ÚJ EU KÖVET KINEVEZÉSE

8 évvel ezelőtt hét iráni bahá’í vezetőt ítéltek börtönbüntetésre teljesen hamis és koholt vádak alapján kizárólag a hitük miatt. Tekintettel a jogaik, az egész iráni bahá’í közösség és számtalan más vallási csoport jogainak durva megsértésére, a Bahá’í Nemzetközi Közösség melegen üdvözli Mr. Ján Figel kinevezését az első Külön Követnek a vallásszabadságért az Európai Union kívül.
Ján Figel
A hét bahá’í vezető letartóztatása nemcsak nemzetközi jogot sért, hanem Irán saját törvényeit is. A 2010 júniusi tárgyalásuk előtt törvényes eljárás nélkül vádolták meg őket, megtagadták tőlük, hogy ügyvédet fogadjanak vagy kezességet kérvényezhessenek – melyekhez joguk lett volna az ország törvényei szerint.
A tárgyalást további törvényszegés jellemezte, beleértve a bizonyítékok hiányát, a bíróság elfogultságát és a nyilvánosság kizárását.
A 2013-ban elfogadott új Nemzeti Büntetőtörvénykönyv szerint a hét vezető több mint elégséges időt töltött le a feltételes szabadlábra helyezéshez, melyre már hónapokkal ezelőtt jogosultak lettek volna, és amit más foglyoknak általában megengednek.
Gohardasht Fegyház látványa
Mivel az iráni törvények szerint azonnal ki kellene szabadulniuk, a letartóztatásuk 8. évfordulóján, ezen a héten egy globális kampány indult „Elég! Engedjétek szabadon a hét bahá’í-t!” címmel. A letartóztatásuk 7. évfordulóján tartott megemlékezésen az Európai Parlament öt tagja rövid videónyilatkozatokban szólított fel a bahá’í-ok kiszabadítására.
A hét bebörtönzött vezető
A múlt héten a Bahá’í Nemzetközi Közösség írt Ján Figelnek gratulálva kinevezéséhez, és közölve nézetét, hogy a vallásszabadság védelme nemcsak az állam kötelessége, hanem a vallási vezetőké is, akik nagy felelősséget viselnek, hogy befolyásolják közösségeiket oly erkölcsi normákra, mint a megbocsátás és megértés.
A bahá’í hit a legnagyobb nem-muszlim vallási kisebbség Iránban.
Bahá’í-okat rendszeresen letartóztatnak, megtámadnak, sok szakmában, főleg az állami szektorban, megtiltják alkalmazásukat, és nem engedik egyetemre őket – kizárólag a vallásuk miatt.
Az Európai Unió 2016. március 14-i nyilatkozatában, melyet az ENSZ Emberjogi Tanácsának 31. gyűléséhez intézett, kifejezte „komoly aggodalmát az iráni vallási kisebbségek helyzetét illetően, különösen a bahá’íközösség tagjainak folytonos és rendszeres megkülönböztetését.”
(Fordította: Mannó Judit)

Author: Varga Mihály

Stratégiai kommunikációs tanácsadó, a PR Herald – az első magyar public relations szakfolyóirat – alapító-főszerkesztője. 1983-ban kezdi pályafutását a Magyar Televízió Szegedi Stúdiójában, mint szerkesztő-rendező, majd ’85-től filmgyártásvezetőként dolgozik Budapesten. 1987-től a Magyar Tudományos Akadémia Kutatófilm-stúdiójánál produkciós menedzser. A rendszerváltás idején (illegális körülmények között) külpolitikai tudósításokat szervez, külföldi televíziós társaságoknak szállít dokumentumfilmeket és híranyagokat, a „Keleti Tömb” utolsó szocialista országainak végnapjairól. Több száz publicisztika, rádió- és lapinterjú szerzője és szerkesztője. Olyan szervezetek és vállalatok pr-tevékenységét segítette/segíti, mint az ORTT, a Magyar Államkincstár, a Szerencsejáték Zrt., a Nemzeti Szakképzési Intézet, a Magyar Villamos Művek Rt., a Levegő Munkacsoport, a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségi Közalapítványa és a Workania. A pályájuk elején álló tehetséges emberek megszállott támogatója. Kapcsolat: varga.mihaly@prherald.hu