Az iráni elnök Hassan Rouhani 2014. szeptember 25-ei ENSZ-hez intézett beszédében sem foglalkozott számos alapvető emberi jogi kérdéssel, többek közt azokkal az okokkal sem, hogy miért üldözik még mindig igazságtalanul a bahá’íokat Iránban.

Hassan Rouhani

Egy évvel ezelőtt, Rouhani elnök hivatalba állításakor, számos ígéretet tett az emberi jogi helyzet előremozdítását illetően, ezek közt volt egy fogadalom is, mely szerint a vallási megkülönböztetés véget fog érni” – nyilatkozta Bani Dugal a Bahá’í Nemzetközi Közösség ENSZ képviselője. „Sajnos, ezen ígéretek megvalósulása azóta is várat magára. Az pedig, hogy az emberi jogokat még csak említésre sem méltatta ENSZ-i beszédében tovább erősíti a jelenlegi helyzet bizonyosságát.”
A hónap elején, az ENSZ főtitkára, Ban Ki-moon kiadta éves jelentését az emberi jogok iráni helyzetéről, mondván, Rouhani elnök emberi jogokról tett ígéretei nagyrészt beteljesítetlenek maradtak. „Annak ellenére. hogy Rouhani elnök a nyitottság jeleit mutatta, a szabad véleménynyilvánítással és békés gyülekezéssel kapcsolatban, a kormány kudarcot vallott egy olyan biztonságos környezet megteremtésében, mely lehetővé tenné és segítené a vélemény szabad kinyilvánítását.” – mondta Mr. Ban. „Vallási kisebbségek, úgy mint a bahá’íok és keresztények jogsértésekkel néznek szembe mind a törvény, mind a gyakorlat szintjén is. Zaklatás, otthoni razziák és gyűlöletkeltés, jelentések szerint a hatóság gyakran alkalmazott eszközei annak érdekében, hogy elnyomják a Bahá’í közösséget.” – adta hozzá.
Ms. Dugal hozzátette, hogy „Irán őszinteségének próbája azzal válik el, ahogy a kisebbségi Bahá’í vallási közösséget kezelik, mely világszerte jól ismert béke iránti elkötelezettségéről, semmilyen fenyegetést nem jelentve a kormány számára. Mégis több száz bahá’í-t tartanak továbbra is börtönben, több ezreket fosztanak meg felsőoktatásba való bejutástól vagy részesülnek hátrányos megkülönböztetésben a gazdasági szféra szintjén, mindezt tulajdon képen a kormányzati politikának köszönhetően.” 
Ms. Dugal megjegyezte, hogy Rouhani elnök beszélt a különböző „téveszmékről”, melyek lángra lobbantják a szélsőségességet és a gyűlöletet Irán ellen. „Azonban Iránban saját téveszme terjedt el a Bahá’í hitről. Valójában, Rouhani elnök hivatali ideje alatt, a kormány által támogatott bahá’í ellenes propagandák száma növekedett. – utalva arra, hogy 2014 első hat hónapjában a bahá’í ellenes propaganda a kormány által működtetett médiában tízszeresére növekedett, a januári 55 helyett, júniusra már 565-öt tartottak számon.”
Ms. Dugal kihangsúlyozta, hogy a beszédből kimaradt terv mely az emberi jogokat segítené elő, megkövetel a világ részéről egy sor kemény kérdést Rouhani elnök felé. „Először is, mikor fog Irán azok szerint az emberi jogi törvények szerint élni, melyek védelmére egyességet tett a Nemzetközi Polgári és Politikai Jogokban, ami magába foglalja a szabad gyülekezés jogát, az eljárások tisztességességét és a vallásszabadságot? Másodszor, mikor fejezi be a kormány a szisztematikus üldözést az iráni bahá’íok elleni, akik az országuk jobbá tételéért szeretnének dolgozni? Hogyan lehet, ebben a korban, a társadalom e békés szegmensétől ezt a lehetőséget megtagadni?”

(Balla Diána fordítása)