Szaúd-Arábiai Királyság budapesti Nagykövetsége kiemelt figyelemmel kísérte 2018. augusztus első napjaiban Horváth József biztonságpolitikai „szakértő” egyes médiaorgánumok által (az MTI-re hivatkozva) közzétett nyilatkozatait, „a migráció és a terrorizmus” közötti összefüggésről.

Horváth József biztonságpolitikai „szakértő” az M1 hírcsatornaMa reggel” című műsorának 2018. augusztus 1-ei (szerdai) adásában hamis állításokat fogalmazott meg a Királyságra vonatkozóan, miszerint „a korábbi években iszlám radikálisok érkeztek Boszniába, szaúdi finanszírozással”.
A Szaúd-Arábiai Királyság Nagykövetsége hangsúlyozottan visszautasítja Horváth József által tett hamis állításokat, és nyomatékossá teszi, hogy ezek semmilyen valóságalappal nem rendelkeznek.
A brutális terrorizmus és a szűk csoportok vallás mezbe bújtatott szélsőségei, s főképpen a kontinenseken is átívelő nemzetközi veszély, amelyet nem szabadna egy bizonyos országhoz, valláshoz vagy kultúrához kapcsolni, és amely máris rendkívül sok kárt okozott Szaúd-Arábia országimázsának.
A Szaúd-Arábiai Királyság több alkalommal is hangot adott a helyi, regionális és nemzetközi szintű terrorizmus- és szélsőségellenes küzdelem szükségessége melletti szilárd elkötelezettségének, és már korábban is számos nemzeti intézkedést tett, valamint a jövőben támogatja a terrorizmus és a szélsőség elleni küzdelemben kifejtett nemzetközi erőfeszítéseket.
2005-ben Rijád adott otthont a terrorellenes küzdelem nemzetközi konferenciájának, ahol kezdeményezték az ENSZ terrorizmus elleni központjának (UNCCT) megalapítását, és amelyet a Királyság 2011-ben 110 millió dollárral támogatott.

Az ENSZ terrorizmus elleni központja (UNCCT)

Az ország aktívan részt vesz az ISIL elleni küzdelem nemzetközi szövetségében.
2015-ben megalapította Rijádban a Terrorellenes Iszlám Katonai Szövetséget (IMCFT), amelynek több mint 41 ország a tagja.
2017-ben megnyitotta Rijádban a Szélsőséges Gondolkodás Elleni Küzdelem Nemzetközi Központját (Etidal), Szalman bin Abdul-Azíz király és Donald Trump amerikai elnök védnöksége alatt, 57 ország részvételével.

Etidal

A Királyság az Egyesült Államokkal és Olaszországgal partnerségben vezeti az ISIL szervezet finanszírozása elleni csoportot (CIFG).
A Szaúd-Arábiai Királyság budapesti Nagykövetsége egyértelműen elítéli a magyarországi sajtóban kritika nélkül közreadott effajta hazug állításokat, és a magyar állampolgároknak azt javasolja, hogy mindenki törekedjen megismerni az igazságot és a valódi tényeket, a szakértői köntösbe bújtatott hasonlóan hamis nyilatkozatokkal szemben.