10 év börtön után újra szabad egy bahá’í hitű, ártatlanul elítélt iráni nő. A közel-keleti országban bevett gyakorlat, hogy jogtalanul, pusztán azért ítélnek el és vetnek börtönbe valakit, mert az iszlám államvallás helyett a bahá’í hitet követi.

Fariba Kamalabadi elhagyja a börtönt, ahol jogtalanul tartották fogva tíz éven át. Családtagjai boldogan üdvözlik

BIC NEW YORK — Fariba Kamalabadi, az iráni bahá’í-ok egykori vezetőtestületének tagja nemrégiben töltötte le tízéves, jogtalanul kirótt börtönbüntetését. Ő a második személy a Yaran („Barátok”) nevű békés vallási csoportosulás egykori tagjai közül, aki végre szabadlábra került.

Annak ellenére, hogy a börtönfalak nem tartják már fogva, Kamalabadi – aki szakmáját tekintve fejlesztő pszichológus –, sajnos ugyanabba a társadalomba tér vissza, amelyet 10 éve elhagyni kényszerült. A helyzet az elmúlt években semmit sem változott a bahá’í-okkal szembeni előítéletek és az igazságtalan bánásmód tekintetében. Kamalabadinak ismét szembesülnie kell – az elnyomás egyéb példái mellett – az iráni médiával, amely a bahá’í közösségről továbbra is hamis és ellenséges képet fest. A nő lehetőségei erősen korlátozottak a munkakeresés terén, akár az állami, akár a privát szférában szeretne elhelyezkedni – „köszönhetően” az iráni kormány korlátozó intézkedéseinek, amelyeket az 1979-es iszlám forradalom vezetett be. Hátrányos helyzetének egyetlen oka, hogy bahá’í vallású.

A most 55 éves Kamalabadi tagja volt annak az alkalmi szerveződésnek, amely Iránban Yaran néven vonult be a köztudatba. A Yaran egy bahá’í hitűekből álló csoport, amelynek missziója az iráni bahá’í közösség alapvető szellemi és anyagi szükségleteiről való gondoskodás volt. A hatóságok tudtával és jóváhagyásával kezdek tevékenykedni, miután 1980-ban a korábbi bahá’í intézményeket illegálisnak nyilvánították és betiltották. A Yaran tagjait, Kamalabadit és öt társát 2008 májusában tartóztatták le otthonukban egy kora reggeli rajtaütés során. Egy további tag, Mahvash Sabet már 2008 márciusában börtönbe került, és a múlt hónapban szabadult börtönbüntetése letöltése után.

Fariba Kamalabadi a napokban került szabadlábra, miután 10 évet töltött börtönben ártatlanul

Az egykori Yaran még börtönben lévő tagjai szintén börtönbüntetésük végéhez közelednek, így várhatóan ők is szabadulnak az elkövetkező hónapok során: Jamalodin Khanjani (84 éves); Afif Naeimi (56 éves); Saeid Rezai (60 éves); Behrooz Tavakkoli (66 éves); és Vahid Tizfahm (44 éves).