A HIDDEN LIFE (2019)

Tegnap megnéztem a Hidden Life című Arany Pálma-díjas Terrence Malick filmet (2019). Most elég fontos volt, hogy lassan hömpölyögjön, és a befogadó mára eszméletlenre gyorsult belső időmérője a film hullámhosszára tudjon állni. A három óra – felhasználva a film egyik metaforáját – olyan, mintha a néző fejét egy üllőn kalapáccsal vernék vigyázva, azért ne haljon bele.

A történetet egyetlen mondattal el lehet mesélni, egy osztrák paraszt nem tudja a lelkiismeretével összeegyeztetni, hogy a hitleri Németország szolgálatába álljon, ezért kivégzik. Ugyan egy csomó levelet ír a feleségének már a kiképzés ideje alatt is, de valójában csak egyetlen entitással kommunikál érdemben, Istennel.

A film úgy ábrázolja a karaktert, hogy szemernyi kétség ne legyen a befogadóban, ennél tisztességesebb és bátrabb ember nem élt még a földön, csak éppen Istent egy kicsikét jobban szereti a családjánál. Felmerül, nem ez a vallási felfogás lenne az igazi dehumanizáció, legalább olyan rossz, mint a hatalmat kiszolgáló náci fegyőrök és vezérkar együttvéve?

Ha a vallás ilyen kifacsart valóságfelfogást, ilyen egyéni, személyes interpretációt katalizálhat, és a főhőst ennyire embertelen, torz és értelmetlen döntésbe kényszeríti, ott valami globális baj van a katalizátorral is. Akkor is így van, ha a férfi kényszeres karakter, aki a vallásban találja meg kényszere tárgyát, ám a film nem viszi ez irányba az értelmezést, végig úgy mutatja férjként, apaként, aki csont nélkül nyeli a mindennapok taposómalmát, nincs asszonyverés, nem látunk bántalmazást (ami kissé eufemisztikusnak tűnik, ismerve a patriarchátust).

Rögtön össze is olvastam kényszeresen a film tartalmát aktualitása okán egy bizonyos (ex) színházigazgató tevékenységével, mert a dinamika félelmetesen hasonlít, az emberarcú gonosz mindig, mindenhol jelen van

 

 

 

 

Author: Róka Monalisa

Róka Monalisa Apácatornán született, Magyarországon. Nemzetisége: magyar-görög Szülei: Róka Andor és Ina Thanassis Iskolái: Santa Esmeralda spanyol nyelvű gimnázium és óvónőképző szakközépiskola, Hejőbába Athens Scool of Fine Arts (Greece) Foglalkozása: író, könyv- és filmkritikus Irodalmi mozgalom: Feminista irodalomkritika Trend: veganizmus Kapcsolat a szerzővel: rokamonalisa4@gmail.com

Vélemény, hozzászólás?