Lukács György filozófus szobrát  le akarják bontani és a helyére jobbikos indítványra Szent István király kerülne. Lukács szobrának megmentéséért több olyan közismert személyiség is síkra szállt, mint például Heller Ágnes filozófus, (Lukács tanítvány) Demszky Gábor Budapest volt főpolgármestere és Kardos András filozófusakik beszédet is tartottak a 2017. február 25-én szombaton 15 órától tartott tiltakozó demonstráción.

Lukács György filozófus szobra a Szent István parkban

Lukács György filozófus szobra a Szent István parkban

DEMSZKY GÁBOR 2017. február 22-ei FACEBOOK BEJEGYZÉSE:
…”hallottam, hogy TI, (szerk: Tarlós István) akinek nem írom le többé a nevét, megtagadta a XIII. kerületi polgármester kérését. (szerk: dr.Tóth Józsefét) Nem adja át a bontásra ítélt szobrot a kerületnek. Az a benyomásom, hogy nincs tisztában a joggal, nem képes felfogni, hogy mi a feladata.
Barbár kultúra ellenességét nem menti a tudatlansága.  Bizonyosra veszem, hogy életében egyetlen sornyit sem olvasott Lukács Györgytől, nem tudja, hogy Polányi Károly és Lukács György a legtöbb nyelvre lefordított magyar filozófusok, mindketten iskola alapító klasszikusok.
A közpénzből készült Lukács szobrot nem dughatja el, ha ezt teszi akkor kínai kultúrális forradalom fegyvertárával él.”
Demszky Gábor munkásságáról: 
https://hu.wikipedia.org/wiki/Demszky_G%C3%A1bor#/media/File:Demszky_G%C3%A1bor.jpg

Demszky Gábor Budapest volt főpolgármestere

Demszky Gábor Budapest volt főpolgármestere


HÁTTÉR-INFORMÁCIÓ A 168 ÓRA február 22-én MEGJELENT CIKKE:
http://168ora.hu/lukacs-szellem-sorosa-kulfoldon-divatban-van-idehaza-elbontjak-szobrat/

*
A demonstráció főszervezője HERMANN ZSUZSA aktivista volt
, aki az esemény facebook-oldalán írta:
“Itt és most azt szeretnénk demonstrálni, hogy Lukács György- bár lehet, nem volt jó politikus – de a szobrot nem is politikusi érdemeiért állították neki, hanem tudományos munkásságának elismeréséért. Mellesleg Lukács- és általában a filozófusok elleni hadjáratnak csak egy része: emlékezzünk a 2011-es filozófus-perre, vagy a jelenleg is folyamatban lévő, Lukács Archívum elleni kormányzati merényletre.
Heller Ágnes filozófussal együtt megidézzük Lukács György szellemét, aki mesél majd nekünk a nagy tanáregyéniségről, és akinek annyi mindent köszönhet, utána feltehetik ezzel kapcsolatos kérdéseiket, majd aki szeretne, odamehet a mikrofonhoz és elmondhatja, mit jelent neki Lukács György filozófus és a szobor.
infó: https://www.facebook.com/events/1305253829540535/?active_tab=discussion

Heller Ágnes filozófus - Lukács György tanítványa

Heller Ágnes filozófus – Lukács György tanítványa


CSILLAG ÁDÁM VIDEÓ FELVÉTELE A DEMONSTRÁCIÓRÓL