VIDEOJÁTÉKKAL AZ ERŐSZAK ELLEN

A gyerekeket semmi nem védi attól, hogy szem- és fültanúi legyenek a családon belüli erőszaknak, ám az agresszívebb videojátékok tilalmáról szól jogszabály Svédországban. Az Edelman néhány hete készített integrált kommunikációs kampánya ezen szeretne változtatni.

Az Egyesült Nemzetek Nemzetközi Gyermek Gyorssegélyalapja (UNICEF), a kampány megbízójaként azt akarta elérni, hogy legkevesebb 10 ezren írják alá azt az online petíciót, amely felkéri a svéd törvényhozást – ráadásul idén, a parlamenti választás évében – a gyerekek elleni bármilyen erőszakos megnyilvánulás büntethetőségére.

A munkához az Edelman – a világ egyik legnagyobb kommunikációs ügynökséghálózata – nem szokványos módon nyúlt. Először egy videojátékot készített Violence of Reality címmel. A játék – amely a mi számítógépünkön egyszer sem működött – egy gyerek szerepébe helyezi a játékost; egy olyan gyerekébe, aki egy sötét házban próbál menekülni a családon belüli erőszak elől. A játék végén alá lehet írni az online petíciót. A kampány végén az Edelman elküldte a petíciót a politikusoknak.

A kampány elsődleges célcsoportja a politikusok és befolyásos influencerek voltak, akikre a 18+-os lakosság segítségével próbáltak hatni. Az ügynökséghálózat a videojátékon kívül egy kisfilmet is készített a kampány üzeneteivel, valamint a Twitchen – egy videojáték-közvetítéssel foglalkozó weboldalon – élőben próbálták ki a játékot a világ legnépszerűbb gamerei. Az Edelman az embereknek abban is segített, hogy nyílt leveleket fogalmazzanak meg a döntéshozóknak a Twitteren.

A kampány hatása:
• Az első nap alatt több mint 500-an próbálták ki a játékot.
• Svédország legnépszerűbb reggeli műsora beszélt a kezdeményezésről, és élőben kipróbálták a játékot.
• A kampány több mint 30 millió interakciót generált a hagyományos sajtóban és a közösségi médiában.
• A célként kitűzött 10 ezer helyett 26 ezren írták alá a petíciót.
• A kezdeményezést a közösségimédia-felületein is hirdette a kormánypárti Szociáldemokrata Párt és az ellenzéki Liberális Párt is.
• A kormány arra törekszik jelenleg, hogy jogszabályt alkosson a gyerekek elleni erőszak minden formáját büntetve.

A kampánnyal kapcsolatban legkevesebb öt alkalommal küldtük el kérdéseinket az Edelmannak, amely idáig sajnos nem válaszolt.

(Amint az ügynökség megválaszolja alábbi kérdéseinket, frissítjük a cikket:
• Mekkora volt a kampány teljes költségvetése?
• Melyek voltak a felhasznált kommunikációs eszközök?
• Volt bármilyen médiavásárlás?
• A svéd parlament jogalkotása jelenleg, hogy áll?)

Author: Bognár Gergely

Felsőfokú tanulmányait a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán (BKF) végezte. Pr-szakmai gyakornoki időszakát a Comprad Kommunikációs Ügynökségnél töltötte, ahol később pr-asszisztensként, pr-tanácsadóként, majd projektvezető pr-tanácsadóként segítette – összesen hat évig –, több mint másfél tucat hazai és nemzetközi ügyfél kommunikációját. Két évig a Nézőpont Intézet cégcsoportjának kommunikációs igazgatójaként tevékenykedett, majd a Young&Partners senior stratégiai pr-tanácsadójaként és fejlesztő trénereként dolgozott, később a cég pr-vezetője lett. Jelenleg a NEST Communications pr- és tréning vezetője. A PR Herald kommunikációszakmai főszerkesztő-helyetteseként interjúkat, riportokat ír; vezető szerkesztőként jegyzi „A hazai pr-szakma arcképcsarnoka” című digitális portrékötetet. Kapcsolat: gergelybognar@gmail.com

Vélemény, hozzászólás?