A felsővezetők kiválasztására szakosodott vezető nemzetközi tanácsadó cég, a Stanton Chase belga irodájának partnere szerint egyre több kutatás bizonyítja, hogy a női vezetők foglalkoztatása mérhető üzleti sikereket eredményez. Karine Becker a Stanton Chase Hungary szűkkörű üzleti reggelijén mutatta be kutatásai összegzését a budapesti Four Season’s hotelben.

Az illusztráción: Grace Kelly és Rainer herceg látható. Yousuf Karsh felvétele

Jelenleg a nemzetközi társaságok felsővezetésének 7%-a és a menedzserek alig több mint 30%-a nő. Pedig azon vállalatok, amelyek vezetésében több nő található, mind az értékesítést, mind a pénzügyi adatokat tekintve látványosan jobb eredményeket érnek el, mint a nagy férfi többséggel vezetett cégek. A Catalyst kutató és tanácsadó cég munkatársai arra az eredményre jutottak, hogy a befektetett tőkére vetítve 26% -al jobb mutatókat produkálnak azok a cégek, amelyek felsővezetésében legalább három nő található.

Már egy 2009-es Boston Consulting Group (BCG) tanulmány is felhívta a figyelmet arra, hogy csendes forradalom zajlik a világban és az üzleti életben. A tanácsadó cég kimutatta, hogy a gazdasági sebek begyógyításának egyik legfőbb eszközei maguk a nők lesznek, akiknek 2014-ig 5.000 milliárd dollárnyi értékkel nő az összesített jövedelmük, ami nagyobb, mint Kína és India együttes gazdasági növekedése ugyanezen időszak alatt. Azaz a nők egyre meghatározóbb szerepe ma már nem kívánság, hanem valós trend. Olyannyira, hogy a BCG szerint 2028-ban az USA-ban a nők átlagosan már többet fognak keresni, mint a férfiak.  A McKinsey kutatása alapján 2040-re 24 millió magasan kvalifikált munkakörben lesz munkaerőhiány Európában, s ennek egy részét az egyre nagyobb arányban munkát vállaló nők tudják majd betölteni. Van tehát tér a felzárkózásra, hiszen jelenleg a nők rendelkeznek az egyetemi végzettségek 59%-ával, mégis a diplomát igénylő pozícióknak csak az 50%-át birtokolják.

 “Noha a vezető cégek 85%-a zászlajára tűzi a nemek esélyegyenlőségének az ügyét, mégis csak 20%-uknak van célzott “női toborzási stratégiája”. Amit felsővezetők kiválasztására szakosodott tanácsadó cégként tehetünk, az az, hogy minden lehetséges pozícióra legalább egy női jelöltet is bemutatunk” – jelentette ki Nagy Norbert, a Stanton Chase magyarországi irodájának ügyvezető partnere.

A gyakorlatban a vállalatok többségének toborzási-, interjú- és szervezetfejlesztési stratégiáiban még mindig előnyt élveznek a férfiak. Pedig a vezetőkkel szemben támasztott elvárások jelentős részében (intellektuális motiváció, inspiráció, participatív döntéshozatal, a vállalati elvárások és ösztönzők emberközpontú működtetése), a nők erősebb alapokkal rendelkeznek, mint sok férfitársuk.

A sorozatos kutatások egyre inkább rávilágítanak a nők szerepének fontosságára, amely révén a jövőben jelentős változások várhatóak a gyengébb nem gazdasági életben betöltött szerepét illetően.

A világ egyik vezető, globális, felsővezetőkre szakosodott személyzeti tanácsadó cége, a Stanton Chase egy éve nyitotta meg magyarországi irodáját. A vállalat az összes iparágat átfogóan, a világ 50 országában nyújt felsővezetői, kiválasztási és HR tanácsadási szolgáltatásokat.

JAVASOLT FORRÁSHELYEK:

Friss Catalyst kutatás (2012 November): http://www.catalyst.org/press-release/220/women-offered-fewer-career-advancing-hot-jobs-new-catalyst-report-finds

Friss BCG kutatás (2012 Augusztus): http://www.bcg.com/media/pressreleasedetails.aspx?id=tcm:12-112070

Friss McKinsey tanulmány (2012 November): http://www.mckinseyquarterly.com/The_global_gender_agenda_3027

McKinsey Quarterly cikk (2008) http://www.mckinseyquarterly.com/Centered_leadership_How_talented_women_thrive_2193

A Harvard Business Review a női vezetésről: http://www.20-first.com/1611-0-hbr-the-female-economy.html