KÖZÖS UTAK A BUDAPEST ART WEEK-EN

Április 18-23. között rendezik a 2. Budapest Art Week képzőművészeti eseménysorozatot. A programok között megtalálható Közös utak című beszélgetések során egy-egy íróval vagy költővel és egy-egy képzőművésszel arról esik szó, miben érzik egymás munkáját rokonnak. Az egymást követő napokon 18.30 órától a Városház téri Üvegházban az öt beszélgetésben Karafiáth Orsolyával, Kemény Zsófiával, Tompa Andreával, Weiner Sennyey Tiborral, Hevesi Judittal, Isaak Silarddal, Estreházy Marcellel, Radák Eszterrel, Szarka Fedor Guidóval és Weiler Péterrel találkozhatnak az érdeklődők.

Karafiáth Orsolya és Isaak Silard
Karafiáth Orsolya és Isaak Silard

A Budapest Art Week-en hat nap alatt egyetlen jeggyel 60 múzeum, galéria és kiállítótér 80 kiállítása és kapcsolódó programja látogatható. Ennek része a Közös utak sorozat is. A két órásra tervezett beszélgetések alatt kiderül, a megjelent alkotók milyen módszerrel, min dolgoznak, milyen alkotói utat jártak be és az is, miért épp ők ülnek egy asztalnál azon az estén.
18-án Karafiáth Orsolya író, költő és Silard Isaak festőművész lesznek a sorozat nyitó előadásának vendégei. Ők ketten többször dolgoztak már együtt, ennek a munkának egyik lenyomata közös kötetük (Profán paletta – Silard Isaak képeihez, 2009). A két alkotót évek óta tartó személyes kapcsolat fűzi össze, így nem csak személyes, sokoldalú munkásságukról, de a közös útról is lesz mit mondaniuk.
Tompa Andrea
19-én Tompa Andrea Artisjus-díjas regényíróval, színikritikussal és Esterházy Marcell képzőművésszel találkozhatsz. Az egykori Színház folyóirat szerkesztőjével, két nagy sikerű, a családtörténetből is sokat merítő, az erdélyi magyarság létélményeivel foglalkozó regény írójával és a határterületeket bejáró vizuális művésszel a családi emlékezet szerepéről, a határok átjárhatóságáról, a politikus művészet lehetőségeiről és a kritikai szemlélet szükségszerűségéről is szót váltunk.
20-án a népszerű költő-slammermozgalmár Kemény Zsófi és a Hermann Nitsch-et és Keserü Ilona Keserüt egyaránt a mesterei között tudó, színes és gender-érzékeny művekkel jelentkező Radák Eszter festőművész lesz a vendégünk, akinek március 22-én nyílt önálló, Négy évszak, ha még egyáltalán van olyan című kiállítása a Virág Judit Galériában. Velük a mozgalmakról és intézményesülésükről, az alkotóközösségek és a magányos munka viszonyáról, a vezető szereppel járó élményeikről, kétségeikről, a gender-kérdések tematizálásának jelentőségéről és a siker megélésének szereplehetőségeiről is szó esik majd amellett, hogy milyen rokon vonásokat látnak egymás munkáiban.
21-én ismét egy közeli barátság műhelytitkaiba pillanthatsz bele a Weiner Sennyey Tibor költő-szerkesztő és Szarka Fedor Guidó grafikus-képzőművész-performer-előadó részvételével zajló esten. A két alkotót nem csak az évek óta tartó barátság, de a keleti kultúrák, a meditáció és a vidéki élet iránti elkötelezettség is összeköti. Miért lesz egy költő szívügye az indonéz árnyjáték, a vajang, és miért alkot egy Krsna által felemelt hegy fekete köveinek szétszóródását ábrázoló tusrajz-sorozatot egy képgrafikus? Ki hogyan választ mestert? Kettejükkel a városi és a vidéki élet alkotáslélektani vetületeiről, közös egzotikus utazásukról, a nyugalom és kontempláció szükségességéről éppúgy szó esik majd, mint a zene szerepéről és a keleti vallások iránti elköteleződés mikénjéről és miértjéről is.
22-én szombaton délután négytől Hevesi Judit költő és Weiler Péter festőművész lesznek az utolsó beszélgetés vendégei. Ők ketten együtt dolgoztak a fiatal, ám 2013 óta a Szép versek antológiában folyamatosan szereplő, NKA alkotói ösztöndíjjal és Móricz Zsigmond irodalmi ösztöndíjjal is elismert pszichológus-költőnő második verseskötetének bemutatóján —  az Andrássy út 66. szám alatti pop-up kiállító térben 2017. március 30-án mutatja be Weiler Péter performansza a Magvető kiadónál megjelent Holnap ne gyere című kötetet.
Az első és utolsó est háziasszonya Markó Anita kulturális újságíró, a szerda-csütörtök-pénteki alkalmaké Györe Gabriella. A beszélgetésekre a belépés ingyenes, de előregisztrációhoz kötött.

Author: Györe Gabriella

A Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karán 1997-ben szerez diplomát filozófia szakos bölcsésztanárként. 2008-tól a ME Bölcsészettudományi Kar Doktori Iskola „Kortárs magyar irodalom” PhD programjának hallgatója; 2009-től ugyanott a „Politika és irodalom” alprogramon folytatja tanulmányait. Szellemi fejlődését befolyásoló tanárai: Beney Zsuzsa, Szőke György és Szili József. 2002-ben a terasz.hu irodalmi mellékletének kezd írni; 2003 áprilisától a litera.hu portálnak dolgozik, 2003 őszétől 2008 tavaszáig szerkesztőként Keresztury Tibor, Németh Gábor és Kőrösi Zoltán főszerkesztők mellett. „A nézőtérrel szemben” címmel készített interjú-sorozatot kortárs drámaírókkal – ennek darabjai is itt jelentek meg. 2008-ban Móricz Zsigmond irodalmi ösztöndíjban részesül. Ekkor készült el a Kosztolányi „A szegény kisgyermek panaszai” női párdarabjának szánt „Kislánydalok”-ciklus, amelyből több folyóirat közöl részleteket, s végül „Nőgyakorlat” című első önálló kötetében jelenik meg. 2008-tól részt vesz az Irodalmi Centrifuga online folyóirat megalapításában és szerkesztésében. Rövid prózáit különböző antológiákba válogatják be, többek között a kortárs nőirodalom keresztmetszetét nyújtó, több kötetes „Kitakart Psyché” sorozat apa-tematikát feldolgozó összeállításba is. 2014-ben a Syllabux Kiadónál jelennek meg Morgenstern „Bitódalaiból” készült fordításai, 2015-ben pedig „Nőgyakorlat” című első verseskötete.

Vélemény, hozzászólás?