Meghökkentő gyümölcs-elektronika párosítást eszelt ki Japánban a világ legnagyobb zöldség és gyümölcs termelője, a Dole. A Tokióban megrendezett maraton szponzoraként a futóknak olyan – valódi – banánt osztogatott, amelyben egy LED kijelző mutatta a sportolók pulzusát, sőt a gyümölcs még a Twitterrel is össze volt kötve…

Történt, hogy a Dole 2008 óta szponzorálta a Tokió Maratont – amely Japán legnagyobb maratonja, több mint 36 ezer résztvevővel –, majd 2015-ben a japán Dentsu Y&R és a Dentsu PR ügynökségek segítségével közvetlenebb viszonyt akart kialakítani a futókkal.

Tette mindezt azért, mert egyrészt a testmozgáshoz nélkülözhetetlen anyagokat tartalmaz a banán, másrészt a Japán banánpiac telített és nagy a verseny a márkák között. (A Dole USP-je amúgy az, hogy banánjuk kálium- és citromsavtartalma magasabb, mint a versenytársaié.)

Ez eddig rendben is van. De milyen vad ötlettől vezérelve kerül LED kijelzővel ellátott valódi banán a futók csuklójára? Japánban a hordható okoseszközök elterjedtsége nagyot ugrott 2014-ben. Míg egy évvel korábban csak 533 ezer ilyen eszköz volt az országban, addig egy év múlva már kb. 2,75 millió.

Majd egy biztosan pszichedelikus állapotban lévő dentsu-s gyakornok gondolhatott egyet, s kitalálta az összesen 9 kommunikációs elismerést elnyert kampányt: ejtsenek egy vékony vágást a banán héján, vegyék ki belőle a gyümölcsöt, rakjanak bele egy LED kijelzőt, tegyenek vissza egy kisebb banánt, majd egy átlátszó szalaggal rögzítsék a futók csuklójára. A gyakornok pedig rögtön magához térhetett, mikor az ügyfél elfogadta a koncepciót…

A banánba rejtett chip mérte a futók idejét, pulzusát, és buzdító Twitter-üzeneteket küldött; az információkat pedig a banánhéjon át is látszódó, nagy piros LED kijelző láttatta a maratonistákkal. A célba érés után pedig megehették a banánt…

A Dentsu sztorigenerálással ágyazott meg a kampánynak Japánban, amely elérte a gasztronómiával, kütyükkel és sporttal foglalkozó online médiumokat, valamint terjesztette a „The world first edible wearable device” című teaser filmjét.

Kyoko Fujii, a Dentsu PR munkatársa nem árulta el a kampányköltséget, sem azt, hogy hány banánt osztottak szét a maratonon, de a szponzordíjat és az eszköz legyártásának költségét sem osztotta meg velünk.

A pr-alapú kampány bekerült a japán és a világ tévéibe is; összesen 178 országban foglalkoztak vele – sok helyütt főműsoridős híradóban, élő bejelentkezéssel, de olyan szeriőz médiumok is felkapták, mint a The Wall Street Journal, a Huffington Post vagy a Bloomberg, de megjelent a CNET-en, a Yahoo Tech-en, valamint a Runners Worldben is.

A kampány egészen hihetetlen eladási adatokat is produkált: egy hét alatt 193 százalékkal nőtt a Dole banánok eladása (arról nincs hír, hogy hetekkel később mennyit értékesítettek).

Kyoko Fujii szerint egyetlen negatív kommentárt sem kapott akkor a kampány, azonban egy YouTube-ra feltöltött videó alatt mi ezt találtuk: „I had to check my calendar to make sure it was not an April fool”.

Mit lehet erre mondani…?!