A Lukács Archívum Nemzetközi Alapítvány (LANA) tárgyalódelegációját Erdélyi Ágnes -, az új elnök kérésére, Lovász László a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke fogadta 2018. június 6-án azzal a céllal, hogy február 6-ai közös nyilatkozatuk, valamint az Akadémia szakmai testületeinek (a Filozófiai Bizottság 2018. február 2-ai és az MTA II. Osztályának 2018. február 22-ei) állásfoglalása alapján tárgyaljanak a Lukács Archívum és Könyvtár (LAK) jövőjéről.  

LANA TAGOK: Erdélyi Ágnes - filozófus, elnök, Lugosi Győző - történész, elnök helyettes, Szűcs László Gergely - filozófus, titkár, Agárdi Péter irodalomtörténész, Kardos András - esztéta, Krausz Tamás - történész, Mesterházi Miklós – filozófus, Ropolyi László – filozófus, Tallár Ferenc - történész, Székely Mária - könyvtáros

LANA TAGOK: Erdélyi Ágnes – filozófus, elnök, Lugosi Győző – történész, elnök helyettes, Szűcs László Gergely – filozófus, titkár, Agárdi Péter irodalomtörténész, Kardos András – esztéta, Krausz Tamás – történész, Mesterházi Miklós – filozófus, Ropolyi László – filozófus, Tallár Ferenc – történész, Székely Mária – könyvtáros

A június 6-ai időpontban még a LAK 2018. május 24-ei bezárása és az utolsó könyvtáros munkatárs kitiltása előtt állapodtak meg, de az új fejlemény (a hosszú évek óta ott dolgozó kolléga elbocsájtása) azonban részben felülírta a korábbi terveket: a LANA tárgyalódelegációja elsősorban a LAK újranyitását próbálta elérni.

Lovász László határozottan cáfolta, hogy az Akadémia be akarná zárni a LAK- ot: a felújítás után, mint kutatóhely újra megnyílik (a LANA tárgyalódelegációja ígéretet kapott arra, hogy az újranyitás bekerül az MTA Könyvtár és Információs Központ (KIK/) interneten elérhető közleményébe. A LAK bezárása után némi változás ugyan történt a honlapon, de nem az, amire ígéretet kaptunk – nyilatkozta Erdélyi Ágnes a LANA kuratóriumának új elnöke, de a LAK, mint kutatóhely újranyitása továbbra sincs megemlítve – sőt még a neve sem. Hozzátette: arra sem az MTA elnöke, sem a KIK jelenlévő főigazgatója nem adott elfogadható magyarázatot, hogy a felújítás – akár hónapokig elhúzódó kezdetéig – miért kell zárva tartani a Lukács Archívumot. Erdélyi Ágnes elmondta még, hogy a felújítás műszaki terveit ugyanakkor végre megkapták.

Lukács Archívum és Könyvtár -Fotó: Földi D. Attila

Lukács Archívum és Könyvtár -Fotó: Földi D. Attila

A megbeszélés azzal zárult, hogy a tárgyalások folytatódnak, a LANA által korábban benyújtott tervek alapján közösen kialakítják a LAK feladatainak bővítésére és további működésére vonatkozó elképzeléseket, továbbá az MTA minden érintett részvételével és független szakértők bevonásával bizottságot hoz létre, hogy javaslatot tegyen az eredeti kéziratok megfelelő őrzésére.

A LANA tárgyalódelegációja reméli, hogy a további tárgyalások sikerre vezetnek. Amíg erre a legcsekélyebb remény mutatkozik, a LAK a megmaradásáért folytatandó tárgyalásokat nem adják fel. Erdélyi Ágnes ezúton mond köszönetet a hazai és nemzetközi tudóstársadalom azon képviselőinek, akik tiltakozásukat és szolidaritásukat kifejezve segítik a munkájukat.

A LANA TÁRGYALÓDELEGÁCIÓJA:

Erdélyi Ágnes a kuratórium elnöke

Lugosi Győző a kuratórium alelnöke

Agárdi Péter   a kuratórium tagja                                                              

*

TILTAKOZÁS A LUKÁCS ARCHÍVUM ÉS KÖNYVTÁR SZÉTSZEDÉSE ELLEN – A PETÍCIÓ A LINKRE KATTINTVA ELOLVASHATÓ ÉS ALÁÍRHATÓ
A petíció leírása:
2018. május 24-én az utolsó, huszonnyolc éve ott dolgozó munkatársat kitiltották az MTA Lukács
Archívumból. A kutatás felszámolása és a kéziratok elszállítása után ezzel a döntéssel az egyetlen világhírű magyar filozófus 1972 óta működő archívumát zárja be az Magyar Tudományos Akadémia – saját könyvtárának vezényletével – a korábbi nemzetközi és hazai tiltakozás ellenére. A zárak lecserélésével nemzetközi érdeklődést és kutatókat vonzó helyként az Archívum megszűnt.

Az Archívum megmentésére alakult Lukács Archívum Nemzetközi Alapítvány még küzd a filozófus hagyatékának egyben tartásáért – a siker minimális reményével. Mellettük állunk mi is, akik kutatásaink során élveztük az Archívum segítségét és támogatását, akik hozzáférhettünk az ott őrzött nyomtatott és kéziratos anyagokhoz, akiknek elkerülhetetlenül szükségünk van a jövőben is erre vagy akik nagyra tartjuk azoknak a tudósoknak a munkáját, akiknek lehetőségük volt az Archívummal kapcsolatban állni.

Ismételten felszólítjuk ezért az MTA és könyvtára felelős vezetőit, hogy vonják vissza döntésüket, amely nem csupán ellehetetlenítené, de felmérhetetlen károkat is okozna a kutatásnak.

Juttasd el ezt a tiltakozást minél több szervezethez és/vagy magánszemélyhez, mivel több tiltakozásra talán már lehetőség sem lesz, tekintve, hogy az Archívum gyakorlatilag a teljes megszűnés határát érte el!

A csatlakozási szándékot a muvesz.felelos.szolidaris@gmail.com  e-mail címre küldött üzenettel tudjátok jelezni.

Az aláírók listáját folyamatosan bővítjük.

*                                       

„A cselekedni akaró embernek a cselekvési lehetősége természetesen nem óriási nagy. Viszont nem létezik olyan idő, ahol valamit csinálni ne lehetne.” (Lukács György, 1966. november 26.)