200 éve született Bahá’u’lláh, a bahá’í hit alapítója. A bicentenárium alkalmából a világ minden táján állami vezetők üdvözlik a legfiatalabb független vallás híveit. Ezúttal a szingapúri miniszterelnök fejezte ki megbecsülését a bahá’í-ok felé.

Lee Hsien Loong, Szingapúr miniszterelnöke (Fotó: Kommunikációs és Információs Minisztérium)

Lee Hsien Loong, Szingapúr miniszterelnöke (Fotó: Kommunikációs és Információs Minisztérium)

SZINGAPÚR — Bahá’u’lláh születésének 200. évfordulója közeledtével nemzetközi és helyi vezetők egymás után fejezik ki tiszteletüket világszerte a nevezetes esemény alkalmából.

Legutóbb Szingapúr miniszterelnöke, Lee Hsien Loong üdvözölte a helyi bahá’í közösséget. Tőle idézünk:

„Bahá’u’lláh egységről és békéről vallott tanításai fontos értéket képviselnek  multikulturális és vallási sokszínűséggel jellemezhető társadalmunkban” – fogalmazott 2017. július 31-ei keltezésű üzenetében. „Nagyon inspiráló számomra látni a bahá’í közösség tevékenységét, amelyet a vallások közti párbeszéd, a kölcsönös megértés és a közös cselekvés előmozdítása érdekében végez.”

„Törekvéseik mind arra irányulnak, hogy megteremtődjön a kölcsönös tisztelet sokvallású társadalmunkban, így erősítve Szingapúr társadalmi összhangját” – folytatta a miniszterelnök.

A szingapúri miniszterelnök egyike azoknak, akik világszerte elismerő szavakkal köszöntötték a bahá’í közösséget.

Vietnámban a közelgő bicentenárium alkalmából magas rangú kormánytisztviselők, többek között a Vietnámi Nemzeti Front Központi Bizottságának tagjai találkoztak a bahá’í közösség képviselőivel. A találkozó során kifejezték elismerésüket azokért az erőfeszítésekért, amelyekkel a hívek az életkörülmények javításán és az oktató-nevelő munkán keresztül hozzájárultak az ország fejlődéséhez.

Azt követően, hogy az év elején India miniszterelnöke meleg hangú üzenettel méltatta a bahá’í közösséget, számos hasonló üdvözlet érkezett – többek között az indiai miniszterelnök-helyettestől és a kormányzat több magas beosztású tagjától, valamint India egyik tagállamának miniszterétől és egyéb állami hivatalnokoktól.

A helyi szintű kezdeményezések közül érdemes megemlíteni, hogy az argentinai Rosario képviselőtestülete a  bicentenáriumi évforduló tiszteletére egy igazgatási határozattal Haifát testvérvárosi rangra emelte. (Megjegyzés: Haifa a bahá’í vallás szent helye.)

Az Amerikai Egyesült Államokban a massachusetts-i Cambridge városa szintén határozatot iktatott be Bahá’u’lláh születésnapjának tiszteletére, arra bátorítva a város lakóit, hogy tegyenek a béke, az igazságosság és a szolidaritás megteremtésért.

A bahá’í világvallásról és magyar híveiről további információkat talál a www.bahai.hu weboldalon.