A Bahá’í Nemzetközi Közösség new yorki irodája a napokban közölte a hírt, miszerint 2016. szeptember 26-án Farhang Amiriat (63) a saját háza előtt, több késszúrással végeztek ki. A bűncselekményt megelőző napon két fiatal férfi kereste fel a négy gyermekes családapát, azzal, hogy a munkáját lehetővé tévő teherautót jöttek megvásárolni. A férfi ekkor nem tartózkodott otthon, fia nem tudván minderről a férfiak elérhetősége és kiléte felől érdeklődött, majd azok kifogások közepette, az adatok megadása nélkül távoztak. Vajon miben hisz, aki vallási ürügyből gyilkol? A baha’i hitű gazdát Irán Yázd tartományában vallási hovatartozása miatt késelték halálra.

Farhang Amiri

Farhang Amiri

 

2016. szeptember 26-án a két gyilkosságra készülő férfi felkereste a baha’i családot a házuknál, ekkor már Farhang Amiri otthon tartózkodott és maga nyitott ajtót a tetteseknek. Később a szomszédban lakó szemtanúk elmondása szerint, csak a futó férfiakra lettek figyelmesek, az egyiket a szomszédos bolt tulajdonosa azonnal el is kapta. Pár perccel később erős mellkasi sérülésekkel és jól látható késszúrásokkal találták meg az, élet és halál között lebegő családapát saját háza udvarán. A kórházba érkezés után pár perccel már nem lehetett rajta segíteni, belehalt a kés okozta sérülésekbe.
A két tettest azonnal elfogták és kihallgatták. Beismerő vallomásukban szerepel, hogy tudatosan készültek a bűncselekményre, a kést is azért vitték magukkal, hogy végezzenek a férfival. A rendőrség kérdésére, hogy miért ölték meg a 63 éves gazdálkodót, csak annyi volt a válasz: „Mert tudtuk, hogy Farhang Amiri bahá’í vallású.”
Sajnos, több ilyen szörnyű cselekmény a következménye, annak a sokéves, az iráni hatóságok által folyamatosan táplált gyűlöletnek, mely a bahá’íok ellen irányul. Iránon belül, csak Yázd városában, az elmúlt években több tucat üldözetésnek, jogtalan letartóztatásnak, engedély nélküli lakáskutatásnak és bebörtönzésnek voltunk tanúi.” – mondta  Bani Dugal asszony, a Bahá’í Nemzetközi Közösség ENSZ béli vezető képviselője.
Az Amiri család ellen már tavaly is elkövettek jogtalan cselekményeket. Különösebb indoklás nélkül lefoglalták laptopjukat, telefonjaikat és egyéb munkaeszközeiket. A családapa – barátai és szomszédjai elmondása szerint – kedves, nagylelkű, bölcs ember volt, aki becsülettel és nagy odafigyeléssel és kitartással nevelte négy gyermekét.
Mindezen iráni megrázkódtatások ellenére, a bahá’í közösség világ szerte fejlődik, és a vallás alapítójának, Bahá’u’lláhnak szavai minden kontinensen több ezer ember szívét éltetik és fordítják értelmüket az egység és szeretet felé. Pusztán a Hit szülőföldjén tartják e békés vallást „veszélynek”, hiszen dogma nélküli, papság mentes, modern, gondolkodó és szerethető mivolta miatt ez nem támogatja az éppen aktuális rezsim érdekeit.
ejszaka
Eközben a világ másik felén – a latin-amerikai Santiagóban (Chile fővárosában) 2016. október 14-én felavatták a legújabb bahá’í szentélyt. Az építészetileg különleges épület célja, hogy az emberiséget szolgálja. Nyitott minden odaérkező előtt, vallási hovatartozás, származás, politikai nézet és gazdasági helyzettől függetlenül. Emelett szellemi és spirituális hely, megannyi társadalmi, szociális és gazdaságfejlesztő program helyszínéül is szolgál majd. Santiago dombján azt hirdeti a világ számára, hogy „a bahá’í vallás tanításai e kor betegségeire a gyógyulás.”