SÓTERÁPIA AZ ÉLSPORTBAN

A vízi világbajnokságon láthattuk, hogy milyen hihetetlen teljesítményt produkálnak a világ és hazánk versenysportolói. Hosszú Katinkának volt olyan napja, amikor kétszer is Európa csúcsot döntött és kettőszáz méter vegyes számban sikerült a világ legjobb idejét úsznia és négyszáz méteren is világbajnok lett. Az úszóknál, vízi sportot űzőknél alapvető jelentősége van a tüdőkapacitás maximalizálására. Az edzésen túl milyen lehetőségeik vannak ennek megvalósítására? A káros tényezőket – por, szmog, allergia – vajon, hogy lehet kivédeni versenysportolóként, hogy ne befolyásolja a teljesítményt?
Hosszú Katinka

Minden sportoló legfőbb célja, hogy a magában rejlő maximális potenciált elérje. A legmeghatározóbb tényezője annak, hogy ez sikerül-e az optimális légzés és tüdőkapacitás. Az egészségügyi száraz sóterápia (speleo terápia) a sportolóknak segíthet abban, hogy elérjék a legjobb teljesítményüket és megszerezzék azt az extrát a versenytársaikkal szemben, hogy javítják és növelik a tüdőfunkcióikat, kapacitásukat és erőnlétünket.
Számos olyan légzőszervi és pulmonális korlát van, ami befolyásolhatja egy sportoló teljesítményét. Az akadályoztatott légáramlás a teljesítmény csökkenéséhez vezet. A levegőben áramló allergénekre és más nem kívánt és belélegzett részecskék iránti kitettség miatt csökkenhetnek a tüdőfunkciók, de a légzőszervi megbetegedések, az asztma, az allergia, a légcsőgyulladás, különböző bakteriális fertőzések sem kerül el az élsportolókat, így ezek a jelenségek negatívan befolyásolják a teljesítményüket.
A GYENGE LÉGZÉS KÁROS HATÁSAI
A helyes és teljes légzés minden ember számára egyaránt létfontosságú, nem csupán a sportolók, jelentős testmozgást végzők számára. Az akadályoztatott légzésfunkció és csökkent tüdőkapacitás a számos káros következménnyel járhat. Mivel a vér kevesebb oxigént képes felvenni, így csökken az erőnlétet és a teljesítmény, ami megnövelheti az izomsérülés esélyét a verseny vagy edzés során. Ha nincs elegendő oxigén a vérben, akkor a tejsav szintje megnövekedik az izmokban, ennek eredőjeként elnyújtott izomlázat, izomfáradtságot eredményezhet. A dehidratáltság növelheti a görcsképződést a testben, de a sérülésből történő felépülés idejét is jelentősen elnyújthatja. Az elégtelen légzésfunkciók megnövelik a szívritmus számot, így növelve a stresszt és a feszültséget a testben, ami csökkenti a koncentrációt és az energiaszintet.
Az egészségügyi száraz sóterápia teljes mértékben természetes és gyógyszermentes megoldást nyújthat ezekre a problémákra, hatékonyan előzi meg a fent felsorolt jelenségeket, így segítve a maximális teljesítmény elérését.
Foci
BARLANGI FOCI
Az egészségügyi szempontból is igazolt sóterápia a legújabb trend a professzionális sportolók edzésében, Kelet-európai nemzeti csapatok gyakran integrálják edzéstereikbe. A csapatok akár egy hetet is eltöltenek például egy hatalmas földalatti sóbarlangban (Lengyelország, Wieliczka, Bochnia sóbánya) mely egy földalatti sportpályával és kosárpályával kínálja terápiáját, vagy igénybe vesznek egy mesterséges körülmények között előállított halotherápiás kúrát.
A száraz só belégzése, mellékhatások nélkül hat pozitívan a szervezet különböző rendellenességeire. Kitisztítja a légutak nyálkahártyáját, ezzel megszünteti a légáramlást befolyásoló akadályokat. Megnöveli a nyákképződést, így hidratálja a légcsöveket, kiegyensúlyozottabbá teszi a légcsövek felületének a nedvességét. Gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása van és csökkenti a hörgők érzékenységét. Mindezen hatásainak köszönhetően javulnak a tüdőfunkciók és növekszik a kapacitás.
Az ukrajnai aknaszlatinai sóbarlangban egy teljes méretű futballpálya található, ahol a labdarúgók edzhetnek. A száraz sóterápiának a célja az aktív edzés programokban, hogy hozzásegítse a sportolót a jobb légzési funkciókhoz és tüdőkapacitásához A sportolók szerint, akik részt vettek egy ilyen terápiában, jobb teljesítményt értek el, kevesebb légzéssel, kevesebb energia befektetéssel tudtak teljesíteni.
KÖNNYŰ A BÁNYÁSZOK LÉGZÉSE
„… már a régi görögök felfigyeltek arra, hogy bizonyos barlangokban történő tartózkodás a légzési panaszokat csökkenti – ezt már Hippokratész, az orvostudomány atyja is leírta…”
Dr. Felix Bochkowsky, lengyel orvos ismertette a száraz só belégzsének a kedvező egészségügyi hatását, ez az 1840-ben készült tanulmány tekinthető az első igazolt orvosi bemutatónak. Nála olvasható, hogy lengyel sóbányában dolgozó munkások egészségi állapota sokkal jobb, mint az egyéb bányákban dolgozóké, sőt megfigyeléseket végzett, melynek eredményeképpen megállapította, hogy a légúti betegségben szenvedő emberek tünetei is javulnak a sóbányákban. Néhány évvel később az egyik tanítványa – Mstislav Poljakowski –, Krakow közelében meg is nyitotta az első só-kezelésen alapuló halotherapiás klinikáját.
Egészségügyi sóterápiás intézménnyel több éven keresztül együttműködve végeztünk megfigyeléseket: 240 páciens – ebből 102 tüdőasztmás, és 103 szénanáthás eset – vizsgálati adatainak feldolgozása alapján láthattuk, hogy jelentősen és egyértelműen javultak a légzésfunkciós értékek asztma és szénanátha esetében. A betegek állapotában bekövetkező szignifikáns javulás 20 kezelés után vált tartóssá. Figyelembe véve az asztma, valamint az allergiás szénanátha elterjedtségét és kínzó panaszokat okozó tüneteit, jelents eredmény, hogy ezzel a kezeléssel szteroid nélkül – aminek a mellékhatásai ismertek – ilyen tartós javulást lehet elérni.” – mondta 2014-ben, Dr. Jákó Péter sportorvos, címzetes egyetemi docens Budapesten.
Játékterem
LÉLEGEZZEN FEL!
Ahol nincs sóbarlang, egy innovatív magyar találmánynak köszönhetően ott is elérhető a száraz sóterápia, akár egyénileg, akár edzéstervbe beépítve, csoportosan is. Az Indiso Speleo sóterápia olyan innováció, amellyel sóbánya-mikroklíma alakítható ki mesterséges körülmények között. A módszer egyedülállósága abban rejlik, hogy a különleges orvostechnikai berendezés segítségével speciálisan kezelt és adott szemcsenagyságú száraz NaCl hatóanyagot juttatnak a térbe. A magas tisztaságú hatóanyag különösen finom aeroszol formájában, nagy koncentrációban kerül a levegőbe. A 0,2 mikronos só-részecskékből köbméterenként megközelítőleg 20 mg van jelen, ezt lélegzik be a jelenlévők, amely így a légzőszervek legkisebb szegleteibe is eljutnak, ahol a só, mint hatóanyag kifejtheti a hatását. Orvos szakmai körben is rendkívül magas az elégedettség a mesterséges sóbarlang klímát létrehozni képes Indiso ISAG berendezéssel kapcsolatban: a Magyar Fül- Orr- Gégész és Tüdőgyógyász Szakmai Kollégiumok kifejezetten javasolják az Indiso Speleo fizioterápiáját, mert asztma, allergia, COPD, krupp esetén csökken a krízisek száma, intenzitása, javul a vér oxigénellátása. Az Indiso Speleo egészségügyi száraz sóterápiás központok bárki számára elérhetőek, hiszen országszerte jelen vannak sóklinikák, Budapesten három központban – Óbudán, Ferencvárosban és a XVIII. kerületben –, az ország nagyvárosaiban: Nyíregyházán, Debrecenben, Pécsett, Gyulán, Kecskeméten, Miskolcon, Szegeden, Székesfehérváron, Telkibányán, Tatabányán, Törökbálinton és Veszprémben nyújtanak terápiás lehetőséget.
Sóterem
SÓLÁMPA, SÓSZOBA, SÓHOMOKOZÓ

