Ransom Riggs – Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei 2. – Üresek városa című könyve ismét formabontó. Újszerű. Különleges. Ezekkel a szavakkal tudnám leginkább jellemezni a szerző munkáit.

Amikor 2011-ben piacra került az első kötet, izgatottan emeltem le a polcról és lapoztam fel. Különlegesebb volt, mint egy átlagos könyv; az oldalak külön-külön díszítve, és fényképekkel illusztrálva, amik mellesleg néhol eléggé bizarrak és ijesztőek. Az író rengeteg régi fényképet gyűjtött össze, annak érdekében, hogy valami újat alkosson. A képeken szereplő gyerekeknek személyiséget adott, felruházta őket különlegességgel, és útnak indította őket.
Az első kötetben, leginkább egy új fantáziavilág megismertetésével próbálkozott Ransom Riggs, ami igazán jól sikerült, bár néhol túlságosan tényszerű lett, átütött újság- és forgatókönyvírói múltja. Helyenként elveszett az olvasmányosság, és a lendület.
Ehhez képest a második részben rohamos fejlődés látszik ezen a téren. Ezúttal nem enged kiszakadni, nem áll meg magyarázkodni, csak visz előre, magával. Ráadásul kényelmes tempóban. Olvasás közben ráértem megcsodálni a tájat, mégsem untam el. A cselekmény és a szereplők még elevenebbek voltak.
Ezen „kézzel fogható’’ fejlődések mellett, megjelent még valami Ransom Riggs második könyvében. Egy erős múlt- és társadalomkritika. A „különlegesek” világában normálisnak számító időutazással, a hitleri időszakba dob minket, bombák, légitámadások, és kegyetlen lidérckatonák közé. A gyerekeknek egy ilyen világban kell helytállniuk, és megmenteniük az egyetlen felnőttet, aki segíthetne rajtuk. (Egy kissé emlékeztet a Legyek urára. Ott is csak gyerekek élik túl a balesetet és itt is felnőttek nélkül kell boldogulniuk.)
Az utolsó fejezetben, van egy jelenet, ami eléggé elgondolkodtató és szívenütő volt számomra. Egy csapat kisgyerek előtt ott áll egy eddig számukra ellenségnek vallott lidérc, aki mindenáron próbálja meggyőzni őket, hogy mindaz a rossz, amit tanítottak nekik róluk, hazugság, és ők nem rosszak, ugyanazt próbálják amit ők; megmenteni a Különlegesek faját. Kicsit Hitler áriáira hajaz a dolog.
Undorító hogy manapság ez megy. A kisgyerekeket minél hamarabb megpróbálják manipulálni, hogy ki se alakulhasson az önálló gondolkodásuk, és ugyanígy próbálják átmosni a felnőttek agyát. Több-kevesebb sikerrel. Sajnos inkább többel.
Remélem, ha valaki elolvassa ezt a könyvet, mögé tud látni, és észrevenni mire akarja felhívni a figyelmet Mr. Riggs. Láthatatlanok, észrevétlenül csinálják – akár az üresrémek a könyvben, akiket csak egy-egy ember képes látni. Észre kellene vennünk, amikor már nem mi uraljuk és alkotjuk a gondolatainkat, hanem a jól irányított manipulációk.

A KÖNYV ALAPADATAI
Szerző: Ransom Riggs
A könyv címe: Vándorsólyom Kisasszony különleges gyermekei
Alcíme: Üresek városa
Kiadója: Kossuth kiadó
Szerkesztő: Tóth Emese
Fordító: Gálvölgyi Judit
A hazai megjelenés éve és helye: 2014, Budapest
A kötet eredeti megjelenésének évszáma: 2014
Illusztrációk és borítóterv: John van Noate, Rex USA, Everett Collection, Doogie Horner
ISBN száma: 978-963-09-7884-2
Fogyasztói ára: 3490 Ft