NEVELÉSRE ÉS SZERETETRE INSPIRÁLÓ FILM

A Kegyelem Áldása (Mercy’s Blessing) című film egy fivérről és húgáról szól, akik Afrika szívében található kis malawi faluban élnek. Az alkotók művészi tanúságot tesznek arról az erőről, amivel egy film rendelkezhet, hozzájárulva a fejlődés irányában mutató társadalmi változásokhoz és tartalmas párbeszédre ösztönzik a nézőket.
Images film "Mercy's Blessings"

A Kegyelem Áldása (Mercy’s Blessing) című filmet May Taherzadeh-Kersten írta és rendezte, műve megindító és mély felfedező út a társadalmi igazságtalanságok közepette megjelenő kapcsolatról, a szeretet és az értelmes áldozathozatal között. A film világszerte nagy elismerésre tett szert: 2015-ös ősbemutatója óta már tíz nemzetközi filmdíjat nyert el.
A történet főhőse egy testvérpár. Az idősebbiketr „Áldásnak” hívják, s a fiú szeretné a fiatalabb lánytestvérét – „Kegyelmet” –, saját magával együtt kiemelni a szegénységből, elsősorban a komoly és lelkiismeretes tanuláson keresztül. Sokféle nehézség tornyosul a családjuk előtt. Áldásban egyre inkább tudatosul az őt körülvevő társadalmi igazságtalanság és a választás lehetőségének hatalma.
Az alapgondolat az volt, hogy megmutassunk egy embert, aki önzetlen áldozatot hoz egy borzalmas élethelyzetben Ez az áldozathozatalra, a nagylelkűségre és mások jólétének szem előtt tartására való képesség az emberi lélek erejének kisugárzása.” – nyilatkozta Ms Taharzadeh-Kersten.
mercys-blessing-3
A Kegyelem Áldása, aggasztó jelenségek széles skálájára irányította rá a figyelmet, kezdve a leánygyermekek iskoláztatásának ügyétől, egészen az elterjedt gyermekkori kiházasításig.
A produkció a Malawi Leánygyermekek Iskoláztatásáért (ENSZ által is támogatott) projekt részeként egy országos kampány elsődleges eszköze a viszonylag elmaradott afrikai államban.
A filmben tárgyalt témák, mint például a kiváltság, az egyenlőség, az áldozathozatal és a felelősség kérdése, a közönséget világszerte összekovácsolta. Túl azon, hogy 2015 óta már számtalan filmfesztiválon és szűkebb szakmai körökben is bemutatásra került, a Kegyelem Áldása című filmet igen sok országban vetítették a legkülönfélébb kezdeményezésekhez kapcsolódóan, így például Vanuatuban, Írországban, Dél-Afrikában, az Amerikai Egyesült Államokban, Hollandiában is, annak érdekében, hogy erőteljesen elősegítsék az eszmecseréket olyan témákról, mint az emberi jogok kérdései, a társadalmi igazságosság vagy a nők és férfiak egyenlősége.
mercys-blessing-seasons-life-adiff-2016-26
Néhány szervezet feldolgozta a filmet, és egy speciálisa segédanyag összeállításával jelenleg is találkozókat rendeznek a fenti kérdések tanulmányozása érdekében. A szervezők határozott célkitűzése, hogy a nézők elgondolkodjanak a közösségi fejlődés lehetőségén. A filmet megtekintő fiatalokra különösen nagy hatással volt az egyén választási lehetőségének, valamint az áldozathozatal előidézte pozitív változásoknak a koncepciója akkor is, ha olyan borzalmas társadalmi igazságtalanságok közepette találják magukat, ami végső soron szélesebb körű társadalmi átalakulást követel(ne) meg.
may-taherzadeh-kersten
Ms Taherzadeh-Kersten érdeklődését dokumentumfilmes háttere és a Malawiban eltöltött hosszú évek tapasztalata arra irányította, hogy feltárja, miképp tudja megérinteni az emberi szívet egy képzelt történet, a művészet erejével.
„A bahá’í írásokból származó egyik idézetet mindig inspirálónak találtam, ebből értettem meg, hogy a művészet jobban képes nemes érzelmek felébresztésére, mint a hűvös logika, és különösen igaz ez, amikor tömegek eléréséről van szó.” – fejtette ki Ms Taherzadeh. „Igaz, hogy a történet Afrikában játszódik, a film mégis egyetemes témákat ragad meg, mint például a szeretet és az áldozathozatal, a remény és a kétségbeesés kérdéseit, amik emlékeztetnek bennünket az emberi vonások egyetemes voltára. Csodálatos látni, ahogy a film mindenfelé változásra késztető bátorságra inspirálja az embereket, bármilyen körülmények közt éljenek is.
Senki sem kizárólag önnön maga miatt tart ott, ahol tart. Mi mindannyian valaki más által hozott áldozat miatt vagyunk ott, ahol.” –
vallja a forgatókönyíró-rendező.
A film hamarosan a nagyközönség számára is látható lesz.
A produkció előzetese a következő linkre kattintva tekinthető meg: ITT.

 7

Author: Gáspár Éva