KÖLCSÖNLAKÁS (2019)

Megnéztem a Kölcsönlakás (2019) című Dobó Kata által rendezett filmet. Kifejezetten örülök, hogy egy újabb nő rendez. Van értelme annak a kifejezésnek, hogy férfirendező? Persze, hogy nem, a rendező férfi, ez magától értetődik. Persze Dobó Kata neme akkor lenne fontos, ha volna mondanivalója a filmről, mint férfi műfajról, de talán korai társadalom- és műfajkritikát számon kérni egy elsőfilmes rendezőtől, hiszen senki nem születik filmrendezőnek, hanem azzá válik.

A tehetségben nincs semmi misztikus, csak és kizárólag elhatározás kérdése, de mire erre rájön valaki, elmegy az élete és megszűnnek a lehetőségei. A film címe egyszerű, nem egy Ernelláék Farkaséknál típusú értelmiségi neoprimitív tautológia, inkább konnotálja Molnár Ferenc színműveit, minden másolat eredetijét. Mitől van, hogy mégsem rókázik a “konvenciók szűkös határai közé préselt lankadt” néző? Mert ebben a m ű f a j b a n benne van a Bölcsességek Kézikönyvének minden rongyosra olvasott/nézett szócikke, Irodalom, Művészet, Gyakorlati Medicina, Lélektan, Erkölcstan és Retorika…

A film végül is arról szól, hogy mindenki egyszerre akar dugni egy üresen hagyott lakásban, ami persze csak annyira lesz üres mint egy kasztrált múmia. Jelenidő, helyzetkomikumok, Budapest, középosztályos problémák, szexizmus ezerrel.

Három színészt emelek ki. Zana “Ganxta” Zolee, mint Alfréd (nem kacsa, hanem csapos) pár perc, de minden benne van a karakterben, nagyon jól csinálta. Kiss Ramóna (Vénusz) call girlként remekelt, ebben a pár percben is minden benne volt. Klem Viktornak (Henrik) sem volt egyetlen hamis, félrecsúszott mondata, hogy a fenébe csinálta.

 

 

 

Author: Róka Monalisa

Róka Monalisa Apácatornán született, Magyarországon. Nemzetisége: magyar-görög Szülei: Róka Andor és Ina Thanassis Iskolái: Santa Esmeralda spanyol nyelvű gimnázium és óvónőképző szakközépiskola, Hejőbába Athens Scool of Fine Arts (Greece) Foglalkozása: író, könyv- és filmkritikus Irodalmi mozgalom: Feminista irodalomkritika Trend: veganizmus Kapcsolat a szerzővel: rokamonalisa4@gmail.com

Vélemény, hozzászólás?