HANTI VILMOS ÉS A FIR

Lucca Vecchi az olasz trikolórt adományozza Hanti Vilmosnak - fotó: Marton Levente

Az antifasiszta múltjáról ismert olaszországi Reggio Emiliában tartotta 18. tisztújító kongresszusát az Ellenállók Nemzetközi Szövetsége (Fédération Internationale des Resistants – FIR), amelyen az elnöki tisztséget 2010 óta betöltő Hanti Vilmost egyhangú szavazással újabb három évre elnökké választották. A kongresszuson elsősorban a kontinensen ismét terjedő ordas eszmék elleni fellépésről tanácskoztak. 

Hanti Vilmos a FIR elnöke középen - fotó: Marton Levente
Hanti Vilmos a FIR elnöke középen – fotó: Marton Levente

Rendőri biztosítással kezdődött meg a FIR, a nemzetközi kongresszusa a Sala del Tricolore-ben, mert bombát és fegyvereket találtak Reggio Emiliában és több olasz városban is, amelyekben az olasz antifasiszta szervezeteket megfenyegették. Hanti Vilmos a FIR elnöke megköszönte a város segítségét a kongresszus megrendezéséhez a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) nevében is, amelynek egyben a magyarországi elnöke is.

Rendőri biztosítással kezdődött meg a FIR, a nemzetközi antifasiszta szervezet kongresszusa a Sala del Tricolore-ben
Rendőri biztosítással kezdődött meg a FIR, a nemzetközi antifasiszta szervezet kongresszusa a Sala del Tricolore-ben – fotó: Hanti Vilmos

A végrehajtó bizottság tagjai Magyarországon kívül, Franciaországból, Oroszországból, Belgiumból, Bulgáriából, Németországból, Olaszországból, Görögországból kerültek ki.

„Sokszínűek vagyunk, és az antifasizmus már rég nem kommunista hagyomány. Tagjaink a politikai paletta minden színét képviselik, hiszen nem az ideológia, hanem a humanizmus köt minket össze. Aki antifasiszta és náciellenes, az humanista, bármilyen politikai nézetet valljon is. Az erősödő náci és fasiszta eszmékkel szemben minden demokratikus politikai erőnek fel kell lépniük, hiszen a fasiszták és a nácik mindenkit megsemmisítendő ellenfélnek tekintenek, akik nincsenek velük” – mondta megválasztása után Hanti Vilmos.

Olasz internetes lapban a FIR koszorúzó menete Reggio Emiliában
Olasz internetes lapban a FIR koszorúzó menete Reggio Emiliában

A régi-új elnök hozzátette: „Ha mindegyikünk csak egy-egy kis lépést tesz a náci eszmék ellen, meg tudjuk akadályozni, hogy Európa újra vérbe boruljon. A humanizmus kössön össze minket, és mindenkinek csak annyit tudok üzenni: nem vagytok egyedül!”

Ullrich Schneider, aki 16 éve a FIR főtitkára, így nyilatkozott Hanti Vilmos megválasztásáról:
„Régi aktivista tevékenység állt mögötte, amelyet szüntelenül folytatott, mindegy, épp milyen beállítottságú kormány volt hazájában hatalmon. Személyisége hiteles és integráló, képes az embereket a humanizmus, és nem a politikai meggyőződésük szerint beszervezni az antifasiszta, náciellenes mozgalomba, amelyre Európában, világszerte egyre nagyobb szükség van. Hiteles személyisége, sok évtizedes antifasiszta múltja és nyitott, befogadó nézetei alkalmassá teszik őt arra, hogy egyaránt kivívja a különböző politikai nézeteket vallót tiszteletét.”

A kongresszus alkalmával nyitották meg Hanti Vilmos fotókiállítását a kongresszusnak helyet adó szállodában, mert politikai-mozgalmár tevékenysége mellett remek fotós is.

Hanti Vilmos olaszországi fotókiállításának plakátja
Hanti Vilmos olaszországi fotókiállításának plakátja

 

híradás az eseményről az olaszországi lapokban - fotó: nextstopreggio.it
híradás az eseményről az olaszországi lapokban – fotó: nextstopreggio.it

 

(Márton Levente írása alapján)

Author: Láng Judit

Láng Judit, - Libik György díj (2016) Radnóti díj (2018) Szécsi Magda díj (2018) író, újságíró, rádiós. Írásaiban és tevékenységével kiáll a társadalmilag alávetettek mellett. Írásai a Népszavában és annak irodalmi mellékletében a Szép szóban, a litera.hu-n, a civiltavasz.hu-n, a huppa.hu-n, az Irodalmi Centrifugában, a demokrata.info-n, az Amerikai Népszavában, a Hetedhéthatárban, illetve más egyéb közéleti és irodalmi portálokon olvashatóak. Holokauszt-túlélő család gyermekeként meggyőződéses antifasiszta.