Kilenc év börtön, jogellenes ítélettel – ez a sors jutott hét ártatlan és ártalmatlan iráni bahá’í embernek. A világszerte közel 6 millió hívet számláló, békés vallás követőinek egyetlen „bűne”, hogy másban hisznek, mint amit az iráni kormány elvár tőlük.

Kilenc évvel ezelőtt az iráni hatóságok hét ártatlan nőt és férfit hurcoltak el a hírhedt Evin börtönbe – kizárólag vallási hovatartozásuk miatt.

Ők heten annak a helyi bahá’í közösségnek a vezetői, amelynek az 1979-es iráni forradalom óta folyamatos üldöztetésben van része. Az elmúlt 38 év alatt több mint 200 iráni bahá’ít gyilkoltak meg vagy végeztek ki, több százan kerültek börtönbe, és több tízezren veszítették el munkájukat, vállalkozásukat, vagy szorultak ki a felsőoktatásból.

Jelenleg körülbelül 90 bahá’í raboskodik Iránban – fogva tartásuk egyetlen oka az általuk gyakorolt vallás és aktív hitéletük.

logo_72dpi_rgb

Köztük van Fariba Kamalabadi, Jamaloddin Khanjani, Afif Naeimi, Saeid Rezaie, Mahvash Sabet, Behrouz Tavakkoli és Vahid Tizfahm, a feloszlatott „Yaran” (a szó perzsa nyelven „Barátok”-at jelent) csoport teljes tagsága. Ők a kormány tudtával és hozzájárulásával az iráni bahá’í közösség spirituális és társadalmi ügyeit intézték. 2008-ban történt letartóztatásuk nemzetközi felháborodást váltott ki mind a bahá’í közösségben, mind az iráni társadalomban – elsősorban ismertségük és elismertségük miatt.

Az első évben minden jogalap nélkül tartották őket fogva, majd 2010-ben bíróság elé kerültek olyan koholt vádak alapján, mint kémkedés, „rendszer elleni propaganda” és egyéb mondvacsinált bűncselekmények. Valójában „bűnük” mindössze a bahá’í hit melletti elkötelezettségük volt.

Mivel a hivatalos szervek bűnösnek találták őket a fenti vádpontokban, tíz év börtönbüntetésre ítélték mind a hetüket. Idén már kilencedik éve kénytelenek jogtalan rabságukat tölteni, az iráni börtönökre jellemző embertelen körülmények között. Mindeközben kimaradnak azokból a hétköznapi élményekből, amiket minden szabad ember átélhet – vagyis nélkülözniük kell mindazt, ami tartalmassá teszi az életet.

A Nemzetközi Bahá’í Közösség arra törekszik, hogy ráirányítsa a figyelmet a börtönben elvesztegetett évekre, illetve, hogy elérje a rabok azonnali szabadon bocsátását. A törekvés további célja emlékeztetni az embereket arra, hogy az önkényes, törvénytelen bebörtönzések hogyan képesek derékba törni ártatlan emberek életét világszerte.

A letartóztatás előtt mind a hét rab értelmes, hasznos életét élt családja körében – miközben meggyőződéses bahá’íként aktívan tevékenykedtek közösségük és az egész iráni társadalom fejlődése érdekében is.

Kényszerű raboskodásuk sok más negatívum mellett azt eredményezi, hogy lemaradnak unokáik születéséről, a családi esküvőkről, illetve a családtagok és közeli barátok temetéséről is. Arra kényszerülnek, hogy a nemzeti és vallási ünnepekről a börtöncella falai között emlékezzenek meg – ahelyett, hogy szeretetteik társaságában tennék ezt. Eközben nincs lehetőségük gazdaságaik és vállalkozásaik ügyeinek intézésére sem, amelyek így hanyatlásnak indulnak, vagy akár tönkre is mennek, a kormány lépéseinek következtében – ahogy az legalább egy esetben már meg is történt.

Többen közülük súlyos egészségügyi problémákkal küzdenek a börtönben, ám az iráni hatóságok keménykezűsége miatt sok esetben nem kaphatnak megfelelő orvosi ellátást. Azaz: olyan emberséges bánásmódot, amely a szabad emberek „kiváltsága”, és amely gyorsabb gyógyulást hozhatna számukra, vagy legalább állapotuk romlásának ütemét megállíthatná.

A jogtalanságok netovábbja az a tény, hogy a rabok az iráni törvények értelmében már négy évvel ezelőtt jogosulttá váltak a feltételes szabadlábra bocsátásra, amit azonban minden indoklás nélkül megtagadtak tőlük.

Hosszú rabságukat tovább nehezíti, hogy rabtársaik között gyakran felbukkannak többnyire náluk fiatalabb rokonaik, akik a bahá’íok elleni hajtóvadászat következtében szintén az ő sorsukra jutottak. Így ma már az teszi igazán aggasztóvá teszi a bahá’íok üldöztetését, hogy közel negyven év elteltével lassan generációkon átívelő jogtiprásról beszélhetünk.

Forrás: https://www.bic.org/not-another-year-9th-campaign/not-another-year#c7QYswMgHr6Gm1cD.99

A hazai közösség álláspontjáról, és a bahá’í hitről további információk olvashatók a www.bahai.hu weboldalon.