Jane Goodall, angol etológus fát ültetett a “10 millió Fa” környezetvédelmi szervezet képviselőivel 2019. augusztus 9-én, a “Life4OakForests” projekt és a “Jane Goodall’s Roots&Shoots” program keretében, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő Sas-hegy lejtőin. A 85 éves alternatív Nobel-díjas kutatókutató   kijelentette, hogy támogatja a magyarországi faültetési projektet, felhívva ezzel is a figyelmet a klímaváltozás veszélyeire.

Sokféle ölelés létezik. Szerelmes és baráti. Részvétteli és vigasztaló. Ezen a képen energiaátadó szövetségesi ölelést látok. Ilyet éreztem, mialatt karjaimban szorongott ez a törékeny csirkecsontú nyolcvanöt éves bivalyerős asszony. A Duna-Ipoly Nemzeti Park őshonos tölgyfaerdők fontosságát hangsúlyozó eseményén esett meg ez az ölelés a legenda, Jane Goodall és köztem Budán, a Sashegy som és kökénybokrokkal felvert nyugati oldalának csodálatos rezervátumában 2019. augusztus 9-én. Itt Jane, mi mást tehetett volna, fát ültetett. Egyet a sokezerből, amit elindított az élete során. Ez alkalomból, hatalmas megtiszteltetés a 10 millió Fa minden önkéntesének, támogatójának, elismerően beszélt közösségünk céljairól, eddigi lépéseinkről. S hogy nyomatékot adjon ennek, támogatásáról biztosította a közösséget.

Bojár Iván András és Jane Goodall - Az ölelés

Bojár Iván András és Jane Goodall – Fotó:Balogh Boglárka

Ma egy hónapja, hogy a 10 millió Fa facebook csoport útjának indult. Nem tudom elképzelni, mi lehetne nagyobb megerősítés ennél, mi adhat nagyobb lendületet a 10 millió Fa országszerte szaporodó közösségének az őszi munkák előkészítéséhez, majd az ültetési munkákhoz. Büszkeséget és örömöt éreztem, hogy benneteket, a közel huszonnégyezer követőnket, mintegy hatezer önkéntesünket és negyven településünket képviselhettem ezen a délelőttön.

Miután Jane Goodall megérkezett, majomnyelven köszöntötte a negyven-ötven résztvevőt. Ezek felét kisiskolások alkották, a maradék egy részét újságírók, fotósok. És természetesen a nemzeti park munkatársai, lokálpatrióta civilek, természetvédők. 

“Ez én vagyok, Jane vagyok” – fordította le majomról angolra a bemutatkozó majomhangok értelmét, majd elmesélte, hogy négyéves kora óta imádja a földkerekség valamennyi állatát, s körülbelül ugyanekkortól vágyott őserdőben vadállatok közt élni. Kezdetektől úgy tervezte, tapasztalatait könyvekbe rendezi majd. S bár nem voltak jómódúak, anyukájának köszönhetően hamar teljesült az álma: Afrikába költözött, csimpánzokkal élt, könyvek sokaságát írta meg a két nem is olyan nagyon eltérő élőlényről, a majomról és az emberről.

Fotó:Balogh Boglárka

Fotó:Balogh Boglárka

A kisiskolásokhoz szólva arról a nehézségekkel teli ökológiai helyzetről beszélt, amelyben ez a nemzedék élni lesz kénytelen, s hogy mire figyeljenek máris. Jelszavát, “Together we can do it, togedher we will do!” (Együtt meg tudjuk csinálni, együtt meg is fogjuk!) – olyan eréllyel mondta el, hogy minden jelenlévőnek muszáj volt követnie ebben. 

Fotó:Balogh Boglárka

Fotó:Balogh Boglárka

Ezután következett a faültetés. Amint az ültetőgödörhöz lépett, odakéretett magához egy gyereket, hogy együtt hajtsák végre a feladatot. A talpraesett Bodansky Manó állt legközelebb, ő volt a leggyorsabb. Így az egybegyűltek legidősebbje és szinte legfiatalabbja ültette el Jane Goodall fáját. Jane nem kért ásót, ruganyosan leguggolt, majd elmagyarázta, a saját kézzel behúzott termőföld energiája erősebb, támogatóbb, mint a vasfejű szerszámmal odalapátolté. Miután végzett, ültetésekre kialakult szokása szerint megcsókolt a fa levelét, hogy azt eztán a szeretet ereje is segítse a fejlődésben.

10 millió Fát tervezünk, de lehet hogy már nincs miért izgulnunk a nagy szám miatt. Már csak 9 millió 999 ezer 999 darabot kell elültetnünk. 

(Bojár Iván András)

Bojár Iván András és Jane Goodall

Bojár Iván András és Jane Goodall – Fotó:Balogh Boglárka

 

“De jó is lenne, ha belelátnánk a földbe, hogy szemügyre vehessük mindazt, ami a felszín alatt rejtőzik – mint ahogy a mennyboltra tekintve ellátunk a távoli csillagokig! Egy faóriásra pillantva tekintetem végigfut barázdált törzsén, ágai és levelei sokaságán. Ez azonban a fának csak az egyik, a látható része, a föld alatt él a mélység felé nyújtózkodva testének másik fele – a gyökerei. Milliméterről milliméterre hatolnak lefelé évről évre, talajszemcséket tolva félre, sziklákat ölelve körül, olykor egymásba fonódva…” (Jane Goodall)

A “10 millió Fa” környezetvédelmi szervezet facebook-oldala a linkre kattintva megtekinthető