Összesen 49 zenei tartalom és jogkezelő cég vagy ügynökség található azon a listán, amit a YouTube ajánl partnerként a zenészek, előadók számára – köztük egyedüli magyar vállalkozásként szerepel a WM Music Distribution.
YouTube Prémium Partner
2012 óta Magyarországon is van lehetőség arra, hogy a YouTube videókból pénzhez jussanak a jogtulajdonosok. A történet persze nem annyira egyszerű, mint elsőre gondolnánk: attól, hogy valaki létrehoz egy videós tartalmat és a világ legnagyobb videómegosztóján közzéteszi azt, még nem fog bevételhez jutni, hiába nézik meg a videóját rengetegen. Ugyan a feltöltő saját maga is beállíthatja a bevételszerzést, számos dologra – mint például a hatékony jogkezelés – nem lesz képes önmaga, amire egy „YouTube Prémium Partner” képes.
A WMMusicDistribution (WMMD), az első magyar digitális zeneterjesztő cég 2008 óta működik, és az elmúlt két évben szinte megduplázva partnerszámát jelenleg is piacvezető.
350 hazai független hangfelvételtulajdonos tartalmait terjesztik, partnereik között ugyanúgy megtalálhatóak a jelentős méretű katalógussal rendelkező hazai kiadók és a legnépszerűbb hazai zenekarok, mint a feltörekvő előadók, akik még most építik karrierjüket.
„A hazai kiadók és előadók számára az egyik legjelentősebb bevételi forrássá nőtte ki magát a YouTube, egyre többen jöttek és jönnek rá arra, hogyan érdemes és hogyan lehet jól használni ezt a felületet. A partnereink esetében nem csak a már feltöltött tartalmak kezelésében segítünk, folyamatosan egyeztetünk egy-egy új dal megjelenése kapcsán a lehetséges stratégiáról és a digitális promóciókról. Az online kapcsolattartás mellett személyes tanácsadással is segítjük őket, kialakítva azt az előadóra szabott hatékony stratégiát, ami a csatorna feliratkozó számának folyamatos növekedéséhez vezet – nyilatkozta Gallasz Enikő, a cég ügyvezetője.
A WMMD az elsők között, a YouTube magyarországi piacnyitásával egy időben vált „Zenei Prémium Partnerré”.
Ez a titulus többek között azt jelenti, hogy képes a videók és az azokhoz tartozó hangfelvételek teljes körű zenei jogkezelésére – így lehetőség nyílik arra is, hogy ne csak az adott előadó csatornáján szereplő, hanem a mások által feltöltött, hivatalos hangfelvételt tartalmazó videók után is bevételhez juthasson a jogtulajdonos.
Idén a videómegosztó által a zenészeknek nemzetközi szinten ajánlott összesen 49 cég közé is bekerült a WMMD.