Bikanyak

Belgium. Hormonmaffia. Egy nem mindennapi krimi a műfajhoz szokatlan módon. Michael R. Roskam filmrendező-forgatókönyvíró első nagy filmje, mely nagy sikert aratott Európában, tengerentúlon Oscar-díjra is jelölték mint legjobb idegennyelvű film.

forrás: Mozinet kft.

Az 1990-es évek végén Belgiumban meggyilkoltak egy állatorvost, mert rájött, hogy bizonyos vágóhidakon az állatokat mesterségesen – és illegálisan – hizlalják fel, valamint a rendszert működtető gazdák megfélemlítettek és megvesztegettek mindenkit, akik tudtak az ügyről. Michaël R. Roskam forgatókönyíró-rendező részletesen tanulmányozta az esetet, de a sokkoló történet csupán inspirációként szolgált számára, a Bikanyak forgatókönyve végeredményben teljes egészében fikció. A rendező elmondása szerint a film tragikus mese a végzetről és az ártatlanságról.

forrás: Mozinet kft.

A bűnszövetkezetek szokatlan területére kalauzoló kőkemény gengszterfilmet 2012-ben a legjobb idegen nyelvű film kategóriában Oscar-díjra jelölték! A film főszereplője, Matthias Schoenaerts idén Marion Cotillard partnere a Rust & Bone című, a Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramjában debütált filmben.

forrás: Mozinet kft.

SZINOPSZIS

A vallon-flamand nyelvi határ közelében lévő gazdaságban él a bivalyerős izomkolosszus marhatenyésztő, Jack Vanmarsenille (Matthias Schoenaerts). Társa, az állatorvos Sam Raymond (Frank Lammers) egy kétes ügyletbe keveri a hírhedt hormonmaffia fejével, akit egy utánuk nyomozó zsaru meggyilkolásával vádolnak. Jack marháit szteroidokkal és egyéb doppingszerekkel tömi, hogy gyorsabban és eredményesebben hízzanak, ezért sok vesztenivalója van, ha lelepleződne kapcsolata a szervezettel. Ráadásul titokzatos múltjából felbukkan egy , a parfümőr Lucia (Jeanne Dandoy), és gyermekkori barátja, Diederik (Jeroen Perceval), ami tragikus események láncreakcióját indítják el. A Bikanyak megrendítő történet a végzetről és az ártatlanságról.

ELŐZETES

[youtube_sc url=”http://www.youtube.com/watch?v=2XxRjF6zvfY&fb_source=message” playlist=”Bikanyak (forrás: Mozinet Kft.)” autohide=”1″ fs=”1″]

Színes, feliratos, belga krimi, 129 perc, 2011, korhatár 16

Rendezte

Michael R. Roskam

Főszereplők

Matthias Schoenaerts (A lány / Akármerre fúj a szél / Szellemház)

Frank Lammers (Tizenhét / Polleke / Grimm / Drogbáró / Dél / Nadine)

Jeanne Dandoy (Bikanyak)

Jeroen Perceval (Dangen zonder lief)

Forgalmazó: Mozinet Kft.

forrás: Mozinet kft.

2012. július 12-től a mozikban!