A tavalyi év talán egyik legjobb prémiumkategóriás készülékét teszteltük. Az alábbiakban a Sony Xperia sorozat legújabb telefonjáról – az Xperia Z3-asról – nyújtunk egy rövid áttekintést.
Xperia_Z3

A csomagolásra ezúttal nem térek ki, hiszen a doboz tartalma sokkal izgalmasabb. Nem árt azonban megemlíteni, hogy a gyártó a fehér papírdobozban rendelkezésünkre bocsát hálózati töltőt, USB kábelt, valamint headset-et is.
A telefon külső megjelenése a „Z” széria elődjeihez képest sokkal vékonyabb és könnyebb lett, ami nem elhanyagolható szempont a nagy kijelzős telefonok között. A további fejlesztéseknek köszönhetően nőtt a vízálló minősítése is, mivel a Z3 30 percig másfél méteres víznyomást is kibír.
Az 5,2 hüvelykes, 1080 x 1920 pixeles felbontású kijelző itt is megmaradt, mint a Z2 esetében.
Külső jegyeit tekintve az előlapon találhatjuk a 2,2 megapixeles kamerát, a sztereó hangszórókat, valamint az androidos kezelőbillenytűket. Hátoldalán a 20,7 megapixeles kamerát találjuk.
A jobb oldalán található fedél alatti rész ad helyet a micros SD, valamint a nanoSIM (az elődjénél még elegendő volt microSIM-et használni) kártyának, ezalatt pedig sorban a szokásos bekapcsológomb, a hangerőszabályzó, valamint a kameraexponáló található. A Z3 felső élére pedig mindösszesen egy 3,5 mm-es fülhallgató kimenet került.
A külsejét tekintve egy letisztult, elegáns formát sikerült kialakítaniuk a tervezőknek, melyet nem tudnék besorolni sem tipikus női, vagy férfi telefonnak sem.
Xperia_Z3l ány
OKOSTELEFON BELÜLRŐL
A 16 GB belsőmemóriából megközelítőleg 12 GB szabad, viszont ez microSD kártyával tovább bővíthető. A 4.4.4-es Android szoftver a tesztelés során nem ütközött kifejezetten nagyobb akadályba. Intenzív használatba vétel esetén azonban – esetemben hosszas játék volt – nagyon hamar felmelegszik, és ez viszont már okozott kisebb „fejtörést” a Z3 számára.
Megjegyzem, hogy kontroller is csatlakoztatható a telefonon futtatott játékokhoz.
Az 5 féle kezdőoldalra az eddig megszokott módon 4 ikont, illetve widgetet tudunk pakolni. Számomra hatalmas piros pont a Sonynak, mivel a GARMIN navigáció alapból megtalálható a készüléken.
A Movie Creator újabb pozitív élményt hozott, mivel az alkalmazás automatikusan létrehoz kisfilmet az általunk készített fényképekkel, videókkal. További alkalmazásokat a Play Áruházból bármikor tudunk telepíteni, de a Sony saját szoftvere a „Select” szintén erre a célra szolgál, ráadásul kifejezetten olyan tartalmakat kínál, amelyeket erre a telefonra ajánlanak.
Az értesítési panelt egy ujjal le tudjuk húzni a képernyő tetejéről és mellette egyből el is érjük a gyorsbeállításokat. A Z3 esetében is beállítható már, hogy a képernyő két érintésével feltudjuk „ébreszteni” a telefont. WiFi-n keresztül elméletben megoldható a telefon képernyőjének tükrözése és megosztása az otthon található SMART televíziónkra.
Sajnos ez nálam nem működött, a televízió folyamatosan bontotta a csatlakozási lehetőséget. Ez nem feltétlenül a telefon hibája, de bosszantó, hogy az ez irányú tesztelést nem sikerült véghezvinnem.
A Z3 szoftvere egy gyors, könnyen kezelhető telefont eredményez. A színes, jól elkülöníthető ikonokat könnyedén mappába tudjuk rendezni, és a főbb paneleket akár egy mozdulattal el tudjuk érni. Az egyszerű kezdőképernyős megoldás pedig hatalmas segítség az idősebb generáció, vagy pedig a gyengénlátók számára.
Xperia_Z3 játék
SZÓRAKOZÁS A MINDENNAPOKBAN
A Sony esetében megszokhattuk a jó minőségű képeket és videókat. A Z3-as esetében sem kell csalódnunk. A fotók készítésénél A kiváló automatikus módot választva igazán jó képek készülnek, mivel a szoftver rendkívül jól választja meg a környezet jellegét.
A fotók mellé hangot is tudunk rendelni a „Sound Photo” móddal. Mindezek mellett pedig találkozhatunk újdonsággal is, ami a többkamerás mód. Lehetőség van arra továbbá arra is, hogy összefűzzük a telefonban található két kameránkat. A videók esetében szintén egy újdonsággal találkozhatunk, ugyanis a Sony lehetővé tette a Pause gomb opciót is, valamint lehetőségünk van arra is, hogy videó felvételünket élőben közvetítsük a Youtube-ra. Negatívuma számomra a kamerának, hogy hiába 20 megpixeles a kamera, mégiscsak 8 megapixeles képet tud készíteni. Ennél az árkategóriánál azonban nem ezt várnám el.
A szórakoztatást tekintve a Sony most sem aprózta el. Az előoldalon lévő sztereó hangszórónak köszönhetően nagyon jó hangzást kapunk. Az FM rádió kitűnően működik, illetve a „Walkman” zenelejátszó is hibátlanul fut. A zaj-, illetve torzításcsökkentés újdonságként jelenik meg, ami nagymértékben javítja a zenék minőségét.
A Sony létrehozott egy Lifelog nevű alkalmazást is. Ennek lényege, hogy célokat tudunk beállítani a sporttevékenységeinkhez, de meghatározó helyszíneket és eseményeket is rögzíthetünk vele. A Google Chrome használata élvezetes böngészést tesz lehetővé. A ma már szinte nélkülözhetetlen Facebook, valamint Youtube alkalmazás gyárilag megtalálható a Z3 repertoárjában.
A Sony az elődökhöz képest igen sokrétű fejlesztést vitt véghez. A Z3 ugyanis valóban gyors telefon lett, és igyekszik felvenni a harcot a többi prémium kategóriás termékkel. A víz-, és porálló minősítés tovább emeli a magas minőségérzetet.
A hosszú használati időnek köszönhetően pedig bátran tudjuk telefonunkat munkaeszközként is használni.