„Marci ki, Orbán be!” Szól napok óta az utcai rigmus, követelve Gulyás Márton és társa, Varga Gergő szabadlábra helyezését. Előzmény: Gulyás Mártonékat 72 órára előzetesen tartóztatták le, azt követően, hogy a CEU ellenes törvényt Áder János köztársasági elnök aláírta, és ezért a Sándor Palotánál a két huszonéves fiatalember – több ezer tüntető között -, a vád szerint „megszeplősítette” a közintézmény falát sárga vízfestékkel. A közvetlen kiváltó ok az volt, hogy a Parlament megszavazta a CEU ellenes törvényt, de a napok óta tartó tüntetés-sorozat, amelyen közel százezren vonultak napokon keresztül, valójában a kormány gazdasági visszaéléseinek és a magyar lakosság tömeges elszegényedésének okán, azaz a Nemzeti Együttműködés Rendszere (NER) utóbbi nyolc évének a kritikájává vált.

Gulyás Márton és Varga Gergő a bíróságon - Fotó Sarkadi Zsolt 444

Gulyás Márton és Varga Gergő a bíróságon – Fotó: Sarkadi Zsolt

„Elegünk van! – kiáltották nap, mint nap az emberek tömegei az utcákon, jelezve, hogy a fiatal generáció nem akarja „megállítani Brüsszelt”, ahogy a kormány plakátkampánya hirdeti szerte az országban, sokkal inkább le akarja váltani a Moszkva iránt lojális, magyar kormányt.

fotó: Bődey János/ Index

fotó: Bődey János

Ezen előzmények következtében állt elő a legfőbb ügyész javaslatára a Budai Központi Kerületi Bíróságon Gulyás Márton és társa 72 órás fogva tartásának lezárásaként egy gyorsított büntetőeljárással. A két vádlott védői egyhangúan törvénytelennek deklarálták az eljárást, mivel a tárgyalást megelőzően fél órával kapták kézbe a vádiratot, melynek száz oldalát még végigolvasni sem volt módjuk, nem hogy a vonatkozó tanúkat megidézni, és bizonyítékokat gyűjteni sem.

A Nagy Imre Társaság Budapesti Szervezete dr. Donáth Ferenc vezetésével Gulyás Márton és társa Varga Gergő kiszabadításáért tüntet

A Nagy Imre Társaság Budapesti Szervezete – dr. Donáth Ferenc vezetésével – Gulyás Márton és Varga Gergő kiszabadításáért tüntet

Az államot az ügyészség képviselte, akik a vízfesték-dobálási ügyből 72 órás előzetes fogva tartás után gyorsított bűnügyet kreáltak, többszörösen, jogellenes módon, azzal a nyilvánvaló céllal, hogy megfélemlítsék az utcán tüntető embereket.
A bíró a védők felvetésére nem is reagált, úgy folytatta tovább a tárgyalást, de neki sem volt ellenvetése azzal kapcsolatban, hogy a bilincseket vegyék le a vádlottakról.

fotó: Bődey János/ Index

fotó: Bődey János

A per kezdetétől egyértelmű volt a feszültség a morál és az írott jog között: ki okoz kárt a köztársasági elnök intézményében; a sárga vízfesték, vagy a demokráciát, a tan,- és szólásszabadságot megvétózó kormány? Áder János köztársasági elnök bűnrészes a párttársaival együtt, akik megszavazták a CEU ellenes törvényt.   „A lex CEU” nem az első, de lehetőleg az utolsó lépése volt az Orbán-rezsimnek abban a tekintettben, hogy felszámolja magyar nép alapvető szabadságjogait” – mondta Gulyás Márton bevezető mondataiban. Már korábban is léphetett volna a polgári engedetlenség eszközeivel, de számára a Lex CEU volt az utolsó csepp a pohárban, ezt a késést tartotta a saját felelősségének. A felismeréséből következik, hogy továbbra is a diktatúra elleni küzdelem keretei közt kíván élni. A bátor deklaráció nyilvánvalóan biztatja a magyar demokratákat is: lehet így is felvállalni az ország és a nép sorsát.

A Szociális Csomagküldő Mozgalom (szocsoma) aktivistái is kint voltak a tüntetés-sorozaton képviselve az ország tömeges elszegényedését

A Szociális Csomagküldő Mozgalom (szocsoma) aktivistái is kint voltak a tüntetés-sorozaton képviselve az ország tömeges elszegényedését

A bíró sem az eljárás törvénytelenségét, sem a formális jog és a társadalom igazságérzete közötti ellentétet nem értékelte, de ellenben tény, hogy a Gulyásékra kiszabott összesen 500 óra közmunkára való ítéletével kimondatlanul nevetségessé tette magát és a kormányt.
Nem a bírói ítélet sújtotta le a megtorlással fenyegetőző ügyészséget és megbízóit, hanem Gulyás Márton szavai. Ezzel a fiatalemberrel számolniuk kell: ő nem lefizethető politikus, nem fél, és nem korrumpálható. Jegyezzük meg a nevét, amit már napok óta harsognak az utcán tüntető tízezrek, mert ha lesz hajnalhasadás, akkor ő abból ki fogja venni a részét!

Gulyás Márton az utolsó szó jogán (részlet)
„Ha van valami, amit őszintén sajnálok, és amiért bocsánatkéréssel tartozom, úgy a bíróság, úgy az ügyész urak és az ügyészség intézménye irányába, úgy a megjelent polgártársak, a sajtó képviselői és általában a magyar nép irányába, az az, hogy miért vártam ennyi ideig.
És hogy miért csak a Köztársasági Elnöki Hivatal épületét kezdtem el festékkel megdobálni, miközben nyilvánvaló, hogy a Magyar Nemzeti Bank épülete ugyanígy ezért kiált, a Főügyészség épülete ugyanezért kiált, sőt gyakorlatilag azt lehet mondani, hogy a parlament épülete is ugyanezért kiált.
Nem beszélve a Választási Bizottság épületéről, a Nemzeti Választási Iroda épületéről. Mentségemre szóljon, enyhítő körülményként vegye figyelembe a bíróság, hogy legalább a Nemzeti Választási Irodával szemben valamiféle korrekciós eljárásra tavaly már kísérletet tettem, nem az én szégyenem, hogy az sajnos csak eddig jutott el.”

Csillag Ádám dokumentumfilmes videója a teljes perről:
https://www.youtube.com/watch?v=K3yuuMU8oM0