Az Egri Pinceszínház két hónapos nyári szabadtéri színházi rendezvényein belül, idén harmadik alkalommal került sor az Egri Nemzetközi Alkotó és Művésztelep programjaira. Az augusztus eleji „művészeti találkozó” – egy héten keresztül a színházi és zenei programok művészei, valamint a meghívott alkotók közösen eltöltött napjai, különleges színfoltjai voltak a 2014 évi egri nyári kulturális életnek.

Eger

Az Egri Pinceszínház szervezésében a Győrfi András és Szőke Péter Jakab szakmai irányításával létrejött művésztelepre idén kilenc, tehetséges és ismert festő és alkotó: Makláry Kálmán, Bazán Vladimir, Rusudan, Ludvig Dániel, Szőke Péter Jakab, Korbely István, Ducsai Zoltán, Kovács Péter és Sebestyén János érkezett a városba. Az Egri Pinceszínház nyári szabadtéri színpadának helyszínén, az Érsekkertben és a Líceum előtti téren láthatták az egriek munka közben a művészeket.

001

Az Egri Pinceszínház a nyári színházi évadon túl, év közben vezetőjének, Tatár Gabinak és művészetterápiás módszerének, valamint az EU-s pályázatoknak köszönhetően, évek óta szoros kapcsolatban van hátrányos helyzetű és sajátos nevelési igényű gyermekekkel. A kialakult szakmai együttműködésen túl a színház lehetőségeihez mérten programokkal és anyagilag is segíti az intézményeket. Ebben az évben az Egri Művésztelep alkotóival közös elképzelésüket valósították meg azzal, hogy az Egerben hagyománnyá vált – tavaly a művészek, a Gárdonyi év kapcsán, fogyatékkal élő gyermekkel festettek az egri várban – szabadfestésen a nyolc festő szimultán alkotott nyolc képet, amelyet liciten történő értékesítésre ajánlottak fel az Egri Pinceszínháznak.

002

„A művészet mindenkié! Ezen az úton haladva szeretnénk nemcsak képeinket és festői világunkat közelebb vinni az emberekhez, de a képek segítségével örömet okozni azoknak, akik a legjobban megérdemlik azt, a gyermekeknek. Nyolc festőművész, nyolc közös képpel adja szeretetét az egri Szalaparti Gyermekotthon kis lakóinak és bízunk abban, hogy sokan mellénk állnak ezzel a céllal, a képekért cserébe támogatva a gyerekek életkörülményeit.” – nyilatkozta Szőke Péter Jakab festőművész, az alkotói csoport egyik tagja.

003

A november elején indult licites eladásból befolyó összeget a színház és a festőművészek az egri fogyatékkal élő gyermekek számára ajánlják fel.

A liciteket az erre a célra létrehozott, festménylicit.duc-sai.hu és a www.pinceszinhazeger.hu internetes oldalakon lehet 2014. december 27-ig.
Az elkelt festmények bevételét, eszközvásárlási céllal, még ebben az évben, ünnepélyes keretek között szeretnénk átnyújtani az egri Szalaparti Gyermekotthon lakóinak.