Az egészségügyi száraz sóterápia hatékonysága életre hívott olyan sóhoz kapcsolódó termékeket, szolgáltatásokat, amelyek egyszerűen a fizika törvényei miatt hatástalanok. Ilyen a sólámpa, amely azon túl, hogy megnyugtató fényt bocsájt ki magából, csupán esztétikus látványt nyújt. A nemzetközi és hazai szakirodalom egyértelmű álláspontja, hogy azoknak az eszközöknek, amelyek sót világítanak át, illetve azok a helyiségek, melyek akár sóból épültek, akár só halmokat hordtak benne össze, nincs igazolható hatásuk a légzéskapacitás optimalizálására, hiszen nem alkalmasak arra, hogy megfelelő jellemzőkkel bíró aeroszolt hozzanak létre a térben. Sőt a sóhomokozóban- a jelenlévők természetes váladékképződése miatt – elszaporodhatnak a baktériumok, hiszen semmilyen módon nem fertőtleníthető. A természetes sót generátorral befújt terekben egészségre ártalmas anyagok – kálium klorid, magnézium-, jód- és a bróm sók, de akár radioizotópok is – lehetnek, összetételük nem állandó, nem kontrollálható, belégzésük kifejezetten káros lehet az egészségre.
Az optimális légzés épp olyan fontossággal bír a sportolók körében, mint a megfelelő mozdulatok elsajátítása, annak érdekében, hogy a világ legkiemelkedőbb teljesítményű emberei közé tartozhassanak, ebben segíthet a sóbányákban történő edzés, illetve idő és sóbányák hiányában az egészségügyi száraz sóterápia.
FORRÁS
Chervinskaya AV: Halotherapy for treatment of respiratory diseases – Journal of Aerosol Medicine (1995)

Author: Trapp Henci

Marketing Communication & Content Manager (Fusion MC) Editor in Chief Fancity.hu Kreatív tartalomgyártó, szabadúszó újságíró. Korábban az Effektív-Art reklámügynökség és Tilos Rádió munkatársa volt.

Vélemény, hozzászólás?