Idén 2012. december 14-én volt az AIESEC nemzetközi hallgatói szervezet által kezdeményezett esemény, amely a szervezeten belül öt éves múltra visszanyúló „Be an Impact” projekt tagjainak köszönheti a létét, akik az önkéntességre és a szociális érzékenységre hívták fel ismét a figyelmet.

A csapat tagjai olyan lelkes és vállalkozó szellemű fiatalok, akik munkájuk által szeretnének hasznossá válni a társadalom számára, és pozitív hatással lenni a nonprofit szervezetekre, alapítványokra, gyermekotthonokra.

Mivel is ennek a projektnek a lényege? A csoport tagjai a hazai nonprofit szektort (azon belül is a szociális szervezeteket, fogyatékkal élőket támogató alapítványokat, gyermek- és idősotthonokat, illetve menekülttáborokban élőket) szeretnék támogatni azáltal, hogy külföldi önkénteseket – szintén egyetemi hallgatókat – juttatnak el hozzájuk, akik örömmel mutatják be a saját kultúrájukat, tanítanak idegen nyelvet, valamint segítenek a programszervezésben, vagy akár a szervezet népszerűsítésében is.

A Be an Impact volt az első olyan projekt, ami elkezdett foglalkozni ezzel a szektorral, és lehetőséget biztosított tehetséges külföldi fiataloknak, hogy hazánkba látogathassanak önkéntes munkát végezni. Azóta sok minden megváltozott, de egy különleges esemény mára már tradícióvá vált, ami nem más, mint a félévente megrendezésre kerülő „Social Event”.

Idén már második alkalommal van lehetőség a rendezvény megszervezésére, ezúttal a Csányi Alapítvány közreműködésével, hiszen az ő “növendékeik” lesznek a résztvevők, akik közelebbről is megismerkedhetnek az önkéntességgel.

A Csányi Alapítványt ma már a projekt hosszú távú partnereinek egyike, így természetesen fontos a személyes kapcsolattartás is. Ami különlegessé teszi ezt a partnerviszonyt, hogy a programon keresztül a projekt tagjai is jobban megérthetik az alapítvány működését, a gyermekek viselkedését, és ez rávilágít arra, hogy pontosan milyen önkéntesekre van szükségük a non-profit szervezeteknek.

A színes programok keretében körbevezetik a fiatalokat a Corvinus Egyetem épületében, majd előadásokon vehetnek részt, melyek bemutatják az AIESEC-et, a szervezet történelmét, és a munkát. A továbbiakban pedig együtt látogatnak el a várhoz, ahol a csapat idegenvezetést tart nekik, és eltölt velük pár kellemes órát. Végezetül arra is lesz lehetőségük, hogy a már Magyarországra érkezett külföldi önkéntesekkel megismerkedjenek és beszélgessenek.

A pr-esemény célja elsődlegesen az volt, hogy a gyerekeknek ez olyan alkalom legyen, amely kitörést jelenthet a szürke hétköznapokból, s tegye tudatossá az önkéntesség fontosságát, pozitív élményekkel emlékezetessé ezt a napot. Sikerült.