IRÁN ISMÉT FOKOZZA A BAHÁ’Í-OK ÜLDÖZÉSÉT

Az Iránt sújtó egészségügyi válsághelyzet ellenére a hatóságok fokozzák a bahá’í-ok üldözését, és legalább 77 hívőt tartóztattak le az ország különböző városaiban.

Az iráni hatóságok Fars, Dél-Khorasan, Mazandaran, Isfahan, Alborz, Kerman, Kermanshah és Yazd tartományokban bahá’í hívőket tartóztattak le, idéztek bíróság elé, folytattak le ellenük eljárást, ítéltek el vagy börtönöztek be alaptalan vádaskodások alapján, semmi egyéb, mint a bahá’í hit és tanításai elleni, mélyen gyökerező ellenségesség miatt. Ezek a tanítások az igazságosságot, a nők és férfiak egyenlőségét, minden ember jogának védelmét, és a tudomány és vallás közötti harmóniát hirdetik.
Az iráni állami média emellett egyre erősebben rágalmazza és becsmérli a vallás követőit tévékben, újságokban, rádiókban, honlapokon és a közösségi médiában egy egyre inkább koordinált dezinformációs kampány keretében, melynek célja hamis állítások terjesztése a bahá’í tanításokról, a hívők befeketítése és társadalomból való kirekesztése. Eközben a bahá’í-októl megtagadják a lehetőséget a nyilvános válaszadásra, és így a többi polgár sem ítélheti meg magának az állítások igazságtartalmát.
Az egyik esetben egy Dél-Khorasan Tartományi Bíróság kilenc bahá’í-t ítélt háromtól kilenc évig terjedő szabadságvesztésre. Közülük az egyik egy idős úr, akinek hajlott kora miatt komoly egészségügyi kockázatot jelent a börtönbüntetés. Fars tartományban törvénytelen vádak alapján 12 hívőt ítéltek egytől tizenhárom évre. Az utóbbi napokban Dél-Khorasan tartományban hat további bahá’í-t idéztek be és kellett megkezdeniük börtönbüntetésük letöltését; négyet tartóztattak le Kerman és Yazd tartományban; egy másik hívőt Alborz tartományban egy év szabadságvesztésre és két év belső száműzetésre ítéltek; és Isfahan tartományban is beidéztek egy hívőt, hogy kezdje meg a büntetése letöltését.

Evin fegyház Iránban

A letartóztatásuk és magas óvadékért való szabadlábra helyezésük után a hívők hónapokig, sőt évekig kényszerülnek várni a letartóztatás, tárgyalás, fellebbviteli eljárás és a börtönbüntetés letöltésének megkezdése között, ami óriási pszichológiai terhet ró rájuk. Az utóbbi években a hatóságok a bahá’í közösség szisztematikus üldözésének a részeként visszatérően alkalmazzák ezt a kegyetlen taktikát.


„Ezek az incidensek nagy nyomást gyakorolnak az érintett családokra” – mondta Bani Dugal asszony, a Bahá’í Nemzetközi Közösség vezető képviselője. – „Ilyen körülmények között kitenni őket a bebörtönzés folyamatos fenyegetésének és az ehhez társuló érzelmi gyötrelemnek további kísérlet arra, hogy a közösséget még nagyobb nyomás alá helyezzék. És tenni mindezt egy egészségügyi veszélyhelyzet idején, ijesztően fokozódó módon, bármiféle megokolás nélkül – ez rendkívül kegyetlen és felháborító.”

Author: Varga Mihály

Stratégiai kommunikációs tanácsadó, a PR Herald – az első magyar public relations szakfolyóirat – alapító-főszerkesztője. 1983-ban kezdi pályafutását a Magyar Televízió Szegedi Stúdiójában, mint szerkesztő-rendező, majd ’85-től filmgyártásvezetőként dolgozik Budapesten. 1987-től a Magyar Tudományos Akadémia Kutatófilm-stúdiójánál produkciós menedzser. A rendszerváltás idején (illegális körülmények között) külpolitikai tudósításokat szervez, külföldi televíziós társaságoknak szállít dokumentumfilmeket és híranyagokat, a „Keleti Tömb” utolsó szocialista országainak végnapjairól. Több száz publicisztika, rádió- és lapinterjú szerzője és szerkesztője. Olyan szervezetek és vállalatok pr-tevékenységét segítette/segíti, mint az ORTT, a Magyar Államkincstár, a Szerencsejáték Zrt., a Nemzeti Szakképzési Intézet, a Magyar Villamos Művek Rt., a Levegő Munkacsoport, a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségi Közalapítványa és a Workania. A pályájuk elején álló tehetséges emberek megszállott támogatója. Kapcsolat: varga.mihaly@prherald.hu

Vélemény, hozzászólás?