Donáth Ferenc a Nagy Imre Társaság Budapesti Szervezetének elnöke, (NITBSZ) aki többször is volt már önkéntes kardiológus-belgyógyász orvosként Röszkén ellátni a menekülteket, akik több ezren szélsőséges körülmények között ivóvíz, élelmiszer és tisztálkodási lehetőség nélkül várták a kerítéssel elzárt határon a belépési és regisztrálási lehetőséget , segítséget kér a Helsinki Bizottságtól, hogy élelmiszer és tisztasági csomagokat juttathasson el a röszkei határon tavaly szeptemberben kitört zavargások alatt letartóztatott és most pénteken elítélt migráns fogvatartottaknak.

Érkeznek a vádlottak a szegedi bíróságra - fotó MTI

Érkeznek a vádlottak a szegedi bíróságra – fotó MTI

Pénteken (2016. július 1-én) első fokú ítéletet hozott a bíróság a „röszkei menekültperben”. Tíz szíriai és iraki állampolgárt gyanúsítottak azzal, hogy megvalósították a „tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzársértés” bűncselekményét, amikor 2015. szeptember 16-án egy nagyobb, a rendőrökkel összecsapó csoporttal a kerítésen keresztül Magyarország területére léptek.
A bíró mindenkit bűnösnek talált. Heten letöltendő (1 év 2 hónaptól 3 évig terjedő) börtönbüntetést kaptak, hárman megúszták felfüggesztettel. Egy oltalmazotti státusszal rendelkező nőn kívül az összes vádlottat kiutasították az országból, azokat is, akiknek folyamatban van a menekültügyi eljárásuk. Szeptember óta valamennyi érintett előzetes letartóztatásban vagy házi őrizetben volt.
Érdemes megemlíteni, hogy a szeptember 16-i események miatt egy, a megafonba kiabáló és köveket dobáló férfi ellen külön büntetőeljárás folyik, őt egyenesen terrorizmussal vádolják. Ügyében októberben várható döntés. Az ügy és az ítélet több szempontból is abszurd és szégyellnivaló. A nemzetközi jog értelmében a menekülőket nem lehet pusztán azért megbüntetni, mert illegálisan lépnek annak az országnak a területére, amelytől védelmet remélnek. Az eljárást tehát nem lett volna szabad elindítani addig, amíg a vádlottak menedékkérelmeit el nem bírálják, és nem lett volna szabad elítélni – még felfüggesztett börtönbüntetésre sem – azokat, akik végül védelmet kapnak. Különösen gusztustalan formája a büntetésnek a kiutasítás, hiszen ez megakadályozza, hogy az érintettek akár itt, akár más EU-s tagállamban a közeljövőben menedékkérelmet adjanak be.
Az ítélet azért is indokolatlanul súlyos, mert kilenc vádlottról az ügyészség sem állította, hogy aktívan részt vett a „tömegzavargásban”. A kérdéses jogszabály ráadásul a cselekmény előtti napon lépett hatályba, a magyar hatóságok addig nemhogy akadályozták, inkább maguk is szállították a menedékkérőket, így a szeptember 16-án érkezetteknek fogalmuk sem volt, mi fog velük történni.
A vádlottak között volt egy kerekesszékes és egy mankós férfi, valamint egy idős, szörnyű egészségi állapotban lévő, fél szemére vak asszony. Mindannyian a háború során szenvedték el sérüléseiket, ám Magyarországon ahelyett, hogy segítséget kaptak volna, kilenc hónapig fogva tartották őket, majd kimondták róluk: bűnösök vagytok. Felfoghatatlan szenvedés.
(infó: http://m.magyarnarancs.hu/narancsblog/visszataszito-kepet-fest-magyarorszagrol-a-serult-menekultek-elitelese-99963)

Szabadságot a röszkei per áldozatainak - fotó Mig Szol Csoport

Szabadságot a röszkei per áldozatainak – fotó Mig Szol Csoport

Az épület előtt tüntető aktivisták, a tárgyalóteremben az ügyvédeik próbálták meggyőzni a szegedi bíróságot arról, hogy a pénteki ítélethozatalkor fel kellene mentenie azt a tíz embert, akiket a tavaly szeptemberi röszkei összecsapáskor fogtak el. Az ügyész előző nap letöltendő börtönt kért mindannyiukra, még úgy is, hogy még a vád sem állítja, hogy ők személy szerint bántottak volna bárkit is. Kilenc és fél hónapja ülnek már.
„Szolidaritás a röszkei per vádlottjaival. Szabadságot a röszkei tizenegynek” – a környéken kiragasztgatott színes plakátok, a bíróság épülete előtt skandáló, transzparenseket tartó fiatal aktivisták jelentek meg Szegeden a röszkei összecsapás miatt indult büntetőper utolsó előtti napján.
A tüntetők facebook – oldala: https://www.facebook.com/events/1343563382338579/?active_tab=highlights

Donáth Ferenc a Nagy Imre Társaság Budapesti Szervezetének (NITBSZ) elnöke

Donáth Ferenc a Nagy Imre Társaság Budapesti Szervezetének (NITBSZ) elnöke

Donáth Ferenc a NITBSZ elnöke segítségkéréssel fordult a Helsinki Bizottsághoz: „Kedves Helsinki Bizottság! Segíteni szeretnénk, ehhez kérjük támogatásotokat! Úgy tudjuk, hogy az elítéltekkel csak az ügyvédjük és közvetlen családtagjaik találkozhatnak, de élelmiszer csomagot bárki küldhet számukra. A Nagy Imre Társaság Budapesti Szervezete rendszeresen adományozna élelmiszer és tisztasági csomagokat -, ennek bejuttatásához kérjük a segítséget!” Kapcsolatfelvétel: donath56@freemail.hu