Nem tudom magam túltenni a Pozsonyi Piknik (PP) körül zajló eseményeken. Eltelt pár nap, már mindenki másról beszél, de nekem még mindig sajog ott valami legbelül: elárultak bennünket!

Előzmények:
Bayer Zsoltot a közismerten fasiszta érzelmű újságírót lovagkereszttel tüntette ki a kormány 2016. augusztus 20-án. Erre több mint száz korábban kitüntetett művész és értelmiségi adta vissza az övét, azzal a címszóval, hogy ne említsék Bayerral egy lapon a nevüket, vagyis ezzel demonstrálták ellenérzésüket.
(http://hvg.hu/…/20160823_Ime_ok_adtak_eddig_vissza_allami_k…)

A visszaadott lovagkereszteket és egyéb kormányzati kitüntetéseket a Klubrádió a Pozsonyi Pikniken lévő sátruknál elárverezte volna és az ebből befolyó bevételt az Iványi Gábor (Oltalom Karitatív Egyesület vezetője) szegényeket támogató „Szalmaszál” Alapítványának ajánlotta volna fel.
(http://www.metegyhaz.hu/)

Iványi Gábor

Iványi Gábor

Ez áll a Pozsonyi Piknik szervezőinek facebook-oldalán található közleményben:
…”A Klubrádió az elmúlt héten egy politikai felhívást tett közzé a honlapján, melyen a 2016. évi Pozsonyi Piknikre hívta az érdeklődőket egy “a kormány rasszista politikája elleni demonstrációra”, melynek része lett volna egy állami kitüntetés-árverés jótékony célra. A Pozsonyi Piknik Egyesület a programtervről véletlenül értesült, s azt rendezvényén nem tartotta lehetségesnek.
Egyesületünk nem kívánja ezt a civil kulturális rendezvényt a kormány vs. ellenzék, illetve bármilyen választott politikai intézmény elleni csatározásoknak kitenni! Azt a Pikniket, mely lakossági civil rendezvényként 8. éve a béke és a kultúra szigete ebben az országban. További fontos adalék, hogy a Piknik egy KÖZHASZNÚ szervezet. Ez azt jelenti, hogy direkt politikai eseményeknek nem adhat teret: “(…)közvetlen politikai tevékenységet nem folytat, szervezete pártoktól független és azoknak anyagi támogatást nem nyújt.”…
(https://www.facebook.com/PozsonyiPiknik/photos/a.137236463014590.29317.136196803118556/1250400458364846/?type=3&theater)

Kiemelem:
A Klubrádió “a kormány rasszista politikája elleni demonstrációjára” hívta az érdeklődőket.

Bálint Magyar volt oktatásügyi miniszter a facebok-oldalán így reagált a történésekre:
…a Klubrádió (a 168 órával együtt) csak helyet adott az árverésnek és reklámozta. Egyébként pedig a szereplők nem politikai szereplők, nem tagjai semmilyen politikai pártnak, nem indulnak a választásokon, az esemény nem politikai rendezvény, stb. Csak árverésre bocsátanak érdemrendeket, kedvezményezettként egy civil szervezetet megnevezve, hajléktalanok, elesettek, nyomorultak támogatására. Természetesen a személyek, akik ezt megteszik nem a rendszer kedvencei. Van köztük olyanok is akiket ugyanúgy megfosztottak az állásuktól, vagy üldöztek, egyházként diszkrimináltak, mint a komcsi időkben. Így személyük eleve “politikai”. A szervezők tehát valóban levették a hatalom üzenetét. Akciójuk nem nagyon különbözik attól, amikor majd színházi előadásokat, vagy éppen könyvbemutatókat, vagy dedikálásokat vonnak majd hasonló szankciók alá, hasonló megfontolásokból. Tavaly amikor Ungváry Rudival dedikáltuk a könyveinket a Láng Téka Könyvesbolt sátrában, ennyi erővel azt is be lehetett volna tiltaniuk. Talán elkerülte a figyelmüket. Egyébként a mostani esemény betiltásával érintett embereknek (Haraszti Miklós,Hodosán Róza, Iványi Gábor, Szilágyi Sándor) volt némi történelmi szerepük abban, hogy civil szervezetek most piknikezhessenek a Pozsonyi úton. Úgy látszik, lassan nem marad más, mint a vattacukorevés és a sörivás.”

Magyar Bálint

Magyar Bálint

Magdalena Marsovszky kirekesztés-kutató írja egy tanulmányában, hogy a felmérések szerint Magyarország lakosságának a 80 százaléka anticiganista, szegény -és idegengyűlölő. Ez az állítás, úgy tűnik igaz. (A cigányok között nagyon sok a szegény. Ez is 80 százalék.)
(http://www.sachsen.rosalux.de/…/Marsovszky_Anticiganizmus_u…)

Megtudtam, hogy a Pozsonyi Piknik közhasznú szervezet évente 4 millió forint állami támogatást kap a rendezvény lebonyolítására.
Ezt a pénzt bármikor összeadták volna az esemény rendszeres látogatói, ha a szervezet kiesett volna a kormány kegyeiből.

Most 4 millió szegény és kiszolgáltatott ember néz azokra a szervezőkre, akik pár forint nyereségért elárulták őket, és azokra is, akik “elfordították a fejüket”. A lapok szerint az idén 30 százalékkal többen voltak a rendezvényen, mint tavaly.

A történelem ismétli önmagát: igaz, nem ugyanúgy.

Hálás köszönet a Klubrádiónak, Magyar Bálintnak, Iványi Gábornak és mindazoknak, akik kiállnak a szegények és kiszolgáltatottak mellett!

A lovagkereszt árverés új időpontja 2016. szeptember 12. (hétfő) 16 óra 30 perckor
a Wesley János Lelkészképző Főiskola Kline termében lesz.

cím: 1086. Budapest, Dankó u. 11.


 

Judit Láng