tehetséget vizsgáltak. Drámai életek, hihetetlen rászorultság, amivel évről évre találkoznak. Hiába szeretnének segíteni mindenkinek az erőforrásaik, rengeteg pszichológus, pedagógus és sportoló önkéntes munkája ellenére is, végesek.

 „A sok nehézséget látva erőt merítünk, mert van szerepe és helye a tevékenységünknek.”

Az ösztöndíjas tehetségek listáját itt és itt nézheted meg.

Messzehangzó Tehetségek Alapítvány
Számlaszám: 11500092-11047753
Adószám: 18131354-1-41
Facebook oldal itt.
Forrás: AdományPláza

Author: Sablik Henrik

(1979, Érd – Budaörs – Budapest) A Mentrópia (www.mentropia.hu) főszerkesztője sablik.henrik@mentropia.hu (70/325-94-51)