Az újságíró téved, a politikus helyreteszi, a hallgatóság csúnyán néz
– A
hódmezővásárhelyi médiaháború egy pillanata

Félreértette a promenad.hu újságírója, amit a vásárhelyi közgyűlésen hallott. A portálra azonnal fölkerült téves információra még ott, az ülésen reagált a polgármester, az alpolgármester, majd a jelenlévő hallgatóság is, nagyon szenvedélyesen. Volt, akinek a mellette ülő fogta be a száját. A fideszes ellenzék hallgatott.
Bakos András
hódmezővásárhelyi tudósítása. 

Csütörtöki nagyüzem a vásárhelyi közgyűlésen. (Aki ír róla, annak nem csak azt kell tudnia, ami elhangzik, azt is, ami nem.) A szerző felvétele

Ebben a minőségében utoljára tart beszámolót, köszöni a városfejlesztési és építéshatósági iroda minden dolgozójának munkáját – ezzel fejezte be Keresztury Monika irodavezető az épp zajló és a nemrégen befejeződött vásárhelyi beruházásokról szóló tájékoztatóját csütörtökön a hódmezővásárhelyi közgyűlésen. A köztisztviselő ezt az irodát nem irányítja tovább. Azt nem mondta – de nyilván azért, mert úgy gondolta, mindenki számára nyilvánvaló –: hogy csak ez a megbízása szűnik meg, továbbra is ő marad a jogi irodavezető, ami az eredeti tisztsége. Ezzel nem volt tisztában a promenad.hu fiatal tudósítója – a neve nem derült ki, később sem írta alá a cikkét – ezért azt gondolta, és írta is, hogy az irodavezető elmegy. Az információt a hírportál rögtön megjelentette, címben.
EZ AZÉRT FÁJ
Egy városházi iroda vezetőjének távozása másutt, máshol nem számít bombahírnek. Hódmezővásárhelyen az, mert amikor tavaly februárban az időközi polgármester-választáson nem a Fidesz jelöltje, Hegedűs Zoltán addigi alpolgármester, hanem a független Márki-Zay Péter győzött, jó néhány városházi dolgozó távozott.  Ezt a gesztust sokuk esetében lehetett úgy értelmezni, hogy az előző vezetéshez kívánnak hűek maradni. A közgyűlésben az idei októberi választásig még többségben volt a Fidesz, a képviselők és a polgármester között dúló háborúság közepette nem volt egyszerű a hivatali dolgozók élete. Így az, hogy ki marad a városházán, ki megy, később is érdekes információnak számított. 
Jó tudni a történtek megértéséhez azt is, hogy a promenad.hu és Márki-Zay Péter viszonya barátinak sosem volt nevezhető. A tavaly februári időközi választás eredményhirdetése után a Márki-Zayt ünneplők kórusban skandálták: „hol vagy, Gyula!” Égető Gyulára, a portál akkori tulajdonosára gondoltak, a promenad.hu hozzáállására, és arra, hogy a független jelölt az ellenszélben is győzni tudott. A viszony később sem lett jobb a polgármester, az őt támogató többség és a portál között.

