Ha van híresség, akinek meglehetősen rossz – volt – a pr-e: Károly brit trónörökös. Mostanra azonban több jó alkalmat találtak arra, hogy a kedvezőtlen képen a nevezett előnyére fordítsanak. Például Károly 64 éves lett, mely kort az általa is nagyra becsült Beatles együttes is megzenésítette. Őt azonban nem valami Beatles emlékhelyen találta a 64. születésnapja, hanem messze Londontól, többek között Pápua Új-Guineán, ahol megkülönböztetett szeretettel üdvözölték. Hogy mit tudnak ott róla, arról nem szól a fáma, de meglehetősen leegyszerűsítheti a dolgot az új-guineai lakosok körében, hogy tisztában vannak vele: Károly II. Erzsébet királynő gyermeke, és király lehet belőle.

A brit nemzetközösség e távoli zugában a helyiek érdekes nyelvet beszélnek, a kreolok csak itt hallható tok pisin nyelvét. Károlyt „nambawan pikinini bilong misis kwin”-ként nevezik meg, azaz a királynő első gyerekeként, ami kihallik a nambawan (number one) szóból, miként a pikinini kivételével az egész kifejezésből. Károly a királynő házasságának gyémánt jubileuma alkalmából rendezett ünnepségsorozat keretében került Pápua Új-Guineára. Márpedig a királynő – arrafelé mindenképp – nagypn népszerű. És Károly mostanában amúgy is általában igyekszik anyja társadalmi szerepvállalásaiból kivenni a maga részét.

És bár a herceggel ment ázsiai-csendes óceániai útjára az ő személyes imázsán nem kis rontást végző neje, Kamilla, nem botrány, hanem tetszés fogadta, hogy a hölgy koala mackókkal, kengurukkal barátkozott és orrhegy összedörzsöléssel köszöntötte a helyi szokásoknak megfelelően az őslakos maori törzs képviselőjét.

Károly Ausztráliát, Új-Zélandot is felkereste, látogatást tett a „Gyűrük Ura” című film forgatásának helyszínein is.

A Le Point című francia lap tudósítója szerint azt nyilatkozta: ezzel hosszú évek óta a legszebb születésnapi ajándékot kapta.

Odahaza – egyfajta előzetes ajándékként talán – felfrissítették a honlapját, ahol cáfolták a vele kapcsolatos legutóbbi pletykákat, hogy például egyszerre hét tojást eszik reggelire, meg hogy nem irtózik a modern építészettől, stb.

Állítólag mostanra már Károlyt – és nem Vilmos herceget – szeretnék inkább a britek a trónon látni, ha eljön az ideje.