A Szociális Csomagküldő Mozgalom (szocsoma) terepen – csak egy család esete a borsod-megyei Bőcsről. Bárki kiszámolhatja, hogy havi egy főre jutó jövedelem, ami 10 ezer forint, nem elég a sokgyerekes családoknak, jó ha pár napig kitart. Kevés a pénz és nagy a drágaság. Emellett, a szegényeknek törvényesen, azaz államilag szavatolt pénzek nem jutnak el hozzájuk.

– Vért izzadunk- mondta el Gabika az egyik aktivista -, hogy a több, mint egy éve rákos beteg fiút bejuttassuk vizsgálatokra Miskolcra, mert az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) eddig minden kérelmet visszautasított az “utazási pénzre”, pedig beadtuk a nyomtatványt lepecsételve, a vonatjegyekkel. Legalább tíz kérvényt visszautasítottak, ezért a kicsiket kivéve az iskolából, tudtuk “nagycsaládos utaztatással” bevinni a fiút a kórházi vizsgálatra.
Amiért kimaradtak a gyerekek az iskolából, a mulasztás miatt pénzbírságot kapott az anya, amit nem tud kifizetni, ezért börtönbe akarják vinni.
“Minden reggel jönnek a rendőrök, hogy újra elvigyék, de az elővezetés pluszban 15 ezer forint. Vért izzadva kifizettük a büntetést, hogy ne menjen börtönbe.
Amikor járna neki az utazásra a pénz!”

Kiss Anikó a Szociális Csomagküldő Mozgalom vezetője

Kiss Anikó a Szociális Csomagküldő Mozgalom vezetője

Akkor jön a “családsegítőből” egy hölgy, hogy “holnapra legyen ennivaló! Ő nem tudja hogy havi egy főre jutó 10 ezer forintból ezt nem lehet megvenni minden nap?”
A családsegítős egy szociális munkás, aki nem segít, csak feladja a rendelést, hogy milyen feltételeknek kell megfelelnie a családnak.
Éjjel vásárolunk riadólánccal, reggel 5 kor utazunk ki a faluba, hogy az anya fel tudja mutatni az ennivalót a családsegítőnek, na most jön az újabb rendelés: a festék. Legyen kifestve…és így tovább.
A büntetések ránehezednek a roma családok csekély kis pénzére.
Például 12 ezer forint a kistelepülésen a kommunális adó, miközben se víz, se villany nincs a házukban.
Ez csak egyetlen eset, de a mélyszegény kistelepüléseken ezek a viszonyok mindenhol jellemzőek!
Gyertek adományozónak, vagy aktivistának a Szociális Csomagküldő Mozgalomba! Jelentkezni lehet Kiss Anikó vezetőnél, vagy a szocsoma@gmail.com e-mail címen.