Dzsem, méz, bonbon, pálinka – mind-mind olyan finomság, amit szívesen kapunk és adunk Karácsonykor. Magyarországnak, a magyar termelőknek is segítünk, ha a hungaricumokra esik a választásunk. Az egyik ilyen a Hegyközi Manufaktúra, mely a Tokaj-Hegyalja környéki termelőket segíti. „A képzelet az alkotás kezdete. Elképzeljük, amire vágyunk, azt akarjuk, amit elképzelünk, s végül megalkotjuk, amit akarunk.” – fogalmazott George Bernard Shaw, Nobel-díjas író. A Tokaj-Hegyalján található Hegyközi Manufaktúra története jó példája ennek.

„– Pár éve a Hegyközben saját és barátaink fogyasztására elkészült házi lekvárjaink természetes tartalma és aromái adtak ihletet és erőt ahhoz, hogy ezt nagyobb közönség számára is elérhetővé tegyük.” – emlékszik vissza Meczner Zoltán ügyvezető.

A 2008-as próbafőzések és tesztek után 2009-től folyamatosan készültek a termékminták, a Hegyközi dzsemek alaptípusai. Az eredeti receptek, a hosszas vizsgálatok, kóstolók és fogyasztói felmérések, megkérdezések adták a végleges termékeket. A dzsemhez csatlakoztak a mézek és a bonbonok, illetve a pálinkák is. Utóbbiak különlegessége, hogy nem átlátszóak, hanem aranysárgák, a gyümölcs, illetve a tölgyfa- és eperhordó színét hordozzák.

Marcipános édesség

„– Legyen szó dzsemről, mézről, gyümölcsös bonbonról vagy pálinkáról, csak a legjobb magyar gyümölcsöt használjuk, a tartósítószer pedig kizárt.” – mondja a Hegyközi képviselője. Manufaktúráról lévén szó, nem a mennyiség a lényeg, hanem a minőség: a dzsemekből átlagban évi 15 ezer üveg készül, de az áfonyadzsemből például csak párezer. A pálinkából 10-10 ezer palack kapható a különböző ízekben.

Különlegesség, hogy az egyes termékekből egyedi díszdobozok állíthatók össze, melyek 20174ajándékként is kiválóak, akár céges partnereknek, akár a családnak, ismerősöknek. A húszféle csomagban hollóházi porcelán is található, így igazi, egyedi magyar manufaktúra kollekció lehet az ajándék.

„– Büszkék vagyunk a termékeinkre, hiszen a legnagyobb gondoskodás övezi a gyártásukat, legyen az gyümölcsédesség vagy éppen likőr készítmény, mindegyik a magyar kézműves hagyományt hordozza.” – emeli ki Meczner Zoltán. „– Célunk, hogy gyermekeink, unokáink is ismerjék az igazi hazai ízeket, a kézi készítés és az alkotás szépségét. Mindezt úgy, hogy segítünk a Dunától keletre eső megyék kézműveseinek, termelőinek.” Már jelenleg is számtalan elismerés, díj kíséri a manufaktúra beszállítóinak munkásságát, így is építve hazánk hírnevét.

A HEGYKÖZI MANUFAKTÚRA TERMÉKEI

  • Dzsemek: A Hegyközi Manufaktúra dzsemjei csak szezonban szedett, válogatott gyümölcsből készülnek. A recepturának köszönhetően igen magas a valódi, nevesített gyümölcstartalma a termékeknek, sűrűségüket a főzési időnek és a darabos gyümölcs tartamnak köszönhetik.
  • Méz: A Hegyközi Manufaktúra mézét a nyírség virágzó akácosaiban gyűjtik a méhek. A magas akáctartalomnak köszönhetően tükrös tisztaságú és évekig kristályosodás mentes állapotú marad. A méhek szorgos munkája és a méhész feladatai során nem került problémát okozó anyag, vegyület a termékbe. Nagyon egészséges a rendszeres fogyasztása.
  • Paprika: A Hegyközi Manufaktúra csípősség-mentes fűszerpaprika keverék alapjai a Kalocsa melletti Fajsz területein teremnek. A gondos, szakszerű, vegyszermentes és kontrollált termesztés eredménye, hogy bio besorolást kapott a forgalmazott termékek alapanyaga, a fűszerpaprika. Minősége és tartalma Európában is elismert, a nemzetközi konyha elengedhetetlen kelléke.
  • Pálinkák: A Hegyközi Manufaktúra pálinkái Magyarország északi régióban készülnek minden tekintetben kiváló minőségű és modern főzőüzemben. A gyártás során, a dzsemekhez hasonlóan, az alkohol tartalmú termékek esetében is kiemelt fontosságú a szezonban szüretelt válogatott gyümölcs alap biztosítása és az optimális alkoholfok beállítása. A magasabb, 50 fokos színt visszahozza a magyar hagyományokat, és ennél az alkoholfoknál még az íz, és illatanyagokat sem nyomja el a pálinka „ereje”. Pálinkáikat hónapokig eper és tölgyfa hordóban érlelik, melytől színük kellemesen aranysárga, ízük pedig még rangosabbá válik.
  • Gombák: A Hegyközi Manufaktúra üveges gombakészítményei. A Zemplén környezetében termő gombák és a tradicionális olasz receptura segíti hozzá a fogyasztókat a kulináris élvezetekhez. Termékeik olíva olajban egész és darabos, vagy krémes kivitelben, egyedi gomba formájú palackozásban kerülnek kereskedelmi forgalomba.
  • Likőr: A Hegyközi Manufaktúra különleges itala. A hölgyeknek igen tetsző édeskés ízvilágú és kisebb alkoholtartamú gyümölcspálinka alapra komponált mézes, kellemesen fűszeres ital. Mámor likőrjük egyedi receptúrájának köszönhetően, a 30 fokos alkohol szint nem torzítja az ízeken, az aszalt megy és akácméz, illetve a csipke is mind-mind felismerhető és érezhető harmonikus elemek.
  • Édesség: A Hegyközi Manufaktúra bonbon variációi magas minőségű ét és tejcsokoládéba mártva kézzel, egyesével készülnek. A különböző kiszerelésű és formájú bonbonjaik gyümölcs aszalványokat, magvakat, marcipánt, nem utolsó sorban saját pálinkáikat és likőrjüket tartalmazzák.
  • Porcelán: A Hegyközi Manufaktúra a Hollóházi Porcelán Manufaktúra közreműködésével készíti egyedi porcelán termékcsaládjait. A Vadász és a Lavender sorozatuk alkotásai kézzel festett dekorációs és dizájn elemeket tartalmaznak.
  • Tálca: A Hegyközi Manufaktúra porcelán készleteit kiegészítve, több méretben is készít fa és kerámia kombinációjával, reggeliző és kenyeres tálcákat. A Hollóházi Porcelán Manufaktúra közreműködésével mind a Lavender, mind a Vadász étkészlet sorozatokhoz párosítható, azonos dizájnelemekkel egy-egy péksütemény tartó, autentikus tálca.
  • Díszdobozok: A Hegyközi Manufaktúra legfontosabb üzenetét tolmácsolják az egyedi kialakítású és kivitelű díszdobozok. Több mint 25 fajta alaptípus, több mint száz variációval konfigurálható – a termék elképzelések és a megrendelések tükrében. A speciális karton, a kasírozás, a laminálás és arany prégelés teszi nem csak egyedivé, de igényes és letisztult kivitelük mentén a maga nemében exkluzív tárggyá is formálja a díszdobozaikat. Mindezek együttesen méltó megjelenést biztosítanak a belsejükben rejlő, tárolható hegyközis értékekhez, termékekhez.