Szobor a vásárhelyi Városháza aulájában. Bakos András felvétele

NÉZZÜNK CSÚNYÁN!
Ilyen előzmények után vette észre csütörtökön először Kis Andrea alpolgármester, majd Márki-Zay Péter polgármester is, mit ír az épp zajló közgyűlésről a promenad.hu. A polgármester megmondta, miért pontatlan az az információ, és az “alapvető szövegértést” kérte számon a tudósítón. Beszéd közben oda nézett a teremben, ahol két hölgy ült, egyikük előtt valóban nyitva volt egy laptop. Elhangzott, hogy mivel nincsenek aláírva a tudósítások a portálon, nem lehet tudni, kinek kell címezni az észrevételt, de ezt a tévedést érdemes lenne pontosítani. Márki-Zay Péter megemlítette, hogy “szövegértési problémák” miatt zajlik egy per közte és két kormányhivatali tisztviselő között, félreértették a szavait. Kis Andrea is szót kért, felháborítónak nevezte a portál eljárását.
A teremben nem csak képviselők és hivatali dolgozók ültek, hanem közönség is. A hat, egy csomóban ülő ember, mint a görög drámában a kar, szenvedéllyel reagált az elhangzottakra: hangos megjegyzések is voltak, szúrós tekintetek szegeződtek a laptopos hölgyre, egy asszony a fejével intett neki, menjen ki a teremből. Valamit mondott is, de nem lehetett érteni, mit, mert a mellette ülő gyorsan befogta a száját. Ez a szájbefogás még egyszer megismétlődött. Nem minden villámló szem gazdája volt biztos abban, hogy az a kényszeredetten mosolygó hölgy az, akire haragudni kell – biztos, ami biztos alapon e cikk szerzőjére is csúnyán néztek ketten.
NEM ÚGY GONDOLTUK
A polgármester azzal folytatta, hogy nem haragszanak ők, csak szomorúan konstatálják, ami történt. A városvezetés bármikor szívesen nyilatkozik és válaszol minden felmerülő kérdésre, ahogyan a megyei napilap szintén jelenlévő újságírónője is bármikor eléri őt, ha rátelefonál. Szívesen megy a promenad.hu-hoz tartozó rádióba, akár élő stúdióbeszélgetésre, és szívesen együttműködik abban, hogy korrekt sajtója legyen a városnak.
A portál hamarosan helyesbített.

A helyesbítés néhány óráig látható volt a portálon.

Bár Keresztury Monika neve továbbra is rosszul, hosszú ó-val szerepelt, már az állt ott néhány órán át, hogy nem vezeti tovább a városfejlesztési irodát, de a jogit tovább irányítja. „Korábban azt írtuk, hogy a Jogi Iroda éléről távozik, az ülésen azonban ezt a későbbiekben pontosították. A pontatlanságért elnézést kérünk.”
A történteket az ülésen szó nélkül hagyták a Szeretem Vásárhelyt Egyesület és a Fidesz-KDNP színeiben bejutott képviselők, akik a mostani közgyűlésben kisebbségben, tehát ellenzékben vannak.
KOMMENTÁR
Amíg ez az affér zajlott, rossz érzés volt ott ülni a teremben, kívülálló újságíróként is. Azt, hogy ez az ellenséges hangulat nem tesz jót, muszáj kompenzálni a közönség megnyilvánulását, nyilvánvalóan megérezte a polgármester is, azért ütött meg békülékeny hangot. Ezt nagyon jól tette. Egyébként mindvégig józanul, indulatok nélkül vezette az ülést.
Tanulság a politikusoknak: egyáltalán nem mindegy – még ha az eredményt tekintve annak is tűnik – hogy egy újságíró tévedett, vagy rosszindulattal adott helytelen értelmezést egy információnak. Lényeges különbség az is, hogy ő maga viseltetik valamilyen indulattal a téma vagy a jelenlévők iránt, vagy a szerkesztőségbe beküldött, eredetileg korrekt tudósítását rövidíti, írja-címezi át a szerkesztő, valamilyen magasabb koncepció mentén. Néha ki lehet deríteni, mi történt. Bárhogyan is volt, az újságírót nem célszerű bántani. Semmit sem használ, ha az illető gyomorgörccsel jön a következő eseményre, ettől nem ébred benne hirtelen rokonszenv. A beszólogatás ráadásul a korrektül eljáró többi kollégát is riasztja.
Tanulság az úgynevezett kormánypárti médiánál dolgozó kollégáknak: az, hogy a vásárhelyi ülésteremben helyet foglaló kormánypárti képviselők ingerküszöbét nem érte el ez az affér, beszédes. Egyikük, Benkő Zsolt egy napirend tárgyalásánál számon kérte a városvezetés hozzáállását, a nyíltságot és az átláthatóságot a polgármesteren – a sajtó védelmében azonban nem volt egy szava sem. Aligha valószínű, hogy félt volna az ádáz nyugdíjasoktól. Ő is, a többiek is természetesnek vették, hogy az újságírót, a sajtót így, ilyen körülmények között kell megregulázni, nem érdemelnek tiszteletet a firkászok.

Bakos András