Három iráni bahá’í fiataltól megtagadták az egyetemi tanulmányokhoz való jogot; most pedig 5 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték őket.

Harana News Agency / Iran Press Watch – Három bahá’í fiatal, Ruhyyeh Safajoo (21) és Tara Houshmand (21), és Sarmad Shadabi (22) mindegyikét 15 év börtönbüntetésre ítélték.

Az iráni emberi jogi aktivisták hírportálja, a HRANA beszámolója szerint ez a három személy 2014-ben egyetemi felvételi vizsgát tett. Azonban felvételi pontszámaikról nem adtak ki információt, és megtagadták tőlük annak lehetőségét, hogy tanulmányaikat folytassák azon oknál fogva, hogy a bahá’í hitközösség tagjai.

Mivel a tanuláshoz való jog gyakorlásának vallási alapon történő megtagadása az Iráni Alkotmány* 19, 20 és 23-as cikkelyét is sérti, a diákok joggal tiltakoztak és fordultak jogorvoslatért írásban különböző kormányhivatalokhoz, többek között a Miniszterelnöki Hivatalhoz, a Tudományok és Kutatás Minisztériumához, és egyéb releváns szervekhez. Semmiféle választ nem kaptak a hivatalos szervektől vagy megszólított egyénektől. Sikerült egy találkozót megszervezniük az egyik teheráni parlamenti képviselővel, Mr. Majoobbal, aki sértő és megalázó magatartást tanúsított velük szemben, és kidobta őket irodájából.

Közel egy évvel a történtek után mindhármukat letartóztatták 2016 februárjában, és óvadék (Ruhyyeh Safajoo és Tara Houshmand esetében egyenként 50 millió tomán, Sarmad Shadabinál 200 millió tomán) ellenében kerülhettek szabadlábra márciusban.

Szabadulásuk után hat alkalommal kaptak bírósági meghallgatási idézést. Ennek ellenére a hatból csupán két bírósági tárgyalást tartottak meg. Amikor a negyedik tárgyaláson megjelentek, megtudták, hogy a bíró (Judge Moghisheh) nem elérhető. Az ügyet átadták egy másik bírónak, aki miután a diákok és ügyvédjük védelmi érvelését meghallgatta, elrendelte egy esteti szakértő bevonását az ügy további vizsgálatába, és annak indoklására, hogy a diákok miért lettek letartóztatva.

Egy csütörtöki napon, 2017. szeptember 26-án, amikor a diákok és ügyvédeik megjelentek a következő meghallgatáson, ismét Judge Moghiseh bíró elnöklése mellett állt a vádlottak padjára. Az ügyészi hivatal képviselője nem volt jelen. Egy hónap elteltével 2017 októberében Judge Moghiseh figyelmen kívül hagyva az előző bírói döntést, minden egyes diákot 5 év börtönbüntetésre ítélt „a téveszméktől vezetett bahá’í szekta tagjaként (vagyis bahá’í hívőként) nemzetbiztonság ellenes cselekmények elkövetésének” vádjával. A bírósági ítélet meghozatalakor Judge Moghiseh említést sem tett, vagy utalt az ügyre vagy a vádlottak és ügyvédjeik védelmében elhangzottakra, mintha meg sem jelentek volna a bíróság előtt a korábbiakban, vagy nem lett volna jogi képviseletük.

_____

  1. 19-es cikkely: „Iránban mindenki, bármelyik etnikai csoporthoz vagy törzshöz tartozik, egyenlő jogokkal rendelkezik; és bőrszín, faj, nyelv és ehhez hasonlók nem nyújtanak semmiféle előjogot.”
  2. 20-as cikkely: „Az ország valamennyi lakója, férfiak és nők egyaránt, egyenlő jogon élvezik a jog védelmét és gyakorolják az összes emberi, politikai, gazdasági, társadalmi és kulturális jogot az iszlám előírásokkal összhangban.” 
  3. 23-as cikkely: „az egyéni hit utáni vizsgálódás tilos, és senkit nem érhet zaklatás és számonkérés egyszerűen azért, mert egy bizonyos hithez tartja magát.”