Civilek nagyszabású tiltakozási akciót hirdetnek felháborodásuk okán 2018. január 27-én, szombaton 9.30-11 óra között a budapesti katolikus Nagyboldogasszony Főplébánia-templom előtt, (Március 15. tér) ahol pont Auschwitz felszabadulásának évfordulóján tartja a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) Horthy Miklós 150. születésnapjára rendezett emlékmisét és megemlékezést. A tiltakozásra nagy számban várnak zsidó, roma és antifasiszta tüntetőt. (Főszervezők: Hermann Zsuzsa, Zoltai Andrea és Láng Judit.)
Megjegyzés: Horthy 1868. június 18-án született, és református vallású volt. 
Az esemény facebook-oldala a linkre kattintva megtekinthető

Frissítés a “168 óra” cikke alapján: Kitört a felháborodás, mégsem tartják meg a holokauszt emléknapra hirdetett Horthy-megemlékezést és misét!

 

 

Horthy és Hitler

Horthy és Hitler

Háttérinformáció Czene Gábor cikke a Népszavában:

A szervezőknek eszükbe sem jutott, hogy amikor Horthy Miklósra emlékeznek, éppen a holokauszt nemzetközi emléknapja van. Osztie Zoltán plébános a Népszavának elmondta: minden áldozatról megemlékeznek majd.

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) belvárosi csoportja január 27-én, szombaton délelőtt „szentmise keretében szeretettel és tisztelettel” emlékezik a 150 éve született Horthy Miklós kormányzóra a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban. A rendezvényen Boross Péter volt miniszterelnök, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója mond beszédet.

Ugyanezen a napon, január 27-én van az auschwitzi haláltábor felszabadításának évfordulója, amelyet az ENSZ közgyűlése 2005-ben a holokauszt nemzetközi emléknapjává nyilvánított.

Toronyi Zsuzsanna, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója közösségi oldalán így kommentálta a templomi eseményt: „Auschwitz a magyar történelem legnagyobb temetője, ahol minden harmadik áldozat magyar állampolgár volt. Horthy nélkül mindez nem jöhetett volna létre – értjük hát, hogy miért kell az Országgyűlés alelnökének és a Veritas Intézet igazgatójának díszbeszédet mondania.”

Minden évben megemlékezést, imádságot, szentmisét tartunk Horthy Miklós kormányzó úr halálának évfordulója környékén – nyilatkozta lapunknak Osztie Zoltán, a KÉSZ volt elnöke, a rendezvénynek helyet adó Nagyboldogasszony-templom plébánosa. (Horthy 1957. február 9-én halt meg Portugáliában.) Az idei emlékünnepség szervezése is már jóval korábban megkezdődött, a „dátum kiválasztásakor eszünkbe sem jutott, föl se vetődött senkiben, hogy azon a napon van Auschwitz felszabadításának az évfordulója” – mondta Osztie Zoltán.

Minden olyasfajta törekvést, amely a Horthy Miklósra való megemlékezést szembe akarja állítani a zsidósággal és a holokauszttal, rosszindulatú szándék vezérel – jelentette ki. „Ez nem minket minősít, hanem azokat, akik ilyen szembeállítást tesznek” – közölte. A plébános ténynek nevezte, hogy a kormányzó „mentette a zsidókat”. Ellenvetésünkre hozzátette: „a történelmi kérdések eldöntését valóban jobb a történészekre bízni”.

A szombati rendezvénynek nem keresnek másik időpontot. A templomi szertartáson – mondta Osztie Zoltán – minden áldozatról megemlékeznek majd, így Auschwitz és a holokauszt áldozatairól is.

Soah - fotó - HVG

Soah – fotó – HVG

Dobszay János cikke a HVG-ben: A „Horthy-miséről”

Tájékoztató II. János Pál pápa útmutatásáról megfeledkezett katolikusok számára.

Minden jó érzésű katolikus számára nyilvánvaló botrány (vagy annak kellene lennie), hogy a Budapest-belvárosi Nagyboldogasszony főplébánia-templomban e hét végén „Horthy-emlékmisét” tartanak. A katolikus liturgia olyat, hogy „emlékmise” nem ismer. Lehet misét mondani szentek tiszteletére, vagy hozzátartozói misét mondathatnak bárki, akár „elhunyt Miklós testvérünk” lelki üdvéért is. De a politikusok (Boross Péter, Lezsák Sándor) meghívásából is nyilvánvaló, hogy itt nem egy vallási, hanem tisztán politikai akcióról van szó.

A templomban tartott politikai demonstráció engedélyezésével a Nagyboldogasszony-templom plébánosa egy kifejezett pápai tilalmat sért: „Nem szabad összekapcsolni a szentmise végzését politikai vagy világi eseményekkel” (Szent II. János Pál pápa Redemptionis Sacramentum című enciklikájának 78. paragrafusa). Ugyanezen dokumentum szerint „Minden katolikus hívőnek, legyen pap, diákonus vagy laikus, megvan a joga panaszt emelni liturgikus visszaélés miatt a megyéspüspöknél…”

Akinek füle van a hallásra, hallja meg!

Az ENSZ Közgyűlése 2005-ben január 27-ét a holokauszt nemzetközi emléknapjává nyilvánította. 1945-ben ezen a napon szabadult fel Auschwitz-Birkenau. Fotó - cultura.hu

Az ENSZ Közgyűlése 2005-ben január 27-ét a holokauszt nemzetközi emléknapjává nyilvánította. 1945-ben ezen a napon szabadult fel Auschwitz-Birkenau. Fotó – cultura.hu

 

 

Frissítés a “168 óra” cikke alapján: Kitört a felháborodás, mégsem tartják meg a holokauszt emléknapra hirdetett Horthy-megemlékezést és misét!