Annak ellenére, hogy a bahá’í hit ma már 6 millió hívet számláló, békés világvallás, követőit még mindig brutális támadások érik éppen a hit szülőföldjén, Iránban. Ezúttal ismét egy vallási gyűlölet motiválta gyilkosság maradt megtorlás nélkül, a helyi törvények szerint teljesen legálisan.

BIC NEW YORK — A jazdi bíróság mindössze 11 év börtönbüntetésre és két év lakóhelyétől történő távoltartásra ítélte azt a gyilkost, aki nyilvános helyen végzett egy bahá’í honfitársával. A bíróság az iszlám büntető törvénykönyvre hivatkozva azzal indokolta ítéletét, hogy a vádlott és az áldozat jogállása nem egyenlő a büntető igazságszolgáltatás általános szempontjai szerint. Ez a döbbenetes érvelés világosan és szándékosan fosztja meg a más vallású állampolgárokat az ország muszlim többségével szemben az egyenlő bánásmódon alapuló igazságszolgáltatáshoz való joguktól.

Farhang Amirit, a 63 éves, négygyermekes családapát otthona előtt, a járókelők szeme láttára késelte halálra egy testvérpár 2016 szeptemberében. Az elkövetők azonnal beismerték, hogy tettüket vallási gyűlölet motiválta.

Farhang Amiri, a 63 éves áldozat, akit otthona előtt gyilkolták meg 2016. szeptember 26-án az iráni Jazd városában, ahol régóta élt családjával

Farhang Amiri, a 63 éves áldozat, akit otthona előtt gyilkolták meg 2016. szeptember 26-án az iráni Jazd városában, ahol régóta élt családjával

A fiatalabb férfi a bátyjára kirótt büntetés felét kapta az ítélet szerint, mert bűnsegédként működött közre a gyilkosságban. A két férfi bevallotta, hogy Farhang Amiri megkéselésével kifejezett szándékuk volt egy bahá’í ember megölése.

Az ártatlan áldozat meggyilkolásáért hozott ítéletek egyértelműen arról tanúskodnak, hogyIrán büntető törvénykönyvét diszkrimináció és jogtalanság szövi át, hiszen vallási hovatartozásuk miatt részesíti egyenlőtlen bánásmódban az iráni állampolgárokat.

„Az efféle ítéletek tökéletesen ellentmondanak az iráni hatóságok állításainak, amelyek az állampolgárok törvény előtti egyenlőségét igyekeznek bizonygatni. Nyilvánvaló, hogy ez a joggyakorlat fokozza a legnagyobb vallási kisebbségnek számító bahá’í-okkal szembeni erőszak mértékét” – mondja Bani Dugal, a Bahá’í Nemzetközi Közösség ENSZ-főképviselője. „Felszólítjuk Iránt, hogy mérlegelje, hogyan lehetséges a társadalmi fejlődés, miközben éppen az igazságszolgáltatásra hivatott jogrendszer foglal magában ilyen vérlázító egyenlőtlenségeket.”