Bárhol máshol század-ennyiért kormányok buknak, elárasztják a várost a tüntetők és a barikádok. Mi pedig szépen beledermedünk a feszengésbe és abba, hogy levitézlett politikai pártoktól várjuk a megoldást. 

Jó kis kifejezés ez az “érpataki modell”.
Sajnos.
El lehet szörnyülködni innen, a messzi Pest megyéből. Érpatak a világ vége.
De a mi világunk vége.

Ha az ember megnézi ezt az elmebeteg érpataki náci gazembert, (szerk: Orosz Mihály Zoltán- OMZ) ahogy maga alá gyűr egy községet, akkor kicsiben látja azt, ami az országban nagyobban megy. Hiszen biztos, hogy Érpatakon is élnek normális emberek, sőt: nyilván ők a többség, akik vélhetőleg nem értik, hogy miként durvulhattak idáig a dolgok.

Ne kerteljünk: a rohamléptekben fasizálódó Magyarországon Érpatak tisztán és nyíltan náci enklávéja nem kivétel, hanem példa.
Előrejelzés, “modell”.

A nyírségi viseletbe öltözött, pitykés dolmányt és darutollas kalapot viselő Orosz Mihály Zoltán polgármester közmunkásokkal beszélget Érpatakon Fotó -Balázs Attila - MTI

A pitykés dolmányt és darutollas kalapot viselő Orosz Mihály Zoltán polgármester közmunkásokkal beszélget Érpatakon. Fotó -Balázs Attila – MTI

Pusztán az, hogy létezhet, azt mutatja, hogy az egész ország efelé tart. És az embereket vélhetőleg nem az félemlíti meg Érpatakon sem, nem azért nem ragadnak szívlapátot, hogy elkergessék a habzó szájú pitykés-paszományos miniführerjüket, mert félnek a verőlegényeitől. Persze, vannak verőlegényei, de sokkal fontosabb, hogy az egész községet befonta a kiszolgáltatottság, az urambátyám-maffia szálaival. Övé a bolt, az óvoda, az iskola. Ő dönt közmunkáról, a sportegyesületről, és arról, hogy ki kapjon segélyt. Ő szabja meg, hogy mi hangozzék el az iskolai ünnepélyen. Ő mondja meg, ki költözhet a községbe és ki költözzön el onnan. Ki a “rendes érpataki” és ki nem az.

Ki az idegen.
Ismerős?
Talán mégsem olyan távoli?
A passzív belenyugvás tartja szarszagú turultrónján a dúlt érpataki bitangot, nem a rettegés. Akárcsak nagy követőjét, az Orbán-klánt.

Persze, itt a Pintér vezérelte rendőrség, meg a TEK, a Napóleon elvtárs kebelén nevelt vérebek. De ez csak afféle potenciális fenyegetés. Ma még nem kell a TEK ereje ahhoz, hogy Orbánt ne hajítsa ki a Parlament ablakán az őrjöngő tömeg. Mert akárcsak az érpataki darutollas diktátor, Orbán is jól látja, hogy mivel lehet megbénítani az embereket: a mindennapi kiszolgáltatottsággal, a mindent átfogó-befonó korrupciós hálóval, a szemérmetlen hazudozással, a mindent lenyúlással és a mindenhová beszivárgással.
A gondolatok tematizálásával; a dermedt fásultsággal.

A polgármester (jobbról a második) és mai harcostársai

A polgármester (jobbról a második) és mai harcostársai

Napról-napra olyan dolgok történnek, amiket elképzelhetetlennek tartottunk volna korábban. És másnap már azt is überelik. Bárhol máshol századennyiért kormányok buknak, tizedennyiért elárasztják a várost a tüntetők és a barikádok. Mi pedig szépen beledermedünk a feszengésbe, a kínlódásba és abba, hogy levitézlett politikai pártoktól várjuk a megoldást. Komolyan elhiszi még valaki, hogy itt jövőre valódi választások lesznek? És ha lennének, abba beleszólása lenne bármiféle “ellenzéki” politikai pártnak?

És hogy a Jobbik nem a Fidesz folytatása, más eszközökkel?

Érpatakon is biztos lesznek majd önkormányzati választások, persze. Hiszen törvény van róla, és Érpatak mindenekfelett tiszteli a rendet. Darutollas csendőrökkel, 99 százalékos szavazati aránnyal. Vagy egyszerűen közfelkiáltással. Eléggé ismerős, nem? Mert ma még nem jön a TEK, de holnap már talán fog. Mert nem viccből szigorították meg a kábítószertörvényt: elég egy kis zacskó valami rendőri zsebből, és a kellemetlenkedő már vonulhat is pár évre a börtönbe. Ott aztán bármi történhet.

A polgármester és az utánpótlás

A polgármester és az utánpótlás

Lehetőség van bőven: koronagyalázás, kormányzósértés, “magyarellenes rasszizmus” gyanús, dekorált baseball-ütővel, adóügy, külföldi támogatások be nem jelentése, billog viselésének megtagadása… lesz majd még istentagadás, erkölcsi bűncselekmény, gondolatbűn, akármi.

Bármi.

Az árnyalt terror lehetőségei korlátlanok. Keleti nyitás, ugye: látjuk Aliyevet, Lukasenkát, Erdogant, a Kínai Kommunista Párt ősi gerontokratáit és vadiúj menedzsereit. És persze nagy barátunkat, Putyint. Szerintük ez a Kelet. Sőt, szerintük ez a nyitás.

Meg ez itt, ez is egyre keletebb. A Nyugat, na az meg magasról szarik az egészre, mint ahogy Budapest vagy Szombathely is csak szörnyülködik Érpatakon. Hogydemilyenborrrrzasztó. Dehát biztos maguknakakarták.

És közben minden nap egyre inkább késő. Csak magunkra számíthatunk – ha még számíthatunk magunkra.

Mind érpatakiak vagyunk.

 

*

Videó Orosz Mihály Zoltánról: