Bahá’í ellenes fenyegető szórólapokat terjesztettek Yazd-ban, Irán egyik városában. 2014. június 12-én Shabe-barat ( az „éjszakai megszabadulás”) előestéjén, mely fontos szent nap a síita muzulmánok számára, mivel Imam Mahdi születését tiszteli, ismeretlen szerzőjű szórólapok kerültek házak falaira és járművekre elhelyezve. Az üzenetek terjesztésének időpontja nyilvánvalóan arra irányult, hogy felszítsák a bahá’í-ok ellen táplált vallási fanatizmust.

A lapok tartalmának alapvető üzenete azt hirdette, hogy vallási kötelesség a bahá’í-ok ellen támadni és elpusztítani tulajdonaikat. A bahá’í otthonokat és autókat célba vett lapok a „Tudjuk ki vagy és hol vagy!” felirattal voltak ellátva. A szólólapok szerzői azt állítják, hogy a saría iszlámi jogi törvények szerint a bahá’í vér értéktelen, ezért minden muszlim egyén kötelessége szembe szállni-e mozgalom bármilyen fajta tevékenységével és küzdeni ellenük, akár saját életük árán is.
A kormány kötelessége lenne megállítani az ilyen irányú nyilvános cselekedeteket, megtalálni és bíróság elé állítani az elkövetőket, valamint megvédeni az ott élő bahá’í polgárokat. Azonban a kormány már túl régóta utat enged ezeknek a támadásoknak és hagyja, hogy az elkövetők büntetlenül és felelősségre vonás nélkül megússzák tetteiket. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az eddig megtörtént sajnálatos esetek. Példaként szolgál erre a januárban bekövetkezett támadás, melyet három ember ellen követtek el saját otthonukban; az augusztusban történt gyilkosság Bandar Abbas-ban, ahol egy bahá’í férfit lőttek meg és esett áldozatul; valamint az, hogy visszatérő esetté vált a temetők meggyalázása.
Megdöbbentő, hogy a kormány ahelyett, hogy fellépne ezek ellen, és polgárai védelmére kelne, számos esetben pont a vezető tisztviselők és az állami média vesznek részt a bahá’í ellenes propagandában. Ezek száma az évek során pedig egyre csak fokozódik. 2014. áprilisig a Bahá’í Nemzetközi Közösség képviselői 366 bahá’í ellenes cikket számláltak, melyek iráni honlapokon jelentek meg.
A kialakult légkör hatására, úgy tűnik, hogy bárki büntetőeljárás nélkül, gyűlölettel járhat el a hívőkkel szemben. Félő, hogy az életeket is fenyegető támadások folytatódni fognak, ha nincs, ami határt szabjon a bűncselekményeknek.
Szerencsére azonban, Irán határain kívül egyre többen szólalnak fel az igazság védelmében. Az elmúlt pár hónapban három kontinens kiemelkedő muszlimjai a Közel-Keleten, Afrikában és Európában, szót emeltek amellett, hogy a bahá’íok elleni üldözést fel kell függeszteni. Elítélik azt a vallási türelmetlenséget, mely motiváló erőként hat az elnyomás mögött az ország vallási kisebbségeivel szemben. Ayatollah Abdol-Hamid Masoumi-Tehrani, a legmagasabb rangú síita pap Bagdadban, a közelmúltban felhívást intézett, melyben különös tekintettek bahá’íokkal való békés együttélést kérte. A Dél-Afrikai Muszlim Igazságszolgáltatási Tanács és Dr. Ghaleb Bencheikh, a Vallások a Békéért Franciaországban elnöke is dicsérték Ayatollah Tehrani felszólalásban kifejtett elveit és ők maguk is hangot adtak egyetértésüknek és véleményüknek. Törekvéseikben egy olyan új párbeszéd létrejöttét szorgalmazzák a közös értékről a különböző vallások között, mely elősegíti azok harmonikus együttélését.

Egy példa a falakon található graffitik közül, melyen ez áll: „Halál a baháístákra"

Nem csak külföldön, de itt Magyarországon is állandó törekvések zajlanak az iráni bahá’íok és az alapvető emberi jogok védelmére. A Kiemelkedő magyarok az iráni emberi jogokért projekt lehetőséget teremt kiemelkedő magyar személyeknek, többek közt színészeknek, énekeseknek, politikusoknak és sportolóknak, hogy kifejezzék egyet nem értésüket az Iránban folyó elnyomás és emberi jogok megsértése ellen. A projekt folyamatosan bővül, és egyre nagyobb számban csatlakoznak azok, akik hangot szeretnének adni a jogok védelme mellett. Hozzászólásaikban kifejezik, milyen fontos lenne minden ember alapvető jogát, mint például a szólásszabadság vagy vallásszabadság, tiszteletben tartani minden országban. Felhívják rá a figyelmet, hogy elfogadhatatlan az, ami Iránban történik, különösképpen annak függvényében, hogy az ország az ENSZ tagországai közé tartozik. ( Az eddig elkészült videók az alábbi honlapon megtekinthetőek: www.humanrightiniran.hu) A projekt legfőbb célja hogy kifejezze támogatását az Iránban élő és jogaiktól megfosztott emberek felé és felhívja mindenki figyelmét, hogy nem lehet szó nélkül hagyni az ott történteket, hanem tenni kell az emberi jogok biztosítása és a harmonikus együtt élés érdekében. Minél több szó hangzik el az emberi jogok védelmében, annál erősebb a hatása annak a nyomásnak, mely ezen alapvető jogsértések ellen küzd.