„Megszabadulás, vagy legalábbis rövid időre tartózkodás a Tisztítótűzben” – így szól a boldogító üzenet, amelyet Ferenc pápa írt, aki kegyelmet és ideiglenes büntetlenséget ajánlott fel mindazoknak, akik a szociális média oldalán követik őt. Körülbelül 1,5 millió híve érkezett július 22-29. között Rio de Janeiroba, hogy megünnepeljék a 28. „The World Youth Day”-t. Azok számára, akik nem tudtak személyesen odautazni, a megbocsátás elérhető volt úgy is, hogy követték Ferenc pápát – a Római Katolikus Anyaszentegyház 266. egyházi előljáróját –, a televízió képernyőjén, vagy a szociális hálózatokon keresztül.

Ferenc pápa és Claudio Maria Celli érsek

Az apostoli szent büntetőintézmény – a Vatikáni Bíróság – szóvivője azt is nyilatkozta, hogy „búcsút lehet adni azoknak, akik követik a rítusokat és jámbor gyakorlatokat” a televízióban, rádióban és a közösségi portálokon.

A vatikáni büntetés-végrehajtási intézmény munkatársai hivatalosan is kijelentették, hogy ilyen médium Ferenc pápa Twittere, amelynek jelenleg már több mint hétmillió követője van.

[youtube_sc url=”http://www.youtube.com/watch?v=p6HzhQIkXQ8″]

A jelenleg 77 éves Jorge Mario Bergoglio már bíboros korában is konzervatív teológiai nézeteket vallott, és pápaként is elutasítja az abortuszt, a fogamzásgátlást, az azonos neműek házasságát és az eutanáziát. Ugyanakkor küzd a társadalmi igazságtalanságok ellen, határozottan kiáll a szegények mellett, együttérzést mutat az AIDS-betegekkel és megrótta azokat a papokat, akik nem voltak hajlandóak megkeresztelni a házasságon kívül született gyermekeket. A katolikus egyházat sorozatosan megrázó botrányokban érintetlen, s mind a konzervatív, mind a mérsékelt emberek tisztelik intelligenciáját, szerénységét és lelkipásztori munkáját.

Vatikáni hivatalnokok a modern online megtisztulási lehetőségekkel kapcsolatban azonban megjegyezték: ahhoz, hogy a hívek megszerezzék a búcsút az interneten, vagy más virtuális módon, előbb személyesen részt kell venniük a szentmiséken, ahol imádkozniuk kell, és főképp megvallaniuk a bűneiket.

Pápai posztok

Egy búcsút nem lehet úgy beszerezni, mint egy kávét a kávéautomatából” – nyilatkozta Claudio Maria Celli érsek, a Pápai Tanács vezetője –, az olasz Corriere della Sera napilapban.